DeMooiUdenkrant

11 juli 2018

DeMooiUdenkrant 11 juli 2018


Foto: André van der Linden

De bewoners van Sint Jan hadden maandag een heel bijzonder gerecht op het menu staan. Het was niet zomaar een kersenpannenkoek die kok Mari van de Wijst in de keuken van Sint Jan aan het bakken was, want de kersen waren die ochtend geplukt bij D'n Kersepluk in op 't Duifhuis en ook nog eens van een in Uden heel beroemd ras. De bewoners van Sint Jan smulden van een lekkernij van vroeger: struif met de Ujese Zwarte. Lees meer op pagina 5.

Grootste spookhuis van de wereld op Mega Kermis Uden

Daemonium is een passende naam voor de absolute blikvanger op Mega Kermis Uden 2018. Het is het grootste, door Europa reizende spookhuis wat met maar liefst 18 vrachtwagens moet worden vervoerd. Met een afmeting van 40 meter hoog en 20 meter diep is het enig in zijn soort. Voor de opbouw zijn twee grote kranen nodig. Het spookhuis is een gigantisch kasteel met daarvoor grote fonteinen en een huisbewaker van tien meter hoog. Meerdere treinen rijden tegelijk door het grootste griezelhuis ooit! De Udense kermis begint vrijdag en duurt tien dagen.

Jaargang 4 • Week 28 • Woensdag 11 juli 2018

Encounter in brand gestoken

Foto: DeMooiUdenKrant

Meerdere vrachtauto's van de kermisattractie Encounter zijn vrijdagochtend in brand gestoken aan de Boekelsedijk in Uden. Tegen 3.30 uur kwam er een melding binnen dat meerdere vrachtauto's in brand stonden. Al gauw ontstond een vermoeden van brandstichting. Het ging immers om meerdere brandhaarden en in de buurt werden onder andere een jerrycan en flessen met een brandbare vloeistof gevonden. Door de brand werd de attractie van Karl Häsler volledig verwoest. Encounter is zijn levenswerk en hij had veel zin om in Uden op de kermis te staan. De politie in Uden is een onderzoek begonnen en roept getuigen op om zich het melden.


Collecte Rode kruis: 9200 euro

Circa 145 collectanten zijn eind juni in Uden voor het Rode kruis van deur tot deur gegaan met een collectebus. De opbrengst was 9237,67 euro: "Hiermee kunnen wij in onze werkzaamheden voortzetten zoals EHBO-verlening bij evenementen en sporttoernooien. Veel kinderen hebben op school Rode Kruis vrijwilligers gezien om hen basisvaardigheden van de EHBO bij te brengen. Het Rode Kruis verzorgt daarnaast contactcirkels voor alleenstaanden en workshops over 'risico's in en om het huis."

Werkzaamheden bij 'De Laan van Uden'

Op de voormalige locatie van een tuincentrum en een autogarage aan de Runmolen in woonwijk Zoggel in Uden verrijst een nieuwbouwproject "De Laan van Uden". Het plan bestaat uit 52 grondgebonden woningen onderverdeeld in 8 luxe vrijstaande woningen, 8 royale vrijstaand geschakelde woningen, 16 riante twee-onder-één kapwoningen en 20 comfortabele rijwoningen.

Mels, de nieuwe stamhouder voor de familie Van der Zanden

Mels is 23 juni geboren en is daarmee de vierde generatie en tevens stamhouder van de familie van der Zanden. De vier generaties zijn Marius van der Zanden (1-10-1936), Ton van der Zanden (9-9-1959), Daan van der Zanden (28-2-1989) en de jongste aanwinst Mels van der Zanden.

Foto: DeMooiUdenKrant

Morene zoekt oud-bewoners

Dit jaar bestaat buurtvereniging Morene al weer 35 jaar. Daarom houdt zij op 25 augustus 2018 een feestavond voor bewoners en oud-bewoners op "de Otterbult", het grasveld in de buurt van basisschool "de Vlonder".

Thema voor dit feest is uiteraard de jaren 80. Bent u oud-bewoner van Morene? Dan wilt u dit fantastische feest natuurlijk niet missen! Aanmelden kan tot en met 13 augustus via de website van de buurtvereniging: www.morene-uden.nl/35jaar Kent u nog oud-bewoners die graag van de partij zijn, verwijs ze dan alstublieft naar de website van de buurtvereniging zodat ook zij zich kunnen aanmelden. De buurtvereniging hoopt vele oud-bewoners van Morene te mogen verwelkomen op haar jubileumfeest want: Morene bruist!

'Heeft Udense centrum wel voldoende bluswater?'

Foto: DeMooiUdenKrant

Groen Links zag dat de brandweer bij de brand in het centrum van Uden op zaterdag 30 juni bluswater uit de vijver van het Mellepark moest halen. "Dit is ruim twee kilometer verderop", stelt raadslid Monique Kappé – Borrèl vast en ze vraagt aan het college van B&W: "Hoe is het mogelijk dat er in het centrum van Uden niet dichterbij dan de vijver van het Mellepark een goede voorziening is als een waterput of brandkraan die de brandweer kan inzetten?"

Foto: Henk Lunenburg
Foto: Henk Lunenburg

"Langs de drukke doorgangsweg onder andere Violierstraat en Mellesingel, lag een dikke bluswaterslang die voor de nodige verkeershinder zorgde en verschillende zijwegen blokkeerde", vertelt Monique Kappé – Borrèl . "Ook de hulpverleners zelf hadden veel last van deze versperring. Er kon geen ambulance of politieauto meer inrijden."
De fractie van GroenLinks maakt zich daarom ernstig zorgen over de mogelijkheden die de hulpdiensten kunnen aanwenden om te voorzien in bluswater bij brand en calamiteiten in het centrum van Uden. "Is het centrum van Uden in voldoende mate voorzien van voorzieningen (bijvoorbeeld in de vorm van waterputten en/of brandkranen) om bluswater ter plaatse snel, efficiënt en veilig in te kunnen zetten?"
Veiligheid voor de inwoners staat voorop, vindt GroenLinks. "Maar we vragen ons ook af of de flora en fauna van de vijver aan het Mellepark schade opgelopen heeft nu daar zoveel water is onttrokken?"

Kermis in Café Het Udenaartje

Ouderwets gezellig dat is Café Het Udenaartje. Al in 1927 was het 'Opa Jan' Witlox die aan de Parallelweg in Uden het café opende en sindsdien is het altijd gezellig geweest. Het Udenaartje is ook onder de derde generatie van de familie Witlox een warm en bruin café gebleven'. De authentieke uitstraling, de muziek en gastvrijheid zorgen voor een sfeerrijk geheel ook tijdens de komende kermisdagen!

Het Udenaartje is tijdens de kermis dagelijks vanaf 14.00 uur geopend en op het programma staan enkele bijzondere optredens. Zaterdag 14 juli vanaf 19.00 uur brengt de gezellige Roses Sessieband close Harmony, soul, funk, jazz en easy listening. Op maandag 16 juli vanaf 16.00 uur speelt de altijd vrolijke accordeonist Niels Swinkels zijn gezellige muziek. De kermis wordt zondag 22 juli vanaf 16.00 uur afgesloten met de jaren 70 band Austerity. Kijk voor meer informatie op www.udenaartje.nl.

Hondenvierdaagse Walk of the Dogs

Vrolijk en energiek hebben ruim dertig viervoeters vorige week de hondenvierdaagse Walk of the Dogs gelopen in en rond Uden. Het was warm en de organisatie kortte de routes in tot 4 kilometer en zocht daarbij de schaduw op. Het bleek voor de honden, mede dankzij een aangename windkracht 3, uiteindelijk goed te doen. (foto's Henk Lunenburg)

Vacht mag uit bij prachtige Schapendag

Foto: André van der Linden

Heel erg vonden de schapen het zondag niet om geschoren te worden in Odiliapeel. Ook de vele bezoekers hadden hun vacht thuis gelaten om te genieten van een zonovergoten Schapendag. Het was dan lekker warm, maar toch konden veel bezoekers de verleiding niet weerstaan om eens lekker ouderwets te dorsvlegelen of stro te hakselen. Maar kijken naar de vele demonstraties was ook heel leuk terwijl de kinderen hun ogen uitkeken bij al die mooie beesten en die vreemde oude ambachten. Maar de vakmensen van toen legden graag uit hoe het er vroeger aan toe ging. (foto's André van der Linden)

Foto: André van der Linden
Foto: André van der Linden
Foto: André van der Linden
Foto: André van der Linden

Tinie Kardol. Een doorzetter

"Als ie wat minder voetbalde, zou ie de beste van de klas zijn". Een van de uitspraken die pa en ma Kardol over hun jongste spruit regelmatig ter ore komt. Zowel tijdens zijn lagere schoolperiode bij Schenk, als gedurende zijn mulojaren, vertonen zijn leerprestaties hetzelfde beeld: Vlug en helder, dat wel. Maar aan huiswerk heeft Tinie Kardol een broertje dood. Bij UDI'19 gaat alles van een leien dakje. Hij gooit zijn hele ziel en zaligheid in dat spelletje. Hij brengt het legendarische motto van Ernst Happel, de voormalige coach van Oranje, in praktijk…"Nicht loelen, fussball spielen"! Hij loopt zich het apezuur en kruipt a.h.w. in de bal. Hij speelt met o.a. Tiny Verhoeven, Bartje van Lanen, Anton Jetten en Wim van Cuyk in het zogenoemde "Elftal van de 20e eeuw" en wordt drie jaar op rij kampioen. Op Tinie's palmares prijken nog meer successen en ook burgemeester Schampers is trots en het team wordt op het gemeentehuis gehuldigd. Voetballen is een zegen voor hem. Het kost geen huiswerk, hooguit wat jongleeroefeningen met de bal aan de voeten, af en toe afgewisseld met wat dolfijnachtige kopstootjes. De andere "hoofdzaken" tijdens de schoolbankperioden kosten hem teveel discipline en daar zit hem de kneep. Terwijl het heldere brein hem weliswaar komt aanwaaien, blijft het beklijven van de leerstof wat achterwege. Het lijkt of zijn geest, wat verdieping van de leerstof betreft, er wat achteraan hobbelt en niet dezelfde tred verkiest als zijn voetbalaspiraties. Het wordt tijd voor een inhaalslag….en Tinie slaat de hand aan de ploeg. Na zijn mulodiploma flikt ie het hem, om, via het PBNA, ook het HBS-getuigschrift te behalen en onvervaard rondt hij de opleiding voor A-verpleegkundige af en studeert pedagogiek aan de Katholieke Leergangen. Zijn doctoraal in de sociale wetenschappen, dat hij met lof behaalt, vormt tenslotte de kers op de taart. In 2004 doet hij er een schep bovenop door te promoveren in de gezondheidswetenschappen. Sinds 2011 bekleedt hij in Brussel de Leerstoel gerontologische vraagstukken, zoals ouderdomsverschijnselen en vergrijzingsproblemen. In zijn in 2018 uitgekomen actuele boek "Oud worden is niet voor watjes" laat hij niet na, op een wat speelse manier, zijn gedachten over vergrijzing en seniele aftakeling de vrije loop te laten en levert tegelijk het bewijs dat men van zijn werk zijn hobby kan maken. Verschafte de UDI-periode en de omvangrijke studietijd hem al veel voldoening, zijn huidig leven levert hem andermaal de status op van de contente mens. Het balletje kan raar rollen !

Toon Swinkels

Toon Swinkels

'Net als vroeger, struif met de Ujese Zwarte'

Foto: André van der Linden

Uden - "Door de suikers bakt de pannenkoek snel aan", vertelt Mari van de Wijst, maar na 38 jaar in de keuken te hebben, de kok van Sint Jan natuurlijk wel hoe je een heerlijke kersenpannenkoek bakt, al heet het vandaag 'struif met Ujese Zwarte.'

Tekst & foto André van der Linden

Échte Ujese Zwarte, want zijn net geplukt in Uden bij D'n Kersepluk. "We bestaan tien jaar en willen dit vieren door de oude Ujese mensen in contact brengen met de Ujese kers", vertelt kersenteler Twan van den Berg. "Vroeger werd De Ujese Zwarte veel gebruikt in struif omdat het een klein kersje is dat je makkelijk mee kunt bakken."

Foto: André van der Linden

'Lekker!'
Makkelijk bakken is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar kok Mari maakt wel handig kersenpannenkoeken die er heerlijk uitzien én al lekker ruiken. De bewoners van Sint Jan smullen even later. "Eentje is niet genoeg!", lacht een liefhebber en Bertje Dekkers begint ook al aan zijn tweede pannenkoek. En óf hij de Ujese Zwarte nog van vroeger kent. "Twaalf meter hoog waren de bomen. Ik stond bovenop een ladder met 42 sporten!" Nee, Bertje had ginne skrik. "Ik was een echte klauteraar. Ik joeg ook de eekhoorns uit de bomen zodat ze beneden gevangen konden worden." Maar dat was weer een ander baantje voor de boerenzoon. "Kersen plukken was leuk werk", weet Bertje nog en hij kreeg in dienst 'zeven dagen landbouwverlof' om thuis te gaan plukken. "We kregen een dubbeltje per kilo en ik plukte 100 kilo op een dag. Ja, dan moest je wel doorwerken en we maakten lange dagen!"
Na anderhalve struif met kersen, heeft Bertje toch genoeg gehad. "We mochten bij het plukken zoveel kersen eten als je wilde, je moest er niet teveel eten, want dan kreeg je buikpijn."
Gelukkig kon je de Ujese zwarte ook goed bewaren. "We maakten de kersen ook altijd in en als ze na vijf jaar uit de weckfles kwamen, kon je ze nog goed eten."

Wie ook de Ujese Zwarte wil proeven is welkom bij D'n Kersepluk aan de Torenweg 2 in Uden. Zie ook www.kersepluk.nl.

Afscheid Mees Kees

Foto: Henk Lunenburg

Vrijdag 6 juli was het zover en ging Mees Kees met pre-pensioen! Mees Kees was al mooi wat jaren werkzaam op basisschool De Petteflet. In deze jaren draaide hij meestal een bovenbouwgroep.

De kinderen typeren meester Kees als een gezellige en sportieve meester. Een meester die grapjes maakt en alle sporttoernooien mee organiseert! ok meester Gerard werd letterlijk in het zonnetje gezet. Meester Gerard is al 40 jaar meester, waarvan al 25 jaar op basisschool Jan Bluyssen/De Petteflet! Net als meester Kees houdt meester Gerard ook van grapjes, woordgrapjes zijn zijn favoriet! Sporten doet hij ook graag, het liefst om te winnen. Het afscheid van meester Kees en het jubileum van meester Gerard werden gevierd met een show vol humor, opgevoerd door de kinderen en een sporttoernooi in het park. De meesters en de kinderen hebben genoten! (foto's Henk Lunenburg)

Foto: Henk Lunenburg

Juf Toos neemt trommelend afscheid van 't Mulderke

Foto: Henk Lunenburg

Toos Bergmans neemt afscheid van 't Mulderke en werd vorige week in het zonnetje gezet met onder meer een djembe optreden.

Juf Toos zal gemist worden op de school waar ze sinds 2003 voor de klas staat. Toos is volgens collega's creatief, muzikaal en zorgzaam. Iedereen mag zichzelf zijn bij haar en ze ziet in alles iets moois, maar ze houdt niet van het verspillen van eten! Toos helpt ook graag kinderen die het moeilijk hebben. Zelf heeft Toos een man en ook kinderen, drie stuks die al groot zijn. Toos is dan ook al oma! Omdat Toos van djembe houdt was een workshop djembe voor de kinderen uit haar klas een mooi slotakkoord van een mooi loopbaan in het onderwijs. Kijk voor meer foto's op www.mooiuden.nl. (foto's Henk Lunenburg)

Foto: Henk Lunenburg

'Deze Starfighter willen we weer laten vliegen'

Foto: André van der Linden

Een magazijn vol onderdelen, een wand vol boeken, een werkplaats vol gereedschap en in de hangar staat dé Starfighter. De vleugels liggen er naast, en de bekabeling lijkt een gigantische puzzel, maar de mannen van Historische Vliegtuigen Volkel weten het zeker: "Dit kan nog vliegen!"

Tekst en foto's André van der Linden

Foto: André van der Linden
Foto: André van der Linden
Foto: André van der Linden
Foto: André van der Linden
Foto: André van der Linden
Foto: André van der Linden

Als het aan de mannen ligt, gáát hun F-104 ook weer vliegen! "Als we de motor starten, zeggen de mensen in de Peel: 'Hé, zijn ze weer terug?'", lacht monteur Frans Geerings. "Het had een specifiek geluid, het was een lawaaibak." Maar Frans houdt van de F-104 en zeker de D-8114 waar hij zijn oude vakkennis op los mag laten. "Dit is nog handenarbeid. Tegenwoordig is het elektronica, maar deze bestuur je nog met kabels."
Frans Geerings kon zijn ei in kwijt in de F-104. "Het stond in de boeken hoe je iets moest doen, maar we ontdekten altijd wel een snellere manier. Als we het op die manier doen .. Of we maakten zelf een sleuteltje …"
Jeroen Keyner is ook straaljagermonteur, maar dan in de huidige tijd: "In de F-16 zijn alle handelingen vastgelegd en daar mag je eigenlijk niet van afwijken. Bij de F-104 is het inbouwen van de schietstoel één A4tje-. Met de F-16 werken is qua creativiteit redelijk geestdodend." Daarom alleen al vindt Jeroen het belangrijk dat de Starfighter weer gaat vliegen. "Een jonge techneut kan hier leren hoe het vroeger ging. Die kennis behouden en dóór ontwikkelen is dit een prachtig iets."

Hobbels
Meer dan twintig mensen werken aan de Starfighter die deel uitmaakt van het 311 Squadron dat vanaf Volkel vloog. Het enthousiasme op de vliegbasis is groot, maar er zijn nog wel enkele hobbels te nemen voordat de Starfighter kan opstijgen. Een motor ontbreekt nog, maar daar is nog wel aan te komen. De medewerking van de legertop kan ook nog wat beter, want die wil alleen 'airpower' leveren en geen nostalgie. Een piloot heeft de club nog wél. "Ik heb nog steeds mijn brevet", lacht Hans Ruijgrok. "Maar ik stap niet meer in dit vliegtuig. Het vliegtuig is voor jonge mensen gemaakt."
Testvliegers van nu, die stappen zo in. "Die lezen een boek en gaan vliegen", weet Hans die 1000 uren in de Starfighter vloog. "Dit vliegtuig is een stukje historie, denk alleen al aan de Molukse treinkaping. We willen dit vliegtuig graag laten zien en veel mensen zijn er enthousiast over."

De vonk
Volgend jaar als de open dagen van de luchtmacht in Volkel gehouden worden, wil de club de D-8114 showen aan het grote publiek. "Dan laten we dit vliegtuig elektrisch en hydraulisch werken. De flaps, het landingsgestel in en uit en de verlichting. We hopen dat er dan een vonk overgaat dat iedereen zegt: het zou mooi zijn als …" Het grote doel is immers de vliegende Starfighter. Het kán, weten de mannen. "Maar we moeten het nu doen. Als je vijf jaar verder kijkt, dan is het afgelopen."

'Widowmaker'

De Starfigher werd ook weleens 'widowmaker' genoemd, maar zover kwam het bij Hans Ruijgrok niet. Hij kon op 12 december 1974 bij het plaatsje Achel zijn toestel op tijd verlaten.

"Het vliegtuig had geen vermogen meer en dan is het een vliegende piano. Hij gaat gewoon naar beneden. Ik dacht: 'hij moet het toch doen, hij moet het toch doen', maar hij deed het gewoon niet. Ik zat op grote hoogte en dacht: op 3000 voet stap ik er uit. Dat is lager geworden, want ik heb nog geen 45 seconden aan mijn parachute gehangen. Als je aan de hendel trekt, gaat alles automatisch. Met 9G ga je eruit. Ik heb alles gehoord en de stank van verbrande lucht geroken, maar mijn zichtvermogen was ik kwijt. Ik kreeg een klap tegen mijn hoofd toen de parachute openging. Het gaat zo snel. Ik wist welke richting hij op ging toen ik aan de parachute hing heb ik een rookwolk gezien. Het was in een bos. Ik landde op een grasland bij een pleintje met complete outfit en ook de boot die was opgeblazen. Een vriendelijk vrouw heeft me in huis genomen en me een kopje koffie gegeven. Ik heb eerst mijn vrouw gebeld. 'Ik weet niet wat er gaat gebeuren, maar ik ben helemaal heel.' De basis kreeg ik niet aan de lijn, want die gaat dan dicht. Met drie man sterk waaronder een dominee zijn ze naar mij thuis gegaan. 'Er is iets gebeurd, maar we weten nog niet ..' 'Het is goed , hij heeft al gebeld!' De militaire geneeskundige dienst van Kleine Brogel in België heeft me in een busje opgehaald. Daar in de officiersmess heb ik een paar pintjes gedronken. Een uur later zat ik in een helikopter terug naar Volkel waar iedereen van het 311 squadron stond te wachten. Mijn vrouw was opgehaald en dan drink je nog een pintje. De MGD kijkt je na, maar ik mankeerde niets. Daarna moet je voor de commissie verschijnen. Wat heb je gedaan? We waren onder andere negatieve G aan het oefenen. Er is waarschijnlijk iets afgebroken in de motor, een schoep van de compressor en het gevolg was dat de motor geen vermogen meer leverde. Het werd daarna afgeraden om negatieve G te oefenen. De volgende dag ben ik naar de crashsite geweest en de dag daarna vloog ik weer."

Dutch Starfighter Foundation

Het mooiste zou zijn als de luchtmacht investeert in de D-8114, maar een andere mogelijkheid is het om net als in Noorwegen gebeurd is, om van de Starfighter een civiel vliegtuig te maken. Hoe dan ook, het in de lucht krijgen van de F-104 gaat nogal wat kosten en daarom heeft de werkgroep Historische Vliegtuigen Volkel de stichting Dutch Starfighter Foundation opgericht waar iedereen straks geld kan doneren.

'Een vlieger had nooit een portemonnee bij zich'

Uiteraard komen bij Frans en Hans veel herinneringen bovendrijven als ze bij 'hun' Starfighter staan. Hans heeft in de D-8114 gevlogen, 45 uur om precies te zijn, maar Frans heeft nooit in een straaljager mee gevlogen. "Ik heb wel de kans gehad, maar ik heb een hekel aan vliegen."

Wel kent Frans het vliegtuig als zijn broekzak. "Ik heb een motor ingebouwd, het landingsgestel verwisseld, tanks en vleugels vervangen." Een verantwoordelijke baan, weet Hans: "Als techneut geef je het vliegtuig vrij, daar teken je voor. Je was dan ook blij als het vliegtuig opsteeg en je was weer blij als ze terugkwamen. We hebben het meegemaakt dat ze met vieren weggingen en dat er maar drie terugkomen. Het was een hard gelag als er een vlieger verongelukte. Als er iets gebeurde, werd de techneut als eerste aan zijn jas getrokken."
Gelukkig heeft Frans ook heel veel mooie herinneringen aan de voorganger van de F-16. Hij opent een klepje achterin de cockpit: "Dit is in principe het gasmasker bakje, maar er zat van alles zin, zoals een fototoestel. Maar een vlieger had nooit een portemonnee bij zich. Het was altijd: 'kan ik even lenen?'" Toch waren de vliegers ook gul en Hans wijst waar hij weleens een ruimte vrijmaakte: "In Schotland ging je weleens whiskey halen. Dan kwam je met vier dozen terug en dat werd dan verdeeld in het squadron. Dat kan tegenwoordig niet meer."

Geef de pen door...

SONY DSC Foto: Picasa

Een Udenaar krijgt 'de pen' en mag schrijven wat hij of zij wil. Vorige keer gaf Jacqueline van Driel de pen door aan Gert-Jan Peeters.

We gaan naar België!! Dat goede nieuws ontving ik, net als de pen, van Jacqueline van Driel. Ik maakte een klein huppelsprongetje toen ik het hoorde. Naar België!! Het is gelukt. Trots als een pauw heb ik de spelers op de hoogte gebracht. 'Jongens!! We gaan. Het gaat door!!' De whatsappgroep ontplofte. U zult denken. Nou en! Stap op lijn 305 naar Eindhoven en je bent al over de helft. Big deal!? Waarom heeft dit ontploffende whatsappgroepen tot gevolg? Nou deze 'deal' is best wel 'big'. Het is een reis met een lange, lange aanloop. Hier gaat ie dan. In vogelvlucht - want u heeft niet de hele dag de tijd.
Het begon lang lang geleden aan de bar van Theater Naat Piek. Iemand zei: 'ons theater staat op historische grond. Hier was een vluchtoord. Wie schrijft een toneelstuk?' En ik zei ietwat achteloos en naïef: 'Leuk, mag ik het proberen?'. En in 2014 was daar het toneelstuk Grenslicht. (Heeft u het gemist? De film staat online op naatpiek.nl) In het publiek zat toen een een Belg met een uniek beroep. Hij was ambassadeur van België. Hij had een vriend bij zich met ook een uniek beroep: burgemeester van Turnhout. In 1915 tot 1919 zat het vluchtoord Uden vol met vluchtelingen uit onder andere Turnhout. Dankzij het internationale netwerk van heemkundekringen wisten zij dat ze dit toneelstuk niet wilden missen. (Dank je wel Heemkundekring Uden) Nu zijn we bij Naat Piek bezig met een nieuw documentair toneelspel over het vluchtoord. 'Vluchtoord Vaarwel.' Deels lezing, deels toneelstuk. België kreeg daar lucht van. 'Ditmaal moet heel Turnhout het zien!', besloot de Turnhoutse Burgemeester onlangs in een raadsvergadering. En voila. Zo is het gekomen dat er in november een bus vol Udenaren met in de kofferruimte decorstukken, kleding en grime naar België trekt. Naat Piek Gaat Internationaal, of Ujenoaren Abroad. ..Klinkt dat? Ach, wat ik eigenlijk wil zeggen is: grote avonturen beginnen klein, piepklein. En ik ben gezegend dat ik dit met zoveel fijne mensen mag doen. Samen op avontuur. Net als toen we kinderen waren.

Oh.. dat doet me denken aan Femke de Groot. Jij schuwt het avontuur ook niet. Wil je ons daar wat over vertellen? Hier, alsjeblieft, de pen is voor jou.

'Hou je roepert en je poepert open'

Foto: Gerard van der Hoeven

Het paviljoen aan de sportvelden van UDI '19 was zaterdag juli dé plek voor de Zonnebloemgasten van de regio Uden om bij elkaar te zijn. Hier werden 95 gasten verwend door bijna twintig vrijwilligers van deze regio. Het mooie weer en de prima locatie hielpen ook mee, maar er was meer.

Door Gerard van der Hoeven

Er werd koffie en thee rondgedeeld en zichtbaar genoten van beschuit belegd met heerlijke zoete aardbeien gesponsord door Heeren aardbeien uit Odiliapeel. Aan het geroezemoes te horen had iedereen het naar zijn zin. Als men wilde konden de gasten onder begeleiding even wandelen in het sportpark. Een aantal pakten het 'rondje rond de vijver' met beide handen aan, maar er werden soms ook eurocenten op tafel gelegd om gezellig in de schaduw een kaartje te leggen terwijl anderen weer de tijd namen om lekker bij te buurten.

Weerzien na 40 jaar
Dat bij buurten werd ook gedaan door Ria Wassenberg-Hendriks (86) en Jos van Ooijen-Smits (91) oorspronkelijk afkomstig uit Volkel. Zij hadden elkander ruim 40 jaar niet meer gezien en blijken nu kort bij elkaar in huize St-Jan te wonen. Hoe kan het lopen in het leven. Nu zaten ze naast elkaar een glaasje te drinken en genoten van de gezelligheid. "Hoe meer gezelligheid hoe liever wij het hebben," aldus Ria. En op de vraag hoe zo oud te worden en nog kunnen genieten van een lekker glas witte wijn zei Jos. "Ik hoor het mijn vader nog zeggen. Smits, hou je roepert en je poepert open en laat de dokter naar de klote lopen." Nou ja, dit te horen uit de mond van een 91-jarig deed mij in lachen uitbarsten.

Ook vrijwilliger worden bij de Zonnebloem? Kijk op www.zonnebloem.nl

Duo Jersey in Eigen Herd

In de Eigen Herd aan de Rooijsestraat 32 Uden is maandag 16 juli om 14.00 uur een dansmiddag met live muziek van Duo Jersey. De meest uiteenlopende genres komen voor in hun repertoire. De jaren 60-70-80, top 40, dansmuziek en niet te vergeten het Nederlandstalig lied. De entree is 2,50 euro.

Herensociëteit Nimrod viert 135-jarig bestaan

De Prior van Milstraat met links de nog steeds bestaande villa van destijds Schoenmakers (voor de brand in 1906 dus met zolder) en rechts hotel Wijsbek waar Nimrod resideerde. (foto Stichting Het Uden-archief van Bressers)

Sociëteit Nimrod viert maandag 16 juli het 135-jarig bestaan! Historicus én lid van Nimrod Frans Govers vertelt over deze herensociëteit die de langst bestaande vereniging van Uden is.

Foto: Rob van Berkel
Foto:

Precies op de dag, die aangehouden wordt als de datum van oprichting met als clubhuis hotel Wijsbek op de hoek van de Prior van Milstraat en de Stationsstraat, viert Nimrod het 135-jarig bestaan. Nimrod, naar wie de sociëteit genoemd werd, was bepaald niet de eerste de beste. Het was een belangrijke bijbelse figuur, die goed paste in de agrarische, vrijwel volledig katholieke Udense gemeenschap van het einde van de negentiende eeuw.
In 1883 begon Nimrod als een beugelclub die in het clubhuis bekende komieken liet optreden ter opluistering van haar 'soirees amusantes'. Vele jaren zijn voorbij gegaan en Nimrod is steeds een gezelligheidsvereniging van mannen gebleven. Met in het begin beugelen als activiteit en daarna tot op de dag van vandaag het leggen van een kaartje en biljarten. De huidige locatie van BiljartCentrum Uden past hier goed bij. Iedere maandag komt men bij elkaar met vanaf 20.30 tot 21.00 uur de gesprekstafel. Daarna wordt er gekaart en gebiljart met een biljartcompetitie voor de liefhebbers. Dit alles vindt plaats in dezelfde ruimte met genoeg mogelijkheid om lokale en andere gebeurtenissen door te nemen. De eerste maandag van iedere maand zijn de partners present met de weduwen van de overleden leden van Nimrod.

Oudste van Uden
Nimrod is sinds 1883 onafgebroken actief en als zodanig ook de oudste vereniging van het mooie Uden! Men streeft er naar om via de leden een weerspiegeling te zijn van de Udense samenleving . Nimrod 1883 is een vitale vereniging, die overigens nog wel nieuwe leden kan verwelkomen met oog voor de Udense gemeenschap en tradities. De feestdag op 16 juli start met een lunch en wordt afgesloten met een diner bij Hotel Van de Valk in Uden. Het middagprogramma blijft tot op dat moment een verrassing: ook dat is een van de tradities!

Jouw notaris vertelt….. de wereld een beetje beter achterlaten

Afgelopen week heb ik weer een steentje bij mogen dragen aan een betere wereld. We hebben een stichting opgericht voor een heel mooi initiatief van een vrouw om mensen te helpen een beter bestaan te krijgen. Samen met de personen die ze intussen om zich heen verzameld heeft, die het doel al even gepassioneerd steunen, kan de initiatiefneemster er nu een officieel goed doel van maken.

Want wist je dat je aan een goed doel belastingvrij mag schenken of nalaten? Het geven aan een goed doel is zonder belasting. Normaal gesproken moet iemand (als je meer geeft dan het vrijgestelde bedrag) schenkbelasting of erfbelasting betalen over wat je hebt gegeven. Bij een goed doel ligt dat anders. Als het gaat om een door de Belastingdienst erkend goed doel, dan betaalt het goede doel geen schenk- of erfbelasting over wat je geeft.
Je kunt via de site van de Belastingdienst controleren of het goede doel dat jij wat wilt geven door de Belastingdienst is erkend. Een goed doel dat is erkend, wordt ANBI genoemd. Dat staat voor 'Algemeen Nut Beogende Instelling'.
Je kunt een goed doel van je laten erven, door het goede doel op te nemen in je testament. Als je niet na je dood maar nu al een goed doel geld wilt geven dan kun je dat doen via de collectebus, donorschap, geld over maken naar de rekening of een lijfrenteschenking doen.
Bij een lijfrenteschenking (ook wel periodieke schenking genoemd) is er niet alleen fiscaal voordeel voor het goede doel, maar ook voor jou als schenker. Als je namelijk vijf jaren achter elkaar hetzelfde bedrag schenkt, kun je in aanmerking komen voor aftrek in de inkomstenbelasting. De schenking moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen en juridisch goed worden vastgelegd.
Op dit moment staan de meesten op het punt om de wereld een beetje beter te verkennen door lekker op vakantie te gaan. Ook dat is heel mooi. Geniet ervan. Dat doe ik ook. Tot na de vakantie!

Hartelijke groet,

Marie-José Rijkers

Schepers & Van Nunen Netwerk Notarissen
Telefoon 0413 – 26 29 26
Uden, Velmolenweg 145
Veghel, N.C.B.-laan 1
Sint-Oedenrode, Hertog Hendrikstraat 7

Mark Lanegan Band in de Pul

De Amerikaan Mark Lanegan staat zaterdag 14 juli met zijn band op het podium van De Pul voor een uniek optreden. Lanegan kun je kennen van Queens of the Stone Age en The Screaming Trees en staat ook wel bekend als de koning van de samenwerkingen genoemd. De stem van Lanegan is zijn handelsmerk en de reden waarom hij op zoveel werk van anderen te horen is. We weten zeker dat iedere (indie) rock liefhebber wel iets van hem in z'n platencollectie heeft. Een kaartje kost 28,25 euro in de voorverkoop via livepul.com.

Accordeon groep Wilskracht 10 jaar

Foto: Henk Lunenburg

Accordeongroep Wilskracht vierde vorige week het 10-jarig bestaan. Deze groep is opgericht is door Gerard Dortmans en startte zonder noten en papier bij '; Opa's Muziek Café' op de Duifhuizerweg. Later verhuisde deze vriendengroep naar een oefenruimte bij de gastvrije Henk en Harriëtte Andriga. Regelmatig treedt Wilskracht op. Naast het tienjarig bestaan werd ook de 80ste verjaardag van Gerard Dortmans gevierd. (foto Henk Lunenburg)

'Het leven draait om herinneringen die je maakt'

Foto: Twan Gevers tg-fotografie@home.nl

Op 22 en 23 september 2018 is de eerste SamenLoop voor Hoop voor Uden, Volkel en Odiliapeel. Een 24-uurs wandelestafette door het sportpark van Uden voor iedereen die iets tegen kanker wil doen. Tijdens de estafette wordt op allerlei manieren geld ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. De Mooi Uden krant vraagt aan vrijwilligers en deelnemers waarom ze meedoen. Deze week: Tim Kanters, vrijwilliger.

Waarom doe je mee?
"De Samenloop voor Hoop draait om een ziekte die ons vrijwel allemaal raakt. Ik ben daar geen uitzondering op. Zes jaar geleden heb ik mijn moeder op moeten geven als gevolg van deze ziekte. Mijn moeder was een positieve vrouw. Dat heeft de aanloop naar het verlies voor mij draaglijker gemaakt. Rouwen was er echter niet bij. Ik ben vol gas doorgegaan met mijn leven. In de jaren daarna ben ik mezelf meerdere malen tegengekomen. Sindsdien steun ik een aantal initiatieven die het onderzoek naar de genezing van kanker stimuleren. Samenloop voor Hoop is er daar één van. Vier jaar geleden heb ik ook deelgenomen in Zeeland. Over het antwoord op de vraag 'Wil jij je bijdrage leveren aan de editie in Uden?' hoefde ik geen twee tellen na te denken. Het is voor mij een bezigheid die voldoening geeft. Daarnaast is het ook een moment om stil te staan bij het leven en het gemis van mijn moeder een plekje te geven."

Wat ga je doen?
"Ik ben een horecaman in hart en nieren. Daarom ga ik met mijn eigen Mini Coffee Bar de deelnemers en toeschouwers voorzien van lekkere koffie. Misschien dat ik zelfs nog een barista-workshop ga geven aan de Eregasten."

Hoe vier je het leven?
"Ik streef naar evenwicht tussen werk en ontspanning. Het leven draait niet alleen om werken, of om hoeveel geld je hebt. Het leven draait om de herinneringen die je maakt. Daarom doe ik nu op werkgebied dingen die ik écht leuk vind. Ik zorg ervoor dat ik genoeg tijd vrij maak om iets leuks te ondernemen met vrienden en familie. Want we weten het eigenlijk allemaal; voor je het weet, is het te laat."

Kom ook in actie! Meld je aan als vrijwilliger, doe mee als eregast of loop mee! Ga snel naar samenloopvoorhoop.nl/uden voor meer info en schrijf je direct in! Voor de laatste (en leukste) updates: facebook.com/slvhUden.

Kunst & TALENT

Eens in de maand beschrijft Kunst&Co wat er allemaal gebeurt binnen deze artistieke organisatie. Deze keer brengt directeur Janneke van Summeren het lokaal talent onder de aandacht: Van Udense bodem!

Afgelopen maand heeft weer in het teken gestaan van de amateurkunst tijdens IkToon. Tijdens deze maand wordt extra aandacht besteed aan al die amateurkunstenaars die Nederland rijk is, die individueel of in groepsverband plezier beleven aan allerlei kunstactiviteiten, zoals het spelen van een muziekinstrument, toneelspelen, zingen of aan beeldende kunst doen.
Ook in Uden zijn velen bezig als amateurkunstenaar. Uden barst van het talent, maar dat is iedereen inmiddels wel bekend. De afgelopen maand stonden op de Udense podia regelmatig optredens geprogrammeerd: popbandjes bij De Pul, dansvoorstellingen, exposities van beeldend kunstenaars en nog maar enkele weken geleden stond de Kunst & Co-eindvoorstelling 'Het Maashorst Mysterie' in Markant op de planken. En hoe geweldig is het om als amateurmuzikant, danser of toneelspeler in je eigen stad op een professioneel podium te kunnen staan schitteren? Weken, maanden heb je gerepeteerd, teksten of choreografieën geleerd en je eigen partij kun je inmiddels wel dromen! En dan komt het moment dat je je moment mag pakken en na de laatste bibbers in de coulissen, stap je het podium op, sta je voor een groot publiek en ga je! Hoe gaaf is het om te kunnen zeggen dat het je gelukt is om je op een groot podium te presenteren?!
Voor veel Udense amateurverenigingen is hun voorstelling in Markant dé afsluiting van het jaar, of hun wens om er een speciale voorstelling te programmeren. Zoals het er nu uitziet, wordt het door een korting van de subsidie veel duurder (te duur?) voor verenigingen om dit ook in de toekomst te realiseren. Het is te hopen dat door goed met elkaar in gesprek te blijven, te denken in mogelijkheden en oplossingen de verenigingen toch een plek in de programmering van Markant kunnen blijven houden. Zodat het publiek in eigen dorp kan genieten van prachtige voorstellingen met bekende cast, waarbij de verenigingen kunnen blijven stralen. En geef ze een hard applaus, ze hebben het verdiend!

Mooi gespot

Foto: Gert de Goede

In het MuzeRijk was het zondag de meest stampende en dampende MuzeMix ooit! Blaftand speelde spetterende blues. Met rauwe vocalen, jankende gitaren, snerpende bluesharp en retestrakke drums en bass speelde de band het dak van MuzeRijk af! (foto Gert de Goede)

Heb jij zelf ook iets gespot dat mooi of opmerkelijk is? Stuur je foto inclusief korte toelichting dan naar redactie@demooiudenkrant.nl met als onderwerp 'Mooi Gespot'.

Bad

"In mèi gao'k âlt in bad, of 't nou nóddig is of nie." Zin 't boerke èn hij krabte us âchter zun órre.
As kiendje waor in bad gaon âlt één groowt fist, vùral in de zommer. As óns moeder smèèriges de kookwas in de kittel gestókt ha, dan skepte ze 'n por emmers sopwotter in 'ne zinke teil èn as 't wotter handwèèrum waor, mocht ik d'r as jongste, gelukkig 't úrste in. Èn dan zaote lekker los te wèijke in 't sùpke van Sunlait zeep. Goh, wa rook dè lekker.
Ge poeliede wa totdè óns moeder kwâm um mi 'n hard washandje um oewe snuut èn de rest van oew lijfke skón te wâse. Dan haolde ze me uit uit d'n teil, dreugde men af, skepte mi 'ne skuimspaon ut vètrendje van de teil èn ut volgende jong mocht in d'n teil. Zo gonk dè rietúweel totdè d'n oudste ók gewâse waor. Swinters gonke we swoendigs èn sotteres in d'n does. Mar d'n teil van de zommer, óvvertrof alles.
Hoewel, in 't zwembad waore wellie vrúger ók âlt te vijne.
Nao dè we smèeriges aorbije geplukt han bij ome Driek, gonke we smiddigs nogal liggelek nor 't zwembad. In menne jeugd waor 't nog zo dè de jonges èn de mèide geskèije van mekaor moese zwemme. De mèide rèchs èn de jonges links. Aleen de heel klèèn kiendjes mochte nog gemengd in 't poelliebèdje. Dus wellie as jong, ha'n 'n èège instruksiebad, 'n speulwèij mi 'ne zandbak. Èn in diejen zandbak waore we dik bizzig mi zandkasteele bouwe totdè we 't te heet kreege èn dan dooke we 't instruksiebad in. Èn van óns traktemènt, kôchte we in ut snoepwinkelke, vùr 'n dubbeltje 'ne trekdrop, 'ne skuimblok, 'ne Belga kauwgum èn 'n zèkske Zwart-Wit muizepeeper.
Jao, de zommer waor vrúger 'ne skónne tijd èn gelukkig ben ik èènd jaore 50 geborre, dus krèk nao dè de strenge katholieke kuisheid gebrooke is. Want ik heb 's heure zegge, dè de vrouwe vrúger alleen mag in 'n ééndeelig zwempak mochte zwemme. Èn toen d'r 'n progressief vrouwke, ut waogde um 'ne biekienie aon te trekke, wier ze meejpessânt streng toegesprooke dùr badmister van Latum: "Mevrouw, u weet dat hier een eendelig badpak verplicht is!" Waorop 't vrouwke zi: "Zeg u 't maar, welk gedeelte wilt u dat ik uittrek?" Daor wis d'n badmister nie veul óp te zegge,

Wánne…!

Bruukske

De man met de bijenbaard zet zijn deuren open!

Je hebt het bijna niet kunnen missen in de landelijke media: de man met de bijenbaard. Imker Peter van der Pol uit Heeswijk-Dinther liet zich een paar weken geleden een baard van 30.000 levende bijen aanmeten. Om extra aandacht voor de bij te vragen en mensen te infomeren over het belang van de bij voor onze natuur. Tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen op zaterdag 14 en zondag 15 juli verwelkomt deze 'beroemde' imker graag bezoekers bij zijn Imkerij 't Polleke in Heeswijk-Dinther. Er is dan van alles te zien, doen en leren over bijen.

Zo kunnen kinderen een eigen waskaars rollen, een bijenhotel maken of hun eigen potje honing vullen. Ook zijn er demonstraties honing slingeren en was gieten. In de observatiekast is een bijenvolk achter glas te zien. Wie weet is de bijenkoningin te spotten of een echte rondedans van de bijen.
Daarnaast geeft de imker uitleg over het belang van de honingbij voor de bestuiving en de ecologie en economie. Ook zal hij zich laten steken en demonstreren hoe je het beste een angel kunt verwijderen. Natuurlijk is er deze dagen volop de mogelijkheid om de verschillende soorten honing te proeven. Zowel zaterdag 14 als zondag 15 juli staat van 10.00 tot 17.00 uur de deur open en de koffie en thee klaar. Imkerij 't Polleke aan de Jan van den Boomstraat 7 in Heeswijk-Dinther is ook prima bereikbaar met de fiets. www.facebook.com/imkerijpolleke

Andrevanderlinden.nl

Ik ben een eigen bedrijf begonnen! Nou had ik dat al een tijdje, want je even inschrijven bij de Kamer van Koophandel is zo gepiept. Meteen kom je dan op een lijst en word je benaderd door andere ondernemers. Je mag bij de Sligro gaan winkelen, je krijgt een balpen thuisgestuurd met jóuw naam er op door een bedrijf dat hoopt dat je er meteen duizend bestelt en ook kwam er een rekening van 867 euro. Als ik die niet betaalde, zou ik uitgeschreven worden van een lijst die verdacht veel leek op die van de Kamer van Koophandel. Ik betaalde niets aan de boeven en mijn bedrijfje bleef bestaan, slapend. Maar nu ben ik écht begonnen: 'Tekst & Foto André van der Linden' is de naam en iedereen kan mij inhuren voor het schrijven van teksten en het maken van foto's.
Veel investeringen heb ik niet hoeven doen. Een pen, papier, computer en fototoestel, dat had ik allemaal al. Ik ben er bovendien van overtuigd dat ik de beste tekstschrijver en de beste fotograaf van Uden ben, dus de kwaliteit is goed. Het enige wat nog moest gebeuren is het in de markt zetten van mijn naam, om te beginnen met een website.
Net als de meeste ondernemers ben ik nogal eigenwijs en denk ik alles zelf het beste te kunnen. Van boekhouden tot logo-ontwerp, ik doe het zelf wel, scheelt weer in de kosten en een website bouwen, dat is ook zo gepiept. Maandenlang, avond aan avond zat ik te puzzelen en te goochelen met ingewikkelde codes.
Ik vond het kei leuk om te doen, het was net een verslaving. Normaal snack ik op de bank voor de tv, maar nu was het tot in de nacht 'nog even dit doen' of 'waarom doet ie het nou niet?' Dan stond er ergens een haakje open, of een komma verkeerd en dan werkt het niet.
Eindelijk was de site af, maar op een tablet of telefoon zag het er niet uit. Ik begon maar weer vooraan te puzzelen, maar nu ben ik wel tevreden over www.andrevanderlinden.nl . Ik denk er zelfs over om 'webdesign' maar meteen als extra tak aan mijn bedrijf toe te voegen. .. maar dat komt later wel.
Eerst maar even zorgen dat iedereen in Uden weet dat ze mij moeten bellen voor de allerbeste teksten. Teksten waar je als lezer een goed gevoel van krijgt! Zinnen die een glimlach op je gezicht toveren of je juist raken in je ziel. En natuurlijk onweerstaanbare woorden die zorgen dat je iets per se wilt gaan zien of dat je dat product meteen gaat kopen!

André

Lotgenotenbijeenkomst prostaatkanker

In Bernhoven vindt dinsdag 17 juli om 10.00 uur een lotgenotenbijeenkomst plaats voor mensen met prostaatkanker. Dit doet het ziekenhuis in samenwerking met Prostaatkankerstichting.nl. Thema van deze bijeenkomst is: Hoe leef je met de gevolgen van de behandeling, zoals incontinentie? Hierover praten lotgenoten met elkaar. Ervaringsdeskundigen van Prostaatkankerstichting.nl zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Prostaatkankerstichting.nl is een patiëntenorganisatie door en voor mannen met prostaatkanker. De organisatie informeert en steunt mannen (en hun naasten) die worden geconfronteerd met de diagnose prostaatkanker. Vooraf aanmelden is niet nodig.

'Zonnepark Hoogveld Uden' officieel geopend

Foto: Henk Lunenburg

Het zonnepark op Hoogveld-Zuid is vorige week officieel geopend door het hek open te zetten voor de kudde schapen van Dirk Geenen uit Odiliapeel. De gemeente Uden zette een prijsvraag uit voor een naam voor het park. Uit 80 inzendingen heeft Wilma van Lanen de uiteindelijke naam ingezonden: 'Zonnepark Hoogveld Uden'. Het zonnepark is op dit moment met een oppervlakte van 14 ha het grootste van Brabant. In totaal zijn 43.000 zonnepanelen gelegd, die voldoende stroom leveren voor ongeveer 3.500 huishoudens. Na de opening werden rondleidingen over het terrein gegeven. Kijk voor meer foto's op www.mooiuden.nl. (foto's Henk Lunenburg)

Foto: Henk Lunenburg

Vrijwilligers Bernhoven zoeken versterking

"We prijzen ons gelukkig met de ruim 180 vrijwilligers die zich op allerlei terreinen in het ziekenhuis voor de patiënten inzetten," zegt voorzitter Ans Sweep van de Stichting Vrijwilligers Bernhoven. Voor een nieuw project zoeken Ans en haar collega's nieuwe enthousiaste vrijwilligers. "In september is het de bedoeling te starten met een nieuw project, het rondbrengen van een kopje koffie/thee door een gastvrouw/heer op de poliklinieken van ziekenhuis Bernhoven in Uden."

De Stichting Vrijwilligers Bernhoven brengt haar activiteiten onder in projecten. Een compleet overzicht van de projecten die lopen staan op de website van Bernhoven: "Het project Beweeg Je Beter wil uitbreiden en heeft ook vrijwilligers nodig en voor degenen die iets anders willen dan het rondbrengen van een kopje koffie/thee komen er nog enkele plaatsjes vrij bij één van onze andere projecten. Vrijwilligers werken in de regel een dagdeel per week of twee weken en vaak samen met een collega." Interesse, mail dan naar vrijwilligersbernhoven@telfort.nl.

PSV oefent in Uden tegen Olympiakos

PSV oefent op dinsdag 24 juli om 19.00 uur tegen het Griekse Olympiakos in Uden op sportpark Parkzicht.

PSV uit Eindhoven werd afgelopen seizoen landskampioen en komt met de voltallige selectie naar het sportpark van UDI'19/CSU onder leiding van de nieuwe trainer Mark van Bommel. Olympiakos is in ons land ter voorbereiding op een nieuw voetbalseizoen. Olympiakos speelt in de Griekse havenstad Piraeus en het voetbalstadion heet Stadio Georgios Karaiskakis. De club eindigde afgelopen seizoen als derde in de Griekse Super League. Beide ploegen zijn zich aan het voorbereiden op het nieuwe voetbalseizoen, voor u als publiek een leuke wedstrijd om te zien op de UDI'19 accommodatie.

Foto: Reinier Meesters
Foto: Ronny Raymakers

Informatie
Kaarten zijn in de voorverkoop bij Intersport Superstore in Uden. Een staanplaats kost 10 euro, een zitplaats op de tribune kost 20 euro. Maandagavond 23 juli van 19.00 tot 20.00 uur is er bij UDI'19 een voorverkoop en ook zijn er op de dag zelf, 24 juli, nog kaarten aan de kassa's te koop.

Zesde ronde bedrijvencompetitie TTV Smash'73-Rabobank

De 6e ronde van de bedrijvencompetitie tafeltennis TTV Smash'73-Rabobank is weer gespeeld. In poule A zijn alle wedstrijden van de eerste helft van de competitie gespeeld. Dit geeft een duidelijk overzicht van de stand op dit moment: Ploegmakers en Graphiset strijden weer om de titel en onderin komt Foto de Vakman gevaarlijk dichtbij Rabobank 1. Alles nog open voor de tweede helft van het seizoen.

In poule B blijft het ongemeen spannend. Daar kunnen nog 4 teams strijden om promotie. Helaas geeft één niet gespeelde wedstrijd nu een vertekend beeld. In poule C is Bacu 3 met afstand het sterkste team gebleken in de eerste helft van de competitie. Op respectabele afstand van Bacu 1, maakt Bacu 2 zich ook op voor promotie. We zijn benieuwd of De Toestand hier nog verandering in kan brengen in de tweede helft. Na de zomervakantie wordt in september de competitie voortgezet.

Poule A Uitslagen
Graphiset - Rabobank 4-1
Ploegmakers - Gemeente Uden 3-2
Rabobank 2 - Foto de Vakman 5-0

Stand
1. Ploegmakers 6-22
2. Graphiset 6-20
3. Rabobank 2 6-17
4. Gemeente Uden 6-16
5. Rabobank 1 6-8
6. Foto de Vakman 6-7        

Poule B Uitslagen
IBN - De Mooi Uden Krant 4-1
HR5 – Wiltec 3-2

Stand
1. IBN 6-19
2. HR5 6-19
3. TLS Administratie 5-15
4. Delo 5-13
5. Wiltec 6-13
6. De Mooi Uden Krant 6-6

Poule C Uitslagen
Bacu 1 - De Toestand 4-1
Bacu 2 - ACS Schoonmaak 3-2

Stand
1. Bacu 3 5-23
2. Bacu 2 5-18
3. De Toestand 6-15
4. ELX Aroma Uden 4-9
5. ACS Schoonmaak 6-8
6. Bacu 1 6-7

Restaurant OONIVOO hoofdsponsor HCU Dames 1

Foto: DeMooiUdenKrant

Vol trots maakte HCU op woensdag 4 juli voor Dames 1 de nieuwe hoofdsponsor bekend. Vanaf seizoen 2018-2019 schittert het 1e damesteam in een outfit gesponsord door Restaurant Oonivoo!

Voor velen is dit fijne restaurant, gevestigd in het prachtige oude Raadhuis op de Udense markt, geen onbekende. Als geen ander weet Oonivoo de mooiste culinaire creaties te koppelen aan de lekkerste wijnen. Een echte aanrader! Oonivoo heeft zich voor 2 jaar verbonden aan Dames 1 met een optie tot verlenging van nog eens 3 jaar. Fijne bijkomstigheid is dat in het Paviljoen ook de wijnen geschonken gaan worden van Oonivoo.

Volgens eigenaar Marco van Bergen van Oonivoo een goed huwelijk van mooie sport en hoogstaand culinair genieten. In de toekomst zullen de leden, ouders en sponsoren van HCU zeker meer gaan merken van deze betrokkenheid Voorzitter Han Gootzen geeft aan dat de club erg trots is op het feit dat wederom een hoogstaand bedrijf als Oonivoo zich verbonden heeft aan HCU. Naast de wijnen die vanaf het nieuwe seizoen al verkrijgbaar zullen zijn in het paviljoen, wordt het assortiment op termijn wellicht nog uitgebreid met gezonde kwaliteitsproducten uit de topkeuken van Oonivoo.


Voetbalevent omgedoopt tot Peka Kroef Trofee

De opening van het voetbalseizoen vindt traditiegetrouw ook dit jaar weer plaats op de eerste zaterdag van augustus in Odiliapeel. Op 4 augustus om 17:00 uur op het Sportpark De Smelen, spelen Udi'19/CSU en VV Gemert tegen elkaar om de Peka Kroef Trofee.

Het Odiliapeels bedrijf Peka Kroef heeft, dit jaar voor de eerste maal, haar naam verbonden aan dit voetbalevent. Zowel voor gastheer RKSV Odiliapeel/Braks Groep als voor Udi'19/CSU is Peka Kroef inmiddels een belangrijke partner. De sponsorcommissie van RKSV Odiliapeel/Braks Groep is bijzonder blij met sponsor Peka Kroef. Woordvoerder Jurgen van Gerwen: "Peka Kroef en RKSV Odiliapeel/Braks Groep werken al erg lang prettig samen. Nu Peka Kroef haar naam wil verbinden aan de seizoenopening, laat zij nog eens nadrukkelijk zien dat zij de lokale voetbalsport een warm hart toe te draagt en hiermee wordt de samenwerking dan ook nog meer versterkt."