DeMooiUdenkrant

30 november 2016

DeMooiUdenkrant 30 november 2016


George Baker (l) en William Kroot tijdens een repetitie 

Op zaterdag 17 december vindt de Udense Top 2000 plaats in Markant Uden. Een avond met de grootste hits uit Nederlands bekendste hitlijst, gebracht door Udens Big Band, lokaal en regionaal zangtalent én een internationaal bekende artiest: George Baker!

Natuurlijk zal George op deze avond zijn wereldhit - én notering in de Top 2000 - Little Green Bag zingen. Ook brengt hij Superstition van Stevie Wonder. De afterparty wordt verzorgd door de topcoverbands Ruizz en Barracuda.
George Baker (links op de foto) maakte kennis met Udens Big Band via William Kroot (dirigent van de Big Band, rechts op de foto). William speelt in de Reservoir Dogs Band, deze brengt de soundtracks en muziek van de films van Quentin Tarantino live on stage. Little Green Bag werd voor de tweede keer een hit doordat dit de soundtrack was van de film Reservoir Dogs. Zodoende traden William en George weleens samen op. Op 17 december staan ze opnieuw samen op het podium in Markant.

Lees meer over George Baker en Udens Big Band op pagina 21.


Jaargang 2 • Week 48 • Woensdag 30 november 2016

- Meer Maashorst
- BBQ enzo

Area maakt nieuw koersplan bekend

Foto: Henk Lunenburg

Jan van Vucht, directeur van woningcorporatie Area, heeft afgelopen dinsdag de nieuwe koers die Area de komende jaren gaat varen gepresenteerd: 'Vooruit naar de bedoeling'. Die bedoeling houdt in dat Area werkt aan betaalbaar en duurzaam wonen voor mensen die Area ècht nodig hebben.

Area merkt dat de doelgroep aan de ene kant steeds diverser wordt, door de instroom van nieuwe groepen, die veel aandacht nodig hebben. Anderzijds wordt de doelgroep beperkt doordat mensen met een wat hoger inkomen niet meer in aanmerking komen voor de woningen van Area. Deze beweging leidt ertoe dat Area haar bewoners nog beter moeten leren kennen en meer van ze moeten weten. Om zo meer gerichte diensten te kunnen leveren, passende, permanente en tijdelijke woningen te kunnen maken en de juiste ingrepen in de voorraad en in de leefbaarheid te kunnen doen.

Leefbaarheid kerntaak
Daarnaast kiest Area voor een brede maatschappelijke positionering. Initiatieven vanuit bewoners worden omarmd. Area geeft invulling aan de participatiesamenleving door uit te gaan van zelfredzaamheid van de bewoner. De kerntaak blijft leefbaarheid en daar wordt voldoende budget voor gereserveerd.

Betaalbaar wonen
Een belangrijk speerpunt is de verlaging van energielasten, omdat daarbij ook een bijdrage wordt geleverd aan een meer duurzame wereld. Area houdt zijn woningen bereikbaar voor mensen met een laag inkomen en daarbij voor een evenwichtige verhouding tussen prijs en kwaliteit. Ze doen dit met een betaalbare huur en met gerichte acties om de totale woonlasten te beperken.

Area gaat de investeringen opschroeven, van 100 naar 170 miljoen in vier jaar tijd. Er wordt geïnvesteerd in nieuwbouw, renovaties en veiligheid.

Sinds woensdag heeft Area ook een nieuwe website, deze is te bezoeken op www.areawonen.nl

Overval op woning Looweg

Foto: AS Media

Zaterdagmiddag 26 november rond 14.40 uur drong een onbekende man onder valse voorwendselen de woning van een man 90-jarige man aan de Looweg binnen. Hierna zou de verdachte er met een onbekend geldbedrag vandoor zijn gegaan.

In de omgeving van de woning is een donkere auto gezien. De bewoner werd voor een controle overgebracht naar een ziekenhuis. De politie zoekt getuigen van het voorval. Wie iets gezien of gehoord heeft, wordt verzocht om contact op te nemen met de politie via tel. (0900) 8844. Dit kan ook anoniem via tel. (0800) 7000.

Auto in sloot, wie is de bestuurder?

Foto: AS Media

Zondagmorgen 27 november om tien voor zes in de ochtend rond is een auto uit de bocht gevlogen en op kop in een sloot belandt op het Poeskespad in Uden.

Brandweer, politie en ambulance zijn ter plaatse geweest, maar van de inzittende(n) ontbrak ieder spoor. Het is niet bekend of de bestuurder verwondingen heeft opgelopen of dat er alcohol in het spel was.

Fietster gewond na aanrijding

Foto: AS Media

Afgelopen donderdag heeft er omstreeks 14.40 uur op de Koopmanstraat in Uden een ongeval plaats gevonden. Hierbij waren waren een auto en een fietsster betrokken. De fietsster wou de weg oversteken en zag hierbij vermoedelijk de auto over het hoofd. Een ambulance werd gealarmeerd en kwam ter plaatse. Hierna is de vrouw met vermoedelijk een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis.

Brand blijkt rokende schoorsteen

Zaterdagavond 26 november omstreeks 20.15 uur was er een flink rokende schoorsteen op het dak van een woning aan de Willem-Alexanderhof. Dit zorgde even voor de nodige commotie. In combinatie met wat wind en licht op het dak van de flat leek het alsof het dak in brand stond. De brandweer heeft het dak geïnspecteerd en concludeerde al snel dat het om een dampende schoorsteen bleek te gaan.

René de Vroomen overleden

René de Vroomen, oprichter van winkelketen Schoenenreus, is afgelopen zondag op 75-jarige leeftijd overleden.

In 1969 startte René zijn onderneming vanuit zijn garage in Uden. In 2010 nam hij afscheid van Schoenenreus. Drie jaar later, in 2013, ging het bedrijf failliet, dat op zijn hoogtepunt 216 vestigingen had in de Benelux. Er werd nog een doorstart gemaakt met minder winkels, maar begin 2015 werd het opnieuw failliet verklaard.

Nieuw politibureau eind 2018 aan hockeyweg

Het College van B&W heeft vandaag bekendgemaakt dat het nieuwe politbureau en de brandweerkazerne definitief op de plek van de Schaapskooi aan de Hockeyweg komen.

De grond waarop de Schaapskooi is gevestigd is gekocht door de politie. De grond van het huidige politiebureau aan de Leeuweriksweg is door de gemeente overgenomen. In 2017 moet gestart worden met de bouw aan de nieuwe locatie. De politie en brandweer krijgen elk een eigen gebouw. Naar verwachting moet de bouw eind 2018 klaar zijn.
Wat er gaat gebeuren met de grond aan de Leeuweriksweg is nog niet bekend. Er wordt binnenkort een onderzoek gestart om te kijken wat hier het beste mee kan gebeuren.

Felle schoorsteenbrand Wijsthoek

Maandagavond 28 november rond 22.15 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de Wijsthoek in Uden. Ter plaatse trof men een uitslaande schoorsteenbrand aan. De brandweer is met een tankautospuit en een hoogwerker ter plaatse geweest. Door de schoorsteen te vegen was de brand snel meester.

'Wij leveren de meeste kwaliteit op YouTube'

Foto: Henk Lunenburg

Tientallen fans van StukTV scoorden afgelopen zaterdag bij Boekhandel Bert van der Heijden het nieuwe StukTV boek, inclusief een handtekening van Giel, Stefan en Thomas. StukTV/Behind the Scenes geeft, zoals de naam al doet vermoeden, een exclusief kijkje in het leven van de bekende YouTubers.

Tekst: Timon Smits

Het is bijna half één als de signeersessie is afgelopen. Zo'n zestig veelal jonge fans hebben het nieuwe boek gekocht en de rust in de boekhandel is wedergekeerd. Hoewel de jongens haast hebben, maken ze graag tijd vrij voor een interview met DeMooiUdenKrant. De situatie is tekenend voor het leven van het trio. "Gisteravond hebben we tot laat opgetreden en vanochtend om zeven uur moesten we alweer in Hilversum zijn voor opnames van Zapplive", vertelt Udenaar en oprichter Giel de Winter (26). "Over anderhalf uur moeten we in Eindhoven zijn voor een volgende signeersessie. We sluiten de dag af in een boekhandel in Haarlem."

Foto: Henk Lunenburg

Het succes van StukTV
Het leven van het trio staat sinds het succes van StukTV op zijn kop. In 2012 begonnen Giel, Stefan Jurriens (24) en Thomas van der Vlugt (24) min of meer voor de lol met hun YouTube-kanaal. Al snel werd het een ongekend succes. Bij StukTV bepaalt de kijker welke opdracht de presentatoren uitvoeren. Iedere woensdag wordt deze opdracht op YouTube geplaatst. Hiermee zoeken de jongens vaak het randje op. Resultaat hiervan is een speciale pagina in het nieuwe boek met boetes die ze tijdens de opnames kregen. Door de jongens zelf ook wel hun 'trofeeënkast' genoemd.
Begin dit jaar bereikte StukTV de grens van 1 miljoen volgers op YouTube en tekenden ze een contract bij RTL. Op de VEED Awards (de Oscars voor de Nederlandse YouTubers) wonnen ze tweemaal op rij de prijs voor Beste YouTube-kanaal. Daarnaast zijn de jongens als dj's ieder weekend druk met veel optredens.

Behind the Scenes
Het was het idee van Stefan om een boek uit te geven. "Mensen kennen ons alleen van onze video's en optredens. Er gebeuren daarbuiten zoveel leuke en interessante dingen. Een boek is de uitgelezen mogelijkheid om ook die verhalen te vertellen."
In het boek staan interviews, nog niet eerder vertoonde foto's, testjes, lijstjes van de leukste, meest bizarre en gevaarlijkste opdrachten en nog veel meer. "Wat ik zelf erg leuk vind, is dat onze moeders vertellen hoe gek we als jonge kinderen al waren", vertelt Thomas.

Nieuw: jagen op bn'ers
StukTV heeft de afgelopen jaren ruim 200 opdrachten geüpload op hun YouTube-kanaal. Van het rijden met een mini-bike in een bouwmarkt tot het illegaal bouwen van een huis op een rotonde. De jongens blijven zichzelf uitdagen om betere video's te maken. Giel: "Ik durf te stellen dat wij de meeste kwaliteit leveren op YouTube. Elke week opnieuw kijken we hoe we het nog beter en creatiever kunnen doen."
Sinds de contracttekening bij RTL kunnen de jongens meer content maken. In plaats van één video per week, zijn ze nu bezig met twee video's. Op dit moment wordt op zaterdag de serie Roadtrippers uitgezonden, zowel op YouTube als bij RTL 5. Giel: "We willen onze doelgroep vergroten en ook de wat oudere kijkers naar YouTube halen." Thomas vult aan: "We beginnen komende maandag (28 november, red.) met de opnames van een nieuwe serie, waarbij we gaan jagen op bekende Nederlanders. Het is de planning dat deze serie medio december voor het eerst online zal worden uitgezonden. Een ambitieuze planning, maar het moet haalbaar zijn. Het is onze kracht dat we nog altijd in een klein team werken, waardoor alle lijntjes kort zijn en we snel kunnen schakelen."
Nog geen vijf minuten na het interview zijn de jongens weer vertrokken. Nog even snel bij Giel thuis een worstenbroodje eten en dan weer de auto in, op naar de volgende groep fans.

Wil je meer weten over het leven van Giel? Houd dan de televisiegids in de gaten, want ergens in december (waarschijnlijk over een week of vier) wordt er een documentaire over hem uitgezonden op BNN/VARA. Documentairemaakster Linda Hakeboom volgde het leven van de Udenaar een jaar lang.

Bekijk meer foto's van de signeersessie op www.mooiuden.nl


Wordt er nog een beetje gelachen in Bernhoven?

Ik kom net terug van mijn huisarts. Ik had een te lage bloeddruk. Heeft-ie mij twee IKEA-kasten voorgeschreven. Ik had net een check-up bij het Blauwe Kruis, wat denk je? Ik blijk kleurenblind. Ik kom net terug van mijn psychiater. Hij zei: "Mark, je hebt een ingebeelde ziekte." Ik zeg: "Ja hoor, die ziekte kan ik er óók nog wel bij hebben." Ik was net bij de internist. Hij had zoveel boeken over aambeien, ze blokkeerden de uitgang. Ik kom net van de kinderarts met mijn broer. Ik heb de bof en mijn broer ook, want die heeft 't niet. Ik was net bij de oogarts. Weet je wie ik daar tegen het lijf liep? Nou, vrijwel iedereen.

En zo kan ik nog wel even doorgaan! De medische wereld is een bron van hilariteit. Al zijn het uiteraard allemaal verzonnen grappen, want in werkelijkheid is het maar een saaie boel in de zorg. Soms blijkt de werkelijkheid ook ronduit lachwekkend. Wat dacht je van het bericht: "Bernhoven juicht bij dalende omzet." Bij zo'n kop veeg je de tranen uit je ogen, toch? Jammer dat directeur Peter Bennemeer verderop uitlegt dat Bernhoven liever inzet op kwaliteit en dat de inkomsten van de specialisten teveel gekoppeld lijken te zijn aan het aantal handelingen en operaties. Kijk, dat is weer erg saai. Nee, ik wil dan een directeur die juichend roept: "Hoera, we gaan binnenkort failliet!" Gevolgd door een Fidel Castro-achtige tirade dat echte zorg in principe niet strookt met de kapitalistische beginselen, en dat de patiënten van Bernhoven het niet breed hebben, en dat de specialisten daar iets van kunnen leren, en zo… Maar helaas.

Daarom tot slot nog wat verzonnen nieuws uit Bernhoven: Dermatoloog springt na schadeclaim zelf uit zijn vel. Aanhoudende kritiek hangt KNO-afdeling de keel uit. Maatschap Verloskunde en Interne Geneeskunde blijken twee handen op één buik. Afdeling Urologie: Verhalen over bedplassen houden geen steek. Plastisch chirurg steekt na mislukte ingreep hand in eigen boezem.

Kijk, met dit soort berichten mogen ze van mij de hele DeMooiUdenkrant vullen. Al zijn ze stuk voor stuk uit mijn (inmiddels pijnlijke) duim gezogen. Au, ik vertrek meteen weer naar de huisarts.

Mark van de Veerdonk

Tovertafel brengt dementerenden in beweging

Bewoners van Sint Jan spelen een spel waarbij ze de herfstblaadjes van tafel moeten vegen

Bewoners van de verpleegafdeling en de huiskamers van Sint Jan hebben vanochtend officieel twee Tovertafels in gebruik genomen. Dit product zorgt ervoor dat (beginnend) dementerenden actiever worden en op speelse wijze plezier ervaren. De tafels zijn gerealiseerd door Project OpMaat, een initiatief van Suzan van Tiel en Marianne van den Berg dat is voortgevloeid uit de G1000 Uden die gehouden is in oktober 2014.

Tekst: Timon Smits

Hoewel de naam doet vermoeden dat het om een fysieke tafel gaat, is niets minder waar. De Tovertafel is namelijk een beamer die aan het plafond wordt opgehangen. Interactieve spellen, bestaand uit lichtprojecties op tafel, reageren op hand- en armbewegingen en stimuleren de ouderen zowel in fysieke activiteit als sociale interactie. Een voorbeeld is het strandbalspel. Deelnemers gooien een geprojecteerde bal naar elkaar over. De bal valt nooit van tafel, maar stuitert bij de rand terug. Een ander voorbeeld is het zeepbellenspel. Prik de geprojecteerde zeepbellen door met je vinger of maak er een heleboel kapot met een grote veeg over de tafel.

Project OpMaat
Marianne en Suzan van Project OpMaat hebben de Tovertafels mogelijk gemaakt, mede door subsidie van de Provincie en de Stichting Vrienden van Sint Jan. Marianne: "We hebben diepgaande gesprekken gevoerd met bewoners van Sint Jan en onderzoek gedaan naar hun welbevinden. De bedoeling van OpMaat is om mensen uit hun isolement te halen en activiteiten op maat aan te bieden. De Tovertafel is een prachtig medium om bewoners en bezoekers samen aan tafel een interactief spel te laten spelen en hen zo actiever te maken."

Crowdfunding MuzeRijk
De Tovertafels bij Sint Jan zijn de afgelopen tijd al getest en zijn zeer enthousiast ontvangen, door zowel de bewoners als het personeel. Marianne: "Ook locatiemanager Ad van Boxmeer is zeer te spreken over het moderne product. Daarom hebben we besloten om een crowdfunding campagne op zetten, om een derde tafel te realiseren voor de bewoners van BrabantZorg locatie MuzeRijk."

Marianne en Suzan hebben in totaal zo'n 6.600 euro nodig om de Tovertafel te kunnen aanschaffen. Ze hopen dit bedrag binnen 100 dagen op te halen. Wie dit project wil steunen, kan dat doen op www.activecues.com/crowdfunding/brabantzorg-muzerijk Daar vind je tevens meer informatie.

Enorme reclamepaal siert kop Industrielaan

Foto: John G. Massoeurs

Niet één, maar twee led-schermen staan er sinds afgelopen woensdag aan de kop van de Industrielaan, bij industrieterrein Vluchtoord. Wim van der Aa heeft bij Carwash Uden een paal van tien meter hoog neergezet, met een led-scherm van drie meter hoog en vijf meter breed.

Het nieuwe scherm is daarmee bijna twee keer zo groot als het scherm van de gemeente, die op het gras tussen de twee rijbanen in staat. De paal van Wim van der Aa heeft schermen aan zowel de voor- als de achterzijde, zodat bestuurders in beide rijrichtingen de (reclame)boodschappen kunnen zien. Voor sommigen oogt het gek, twee reclamepalen zo dicht bij elkaar. Wim van der Aa: "De vergunning voor mijn reclamepaal is al meer dan een jaar geleden afgegeven. Ik heb nog aangegeven bij de gemeente dat hun reclamescherm daarom overbodig was, maar daar zijn ze niet op ingegaan."

Adverteren
Naast reclameboodschappen van de drie bedrijven van Wim van der Aa (Carwash Uden, Autocenter van der Aa inclusief Euromaster LeaseServicePoint), is het ook voor anderen mogelijk om te adverteren op de nieuwe reclamepaal. Neem voor meer informatie contact op met tel. (0413) 255 088. (Foto: John G. Massoeurs)

Kinderboerderij: 'We blijven open!'

Foto: Henk Lunenburg

Het bestuur van de Kinderboerderij Uden heeft een oplossing gevonden voor een geschikte beheerder en dit voorgelegd aan de gemeente. Daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan de patstelling tussen de Kinderboerderij Uden en de gemeente Uden.

Het probleem sleepte al meer dan een jaar. Het meningsverschil ging voornamelijk over de benodigde deskundigheid van de beheerder en de continuïteit van de functie, aldus het bestuur van de Kinderboerderij. Afgelopen maandag heeft een vervolggesprek tussen het bestuur van de Kinderboerderij en de gemeente plaatsgevonden. Het bestuur is met een tegenvoorstel naar de gemeente gekomen waarin plaats is voor een betaalde en vakbekwame beheerder.

Zorginstelling
De verschillende artikelen in de media trokken de aandacht van zorginstellingen. Een zorginstelling kwam met een concreet voorstel om de beheerder in dienst te nemen en deze op de boerderij te plaatsen. Daardoor ontstaat er ruimte voor cliënten om werkzaamheden op de Kinderboerderij uit te voeren. "Op dit ogenblik kan ik de naam van de zorginstelling nog niet noemen omdat we daar nog mee in onderhandeling zijn", aldus Thom Beuker, penningmeester van de Kinderboerderij. "Maar het ziet er heel positief uit. De kinderboerderij blijft in ieder geval open, dankzij de zorginstelling blijft Caty Hoek beheerder en we zijn al volop bezig met de voorbereidingen voor de lampionnenoptocht op 10 december en de Levende Kerststal op 2e Kerstdag." De gemeente gaat nu bekijken hoe zij hierin mee kan werken. (Archieffoto)


Businessevent Uden in teken van de vier elementen

Het thema van het businessevent 2017 is Elements of Wonder

Het thema voor het businessevent 2017 is bekend: Elements of Wonder. Het thema werd vorige week donderdag bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in de skybar van hotel Van der Valk. Het evenement voor en door ondernemers vindt in 2017 plaats op zaterdag 13 mei bij BillyBirdPark Hemelrijk.

Tijdens de avond werd er teruggeblikt naar de afgelopen tijd. Het bestuur van het evenement is uitgebreid met drie personen en bestaat nu uit: Han Gootzen, Ingrid Janssen, Kittie Spierings, Roland de Laak, Remco Michielsen, Madelon Gloude, Mark van den Bogaart en Randy Strik. De partners zijn UOV de Kring, OVO, OVV, Initialis, Minerva, NU Ondernemen, JongLeren en de nieuw aangesloten Zeelandse Ondernemers Vereniging (ZOV). Rabobank Uden-Veghel is de hoofdsponsor.


Inschrijving Groowt Újes Diktee

In de raadzaal van het gemeentehuis vindt op vrijdag 17 februari 2017 de 16e editie van Het Groowt Ujes Diktee plaats, georganiseerd door de bibliotheek in samenwerking met Betsie Timmers en Chris van Haandel. Dertig deelnemers verdeeld over drie groepen gaan strijden wie het Udens dialect het best kan schrijven, ofwel wie de minste fouten maakt.

Bij deelname aan het dictee heb je er veel aan als je de cursus 'Ujes Leere' hebt gevolgd. Deze cursus bestaat uit vier wekelijkse lessen van 90 minuten en start op maandag 23 januari 2017. Aanvang 19.00 uur in de bibliotheek aan het Mondriaanplein. De kosten bedragen 30 euro. Chris van Haandel zal dan probeere aon oew verstând te brenge hoe ge het Újese dialect dient te schrijven. Het te gebruiken lesmateriaal is het boek 'Ut Újes, un streektaol mi klank, wèrremte en gevuul', geschreven door Ad Vrenssen.

Aanmelden
Belangstellenden voor de cursus kunnen zich aanmelden tot 9 januari 2017 door het inschrijfformulier op www.ujesdiktee.nl/inschrijven in te vullen.
Belangstellende Udenaren en niet-Udenaren voor Het Groowt Ujes Diktee kunnen zich ook aanmelden via ujesdiktee@kpnmail.nl of ugr@nobb.nl

Puzzels
Voorafgaand aan het Ujes Diktee, vanaf 18 januari, verschijnen er een viertal puzzels in het Udens dialect, waarvan de prijzen op 17 februari ook worden uitgereikt. De puzzels staan op www.ujesdiktee.nl en www.bibliotheekuden.nl

Reis naar de toekomst in oude DAF

Op maandag 28 november stond een groep studenten van de HAN met een oud DAFje op de markt in Uden. In het autootje konden voorbijgangers een virtuele reis naar 2056 maken. De groep studenten bestond uit Lisa-Daimy Werter, Laura Jansma, Pieter Visser en Walter Westland. Zij volgen momenteel de minor Stad en Land aan de HAN in Nijmegen.

Vanuit de opdrachtgever Agrifood Capital wordt er door de studenten een draagvlakmeting gedaan naar de Oostwest-verbindingen in Noordoost-Brabant. Wat is het algemene beeld van de bevolking over mobiliteit, was hierbij de centrale vraag. Door middel van het DAFje wordt er onderzocht onder bewoners wat zij al weten over mobiliteit en wat men in de toekomst hiervan verwacht. .

Virtual Reality
Het DAFje stond midden op de markt in Uden en trok hierdoor erg veel bezoekers. Wanneer men eenmaal in het DAFje ging zitten, kreeg men een Virtual Reality-bril op en begon de reis. Er werd gestart in het heden: hoe ziet de mobiliteit er in Brabant nu uit. Vervolgens zag men hoe de mobiliteit in de toekomst (2056) eruit kan komen te zien. Tot slot ging de reis weer terug naar het heden en werd er getoond wat er nu al aan een betere mobiliteit gedaan wordt. Na de reis konden de deelnemers een enquête invullen. "Ruim zeventig personen hebben in de auto gezeten en de enquête ingevuld. Het was een erg geslaagde ochtend, met veel leuke reacties en interessante resultaten", aldus studente Lisa-Daimy.

De studenten zijn de komende tijd druk om de bevindingen te verwerken en meer dergelijke onderzoeken te doen. In januari 2017 worden de resultaten gepresenteerd.

Protest(bord) tegen komst F-16 op rotonde

Stichting Atoomvrijstaat gaat komende zaterdag een protestbord tegen de komst van de F-16 op de rotonde in Volkel plaatsen. Dit gebeurt tegelijk met de plaatsing van de F-16 op zijn sokkel. Op het protestbord komt de tekst 'Geen F-16 hier' te staan.

"Woensdag of donderdag krijgen we een vergunning voor de actie tegen de komst van de F-16", aldus Theo van den Heuvel van Stichting Atoomvrijstaat. Er komt tijdens de plaatsing van het vliegtuig op zijn sokkel een speciaal vak voor de actievoerders. De komst van de F-16 is een langgekoesterde droom van Dorpsraad Volkel die eindelijk in vergunning gaat. Atoomvrijstaat maakt al lange tijd protest tegen de komst, maar kon niet voorkomen dat de F-16 nu toch geplaatst gaat worden.

Op 3 december om 10.30 uur laten de dorpsraad, vliegbasis Volkel en gemeente Uden de F-16, op de sokkel op de rotonde N264/Zeelandsedijk zakken. Nooit eerder is er in Nederland een F-16 op een rotonde geplaatst, dus dit is uniek. De uitgekozen F-16, de J-246, is totaal gedemilitariseerd. Dit houdt in dat alle onderdelen eruit zijn gehaald, zodat er een lege huls overblijft.

Quinten wint prijs 'Beste Vakman'

Quinten Theunisz viel afgelopen vrijdag in de prijzen tijdens de uitreiking van de Ir. Noordhofprijs 2016 in Nuenen. In de categorie Junior Vaktalent ontving hij de titel voor 'Beste Vakman' in de regio Zuidoost-Brabant. Quinten volgt de opleiding Allround verspaner bij het Summa College in Eindhoven en werkt als verspaner bij VDL ETG in Eindhoven.

Volgens de vakjury is Quinten met recht een talent te noemen: "Niet alleen vanwege zijn uitstekende prestaties in zijn vakgebied, maar ook omdat hij zich inzet om anderen enthousiast te maken voor de techniek. Hij begeleidt niet alleen jongere collega's, maar geeft ook rondleidingen aan jongeren die nog een beroepskeuze moeten maken."


Jelle van den Berg stichting in volle gang

De Jelle van den Berg stichting is weer druk bezig geweest met activiteiten voor de stichting. Naast een vrijwilligersbijeenkomst vond ook een .

Zaterdag 19 november hebben zij een vrijwilligersbijeenkomst gehad. Het doel hiervan was terugkijken naar het afgelopen ski-seizoen en brainstormen over nieuwe vorderingen. Na afloop werd er aangesloten bij een apres-ski van De Schans, waarbij zij hun vrijwilligers hebben beloond met een hapje en een drankje.

Tweede activiteit
De tweede activiteit vond plaats op 22 november. Hierbij organiseerde de stichting een succesvolle ski-inloop voor de basisscholen De Tandem en De Sterrenkijker groep 7/8. De leerlingen gingen zich wagen aan hun eerste ski-ervaring. De kinderen werden opgehaald door bus van De Knoerissen. Eenmaal aangekomen op De Schans werd de groep in tweeën gedeeld. De ene groep startte op de ski's en de andere groep ging aan de slag met de speurtocht. Hierna werd er gewisseld.
Al met al was het een zonnige dag met prachtige ski-ervaringen, zowel voor de kinderen als voor de vrijwilligers van de Jelle van den Berg stichting.

Neem een kijkje op de website www.jellevandenbergstichting.nl voor meer informatie over de stichting.

Informatiebijeenkomst Ruiters & Menners

De Stichting Ruiters & Menners Herperduin/Maashorst behartigt de belangen van alle ruiters en menners ten aanzien van vrije recreatie in Herperduin en De Maashorst. Omdat deze vrijheid in het geding is, organiseren zij een informatieavond op vrijdag 9 december.

De organisatie laat weten: "Wij willen vrij kunnen paardrijden en mennen binnen het gehele gebied De Maashorst, dus niet alleen in Herperduin. Dit kunnen we alleen bereiken met jouw steun! Sluit je bij ons aan en kom vrijblijvend naar onze informatiebijeenkomst. Want samen staan we sterk."
De bijeenkomst vindt om 20.00 uur plaats bij Den Handwijzer (Berghemseweg 13, Herpen) en is bedoeld voor ruiters, menners en hippisch ondernemers regio De Maashorst. De entree is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening. Kijk voor meer informatie op www.ruitersmennersherperduinmaashorst.nl

Kerstmarkt bij Sint Antonius

Op donderdag 8 december vindt van 17.00 tot 20.00 uur een gezellige kerstmarkt plaats bij zorglocatie Sint Antonius in Volkel. Tijdens de in kerstsfeer gehulde markt kan iedereen genieten van winterse hapjes, drankjes en muziek. Ook wordt een creatieve workshop aangeboden, waarbij gasten zelf een kerst- waxinelicht houder kunnen maken. Iedereen is van harte welkom en de entree is gratis.

Tijdens de markt kan men diverse kraampjes bezoeken met zelfgemaakte artikelen van onder andere de handwerkgroep, wenskaarten, kerststukjes, soep en worstenbrood, maar ook van enkele bedrijven die bijvoorbeeld honing, kaarsen, sieraden en decoraties gemaakt van steigerhout verkopen. Ook is er live muziek van Nancy, die met haar keyboard en prachtige stem de mooiste (kerst)muziek maakt. Tevens zal er een loterij gehouden worden, met leuke prijsjes. De trekking van de loterij vind plaats rond 19.30 uur in zaal de Gasterij van Sint Antonius.

Alle opbrengsten van deze avond worden verdubbeld door het Nationaal Ouderenfonds en daarvan zal een gezamenlijk cadeau gekocht worden voor alle bewoners van Sint Antonius.
Kijk voor meer informatie over de kerstmarkt op www.facebook.com/sintantonius-brabantzorg (Stockfoto)

Leercafé te gast bij Frekie's atelier

Op donderdagmiddag 8 december van 13.30 tot 15.30 uur houdt Het Leercafé de interactieve Teken- en Schilderexperience 'Portrettenpret'.

Deze wordt gegeven door Jolande Florie-Dobbe, een expert op dit gebied, die haar kennis kosteloos wil delen met deelnemers aan Het Leercafé. Voor wie portretten wil leren tekenen of schilderen is dit een buitenkans. De organisatie werkgroep van Het Leercafé is zeer vereerd om te gast te zijn bij de voormalige lunchroom van Frekie's! Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/leercafe. Aanmelden kan via info@leercafe.nl of tel. 06 29818478.

Team Slabroek Dakar maakte het heel erg spannend

Met veel mankementen en hindernissen is het team Slabroek-Dakar erin geslaagd om beide auto's aan de finish te krijgen veel geld op te laten brengen op de goede doelen veiling. Het was een barre tocht door onherbergzame landschappen, langs corrupte douanebeambten en politie checkpoints, maar ook met veel lol en uitdaging. Doodmoe maar met een zeer tevreden terugblik zijn de broers Zwinkels sinds maandagnacht weer thuis.

De moeizame start van de broers was pas het begin van een aaneenschakeling van mankementen en hindernissen. Maar dat neemt niet weg dat het een geweldige ervaring was en dat ze er enorm van genoten hebben.
De vaak onbegaanbare wegen met kuilen, gaten, rivierbeddingen en greppels maakten dat de auto's vaak flinke klappen te incasseren kregen. En met name de Volvo bleek hier niet echt tegen bestand. Een losgescheurde radiator, verpulverde motorophanging, compleet verdwenen riemschijven en nog veel meer problemen.
Bijna altijd werden rustdagen, sleuteldagen en met regelmaat was er een probleem dat echt onoplosbaar leek. Gelukkig werd het uiteindelijk toch altijd weer gefixed. Ook dat is Afrika: de mensen vinden altijd wel een manier om van niets toch weer iets te maken. Ooit werd er drie uur gelast, gevijld en geslepen om een onderdeel van een Toyota passend te maken voor een kapot onderdeel van de Volvo.

Spannend
Spannend bleef het wel of de Volvo ook de laatste 450 km nog zou halen naar Banjul, waar de auto's geveild zijn voor de stichting Hand to Hand, die daar een schooltje en diverse jongerenprojecten al jaren draaiend houdt. Vanaf de grens met Gambia werden de mannen als koningen onthaald. Overal stonden mensen en kinderen langs de weg te zwaaien, welkom, welkom! Een dag later konden de broers de mensen ontmoeten die de schoolkinderen en jongeren begeleiden en opleiden, op weg naar een betere toekomst. Een van hen is Franka Mes, die al jarenlang deze projecten mee mogelijk maakt en draaiend houdt.
De gereedschapskisten van de stichting Uden Wereldwijd werden gretig in ontvangst genomen. Zo mooi om te zien dat de broers daarmee het gereedschapsarsenaal van de werkplaatsen minstens verviervoudigde!

Bloedstollende veiling
En toen was daar afgelopen zondag de veiling. Een drukte van belang en dan is het toch spannend wat de auto's uiteindelijk op zullen brengen. De Volvo bracht 1.900 euro op, waar de broers al heel tevreden mee waren en de stichting Hand to Hand was juichend blij met deze hoge opbrengst. Bij de Isuzu stonden er twee mensen gedurende minimaal tien minuten tegen mekaar op te bieden. De inzet was 50.000 dalassi (de plaatselijke valuta). Iedere keer kwam er 1.000 bij en hij eindigde op 183.000 salassi, omgerekend 3.800 euro is. Dit was het op een na hoogste bod van alle auto's. Op dat moment gaan de gedachten onmiddellijk naar het lieve echtpaar uit Naarden dat deze auto geschonken heeft.

Kijk op www.slabroekdakar.nl voor veel meer foto's en alle reisverslagen.


Udense begraafplaatsen in een ander licht gezien

Wat bij veel Udenaren waarschijnlijk niet bekend is, is dat het vroegere centrum van Uden bij de Sint-Pieterkerk lag. Dit is de plek waar nu het Piusplein en het Gemeentelijk Oorlogskerkhof Uden liggen. Vanaf 1300 tot 1809 zijn de overledenen hier begraven. Daarna werd het de begraafplaats van de Belgische vluchtelingen en sinds de zomer van 1946 zijn op deze locatie gesneuvelde geallieerden begraven.

Bovenstaande afbeelding is een kaart van het gebied rond de Sint-Pieterkerk en het bijhorende kerkhof, rond 1880. De straat links is de Kapelstraat, met linksboven het Piusplein. Op de plek waar 'Kerk' staat (bovenaan), is nu het Oorlogskerkhof gevestigd.

Volgende week opnieuw een stukje Udense geschiedenis uit het nieuwe boek 'Van Urnenveld tot Strooiveld'.


7.500 bomen en struiken geplant

De jaarlijkse boomfeestdag van de gemeente Uden vond gisteren plaats. Op vijf verschillende locaties hebben 300 scholieren van negen basisscholen maar liefst 7.500 bomen en struiken geplant. Hiermee hebben de kinderen Uden weer een stukje groener gemaakt. De boomfeestdag werd georganiseerd door IVN Uden, Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU) en de gemeente Uden. Zo wordt Uden weer een stukje groener geworden!

Aan de Bosdreef gingen vier scholen enthousiast aan de slag met het planten. Wethouder Matthie van Merwerode deelde de schoppen uit aan de kinderen en plantte samen met hen de eerste bomen. "Het is het een goede zaak dat scholieren bomen en struiken planten. Ze verrijken ons landschap, leggen CO2 vast en bieden voedsel en beschutting voor dieren", aldus de wethouder.

Belang van bomen
Coördinator Willem Peters: "Het jaarthema van de landelijk Boomfeestdag is dit jaar: Bomen en bossen. Dat thema past precies bij de locatie aan de Bosdreef en omringd door veel oudere bossen." Het jonge bos aan de Bosdreef is tevens de nieuwe poort voor het later nog op te richten Speelbos. Dit Speelbos wordt aangelegd door Stichting Ark en gemeente Uden.

Foto: Henk Lunenburg

Kijk op www.mooiuden.nl voor meer foto's van de boomplantdag. (Foto's: Henk Lunenburg)


Peelknijnen onthullen nieuwe Prins: Ad d'n Urste

Foto: Cor Buser

De Peelknijnen van vliegbasis Volkel hebben op vrijdag 25 november hun 54e Prins onthuld en geïnstalleerd in een overvolle, gezellige zaal met veel carnavalsverenigingen uit de regio, collega's, vrienden, familie. Prins Ad d'n Urste zal bijgestaan worden door adjudant Toin Hutjens.

Eerst werd er op passende wijze afscheid genomen van zijn voorganger Prins Toon d'n Derde, dit gebeurde via een Skype-verbinding, omdat Prins Toon voor zijn werk in het buitenland verblijft.
Na een bedankwoordje van voorzitter Frans van Boxtel, werd Toon opgenomen door het convent van oud Prinsen. Tevens werd op deze mooie avond de commandant vliegbasis kolonel Rob van den Heuvel geïnstalleerd als beschermheer van CV de Peelknijnen.

Ad van Lierop
Ad van Lierop is 51 jaar en is al vele jaren gelukkig met zijn steun en toeverlaat getrouwd Petra, ze hebben samen twee zonen, Colin en Lars en twee mooie schoondochters Lisa en Michelle. Ad is geboren in Helmond en woont al vele jaren in Veghel. Hij is in 1986 begonnen bij de luchtmacht als specialist vliegtuig onderhoud, vanaf 2004 in de functie van Tail manager bij het 900 sqn.
Zijn hobby's zijn PSV, zaalvoetbal, kickboxen, bling- bling Piet in Veghel en zijn grootste hobby is zijn vrouw Petra.

Ad hoopt met iedereen een verrekte skonne carnaval te goan vieren. Zijn motto is: 'Op tijd dursmere'. (Foto: Cor Buser)

Zangtalent gezocht voor Top 2000 Sing Along

Het podium van Uden on ice is op dinsdag 27 december gereserveerd voor lokaal zangtalent. De Top 2000 Sing Along is dé kans om in de spotlights te staan, onder begeleiding van topcoverband DaFunQ! Aanmelden kan nog tot 9 december bij de organisatie van Uden on ice.

Meezingen met tijdloze hits uit de Top 2000: dat kan tijdens de Top 2000 Sing Along op het podium van Uden on ice. "Wij zijn op zoek naar vijftien zangers en zangeressen die op dinsdag 27 december in de spotlights willen staan", vertelt organisator Jean-Louis van der Veen. "Ruime podium- of zangervaring is helemaal niet nodig, zolang je maar enthousiast en goed bij stem bent. En natuurlijk heb je met DaFunQ een ervaren band achter je staan voor de perfecte muzikale begeleiding."

Twee nummers
Wie de uitdaging aangaat, kiest twee nummers uit een lijst met bijna tachtig hits uit de Top 2000. Jean-Louis van der Veen: "Van Queen tot Elvis en van Nirvana tot Guus Meeuwis: jij hebt het voor het zeggen! Laat van je horen en wie weet nodigen we jou uit voor een spetterend optreden tijdens de Top 2000 Sing Along, bij ons op het podium."

Aanmelden
Heb jij het in je om het publiek te entertainen? Maak je keus uit de lijst met Top 2000-hits, te vinden op www.udenonice.nl en meld je aan via info@udenonice.nl. Vermeld in je e-mail de twee gekozen nummers plus je persoonlijke gegevens. Na de eerste selectie volgt op zondag 11 december de generale repetitie met DaFunQ!


`T is Wa wint derde editie Piepers kent Piepers

Foto: Jos van Extel Fotografie

De prijsuitreiking en feestavond van Piepers kent Piepers vond afgelopen zaterdagavond plaats. Vanaf 20.30 uur stroomde de sfeervol ingerichte speelhal van Billy Birdpark Hemelrijk vol met enthousiaste en nieuwsgierige deelnemers van de Volkelse dorpskwis. Iedereen was benieuwd naar de uitslag: wie zou de winnaar worden van de derde editie van de Volkelse dorpskwis?

Op een groot scherm werden alle foto's getoond die zijn gemaakt tijdens de kwisavond op 5 november. Een bonte mix kwam voorbij. Van de fraai uitgedoste deelnemers die zich als Heilig Boontje hadden verkleed voor de geheime opdracht tot de groepsfoto's die moesten worden gemaakt in het kleinste kamertje: de wc.
De bekendmaking vond plaats in etappes. In volgorde werden alle 41 groepen genoemd met hun behaalde plaats en aantal punten, vergezeld van een fraaie groepsfoto. Bij elke ronde werden een aantal vragen uit de kwis beantwoord. Met opmerkelijke of komische antwoorden. Of die bijna niemand wist…

De winnaars
De spanning steeg bij elke ronde. Bij elke bekendmaking klonk er gejuich in een ander deel van de zaal tot… de laatste drie resteerden, de winnaars!
De derde prijs was voor Buurtvereniging Volkel West met 477 punten. De tweede prijs werd gewonnen door vriendengroep Makt `r mar wa van met 478 punten. De eerste prijs en daarmee de échte winnaar van de Volkelse Kwis 2016 is vriendengroep `T is Wa met 487 punten!
Zij winnen een Verwennerij aangeboden door De Buitenkokerij van Renske vd Locht en Mart Bos bij Café Piepers. Daarnaast ontvingen zij de Wisselbeker, die ze bij de volgende editie mogen verdedigen. De prijswinnaars van de eerste tot en met de derde prijs mogen tevens bedragen van respectievelijk 150, 100 en 50 euro ter beschikking stellen aan een algemeen goed doel in Volkel.

Foto: Jos van Extel Fotografie
Foto: Jos van Extel Fotografie

Deze gezellige, drukbezochte feestavond vormde de afsluiting van een zéér geslaagde editie 2016 van Piepers kent Piepers. De Smaakmakers bedanken alle sponsoren voor hun gulle bijdragen en de deelnemers voor hun enthousiaste deelname. De volgende editie gaat plaatsvinden in 2018.

De volledige uitslag, antwoorden en foto's van de prijsuitreiking zijn te vinden op www.volkelsekwis.nl

Foto 1: 'T is Wa
Foto 2: Makt 'r ma wa van
Foto 3: Buurtvereniging Volkel West (Foto's: Jos van Extel Fotografie)


Sinterklaas bezoekt wijkgebouw 't Huufke

Sinterklaas is afgelopen vrijdag op bezoek geweest bij de kinderen van de speeltuinvereniging De Wiebert en buurtvereniging' t Huufke.

Het was een gezellige avond met de kinderen en ouders van beiden verenigingen. Sinterklaas en Zwarte Piet waren weer blij dat zij mochten komen. Er is veel gezongen. 51 kinderen hebben op deze avond aandachtig geluisterd naar het verhaal van de Sint. Het verhaal ging over speciale dagen in het jaar. 25 november was ook een van die dagen. Zwarte Piet was droevig. Sinterklaas had een oplossing hiervoor. Alle kinderen moesten een handkus aan Zwarte Piet geven. En dit werkte, want hij ging muziek maken met de sambaballen die hij bij zich had in de koffer.

Na afloop deelden Sinterklaas en Zwarte Piet cadeautjes uit aan alle kinderen. En ook mochten zij op de foto.

sVLU gaat wilgen knotten op de Wijst

Het Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU) gaat op zaterdag 3 december weer aan de slag in het Udense landschap. Van 09.00 tot 12.00 uur worden er zo'n tien wilgen geknot op de Wijst. Dit is nodig voor het behoud van deze knotboom. Iedereen, die van frisse lucht, lekker samen buiten werken en koffie of thee houdt, is van harte welkom om 9 uur op de Schotenweg (zijweg Karperdijk tussen het Loo en Bedaf) .

Volgens woordvoerder Ernest de Groot zijn dikke knotwilgen fraaie kleine landschaps-elementen, die je zorgvuldig moet beheren door ze om de drie à vier jaar te knotten. Voorzitter Willem Peters vult aan: "Voor vele planten en dieren zijn knotwilgen van belang. Zo'n knotwilg is in feite een natuurgebiedje. Denk bijvoorbeeld aan de steenuil, die graag in knotwilgen schuilt en nestelt. Ook groeien er allerlei planten en varens op en in de knot."

Wijstgronden Uden
Het historische landschap van de Wijstgronden Uden was kleinschalig. Het bestond uit smalle wei- en hooilandjes, omzoomd door elzensingels en knotwilgen. Deze wilgen moeten één keer in de drie à vier jaar geknot worden. Zo kan de sVLU veertig zware knotwilgen bijhouden in dit gebied.
De sVLU is elk jaar twaalf keer actief in het landschap met gevarieerde werkochtenden. De sVLU zorgt voor gereedschap, begeleiding, koffie/thee en koek. Iedereen mag mee helpen. Het is gezond, leerzaam en gezellig. Nadere info bij Willem Peters (tel. (0413) 252529) of Ernest de Groot (tel. (0413) 251370).


Gezondheid is een voorrecht, gezond leven een keuze

Ondernemersvereniging UOV de Kring organiseert regelmatig interessante bijeenkomsten voor haar leden. Afgelopen donderdag werd een ochtendbijeenkomst georganiseerd door Mieke Sweekhorst van Blij in Balans. Het thema van deze bijeenkomst was 'Gezond Ondernemen'.

Om stipt 07.00 waren vrijwel alle deelnemers aanwezig bij Hotel De Vrije Teugel in Uden. Na een enthousiast ontvangst van Mieke, mochten de deelnemers direct buiten aan de slag voor een sportieve speeddate. Al wandelend konden de ondernemers zich aan elkaar voorstellen terwijl ondertussen een gewichtszak werd doorgegeven. Iedereen was snel opgewarmd in de frisse buitenlucht. Touwtje springen klinkt kinderlijk eenvoudig, maar om dit één minuut vol te houden bleek toch zwaarder dan gedacht.

Presentatie
Na deze sportieve start, konden de deelnemers binnen bijkomen met een kop koffie of thee. Terwijl Mieke startte met haar presentatie met het onderwerp 'Gezondheid is een voorrecht, gezond leven is een keuze'. Uit haar presentatie kwam naar voren dat voeding één van de belangrijkste factoren is voor een gezond leven. Iemand die vier keer per week hardloopt, maar daarbij ongezond eet, zal niet snel tot een gezond gewicht komen.

Ziekteverzuim voorkomen
Maar liefst 95 procent van het ziekteverzuim komt door een energiecrisis. Oftewel ongezond eten en weinig beweging. We zitten gedurende de dag teveel. We gaan met de auto naar het werk, zitten achter ons bureau en na een werkdag gaan we thuis op de bank zitten. Volgens de Nederlandse Fitnorm moeten we dagelijks een half uur achter elkaar bewegen. Ook onder deelnemers van de bijeenkomst bleek dat deze norm niet dagelijks wordt behaald.

De bijeenkomst werd afgesloten met een uitgebreid ontbijt, waarbij de deelnemers nog konden napraten over de boeiende presentatie.

Kerstconcert koor Karakter: 'We wish you…'

Op zaterdag 17 december zal het fameuze kwaliteitskoor Karakter een schitterend kerstconcert geven in de sfeervolle ambiance van de Kruisherenkapel (Lieve Vrouwenplein 44, Uden).

Dit keer is het alweer het vierde achtereenvolgende jaar dat het koor de bezoekers in een fijne kerstsfeer gaat brengen. Gelet op het enthousiasme van de bezoekers na afloop in voorgaande edities, staat koor Karakter ook dit jaar hier weer borg voor. Met een keur aan prachtig Christmas Carols en kersthymnes, zal het koor voor de pauze in Dickens kleding de bezoekers gegarandeerd weer in vervoering weten te brengen. Na de pauze is het koor in gala gekleed en brengt het een keur aan kerstmuziek onder andere van Carl Jenkins en de Argentijnse componist Ariel Ramirez
Het koor en het uitgebalanceerde muziekensemble van professionele musici staat onder leiding van de befaamde dirigent van koor Karakter, Lex Wiersma.

Aanvang van het concert 20.30 uur, kapel open: 20.00uur. Meer info, waaronder kaartverkooppunten staan op www.koorkarakter.nl (Archieffoto)

Viering van Woord en Gebed

In de Kruisherenkapel vindt op zondag 4 december om 10.00 uur de 'Viering van Woord en Gebed' plaats.

Deelnemers laten zich tijdens deze viering indringend toespreken door twee profeten. De profeet Jesaja kondigt een bevrijder, een Messias, aan die gerechtigheid, solidariteit en vrede hoog in het vaandel heeft staan. Daarna roept Johannes de Doper ons op tot verandering en bekering. Hij daagt ons uit het lef te hebben om te kiezen voor datgene waar het in het leven werkelijk om gaat. En daar verantwoordelijkheid voor te dragen met alle consequenties van dien! Iedereen is van harte uitgenodigd bij deze viering.

Medewerkers Verbossen AED-proof

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, of erger nog, van dichtbij meegemaakt: een reanimatie. Een succesvolle reanimatie in de omgeving van één van de medewerkers bij Verbossen Assurantiën en Risicobeheer was aanleiding om een cursus reanimatie/AED op touw te zetten.

Met voorzitter Willy Hoskens, van Stichting Hartveilig Uden, zijn er twee cursusavonden ingepland voor alle medewerkers in hun eigen opleidingcentrum aan de Verlengde Velmolen in Uden. De cursus is met enthousiasme ontvangen en door iedereen succesvol gevolgd en afgesloten met een certificaat Basic Life Support/AED.

Saskia Verbossen: "Het geeft een goed gevoel om te weten hoe te handelen in een panieksituatie. Wij hoeven niet meer toe te kijken maar kunnen, bij een acute ademhalings- of hartstilstand, actie ondernemen en hulp bieden." Verbossen vindt deze cursus in het verlengde liggen van de dagelijkse werkzaamheden waarin mens en bedrijf centraal staan in de dienstverlening. En reanimeren redt levens! Ook de jaarlijkse herhalingscursussen worden via Verbossen geregeld.


Jurgen Raaijmakers vertelt: Op de fiets naar Rome

Tijdens de natste maand van het jaar, juni 2016, fietste Jurgen Raaijmakers vanuit zijn huisadres in Uden naar Rome. In 24 etappes van rond de 100 km per dag kwam hij op 27 juni in Rome aan. Een hele mooie (fiets)ervaring rijker met vele bijzondere ontmoetingen onderweg. Zondagmiddag 11 december is Jurgen Raaijmakers te gast in Bibliotheek Uden om te vertellen over zijn bijzondere tocht en de voorbereidingen er naar toe.

Jurgen riep al jaren dat hij ooit nog eens naar Santiago de Compostela zou gaan fietsen. Na vele vakanties in Italië en tweemaal Rome te hebben bezocht, besloot hij dat hij eerst naar Rome wilde fietsen. Dit jaar was er door omstandigheden de gelegenheid en het is duidelijk dat dit een onvergetelijke ervaring is geweest en dat hij uiteindelijk ook nog ooit naar Santiago de Compostela wil gaan fietsen.

De Reitsma-route
De Reitsma's route naar Rome is een toeristische fietsroute van ongeveer 2.150 kilometer van Amsterdam naar Rome via Duitsland en Oostenrijk. De route loopt door mooie, afwisselende landschappen en passeert sfeervolle oude steden en stadjes. Jurgen Raaijmakers ging in zijn voorbereiding niet over een nacht ijs. Zijn fietsreis over de Reitsma-route werd tot in de puntjes voorbereid. Na enkele testritten met de reisfiets plus bepakking én het fietsen van de eerste twee etappes van de officiële Reitsma route (Amsterdam – Gennep) ging hij op 1 juni in Uden van start.

Presentatie
Iedereen is van harte welkom bij de presentatie van Jurgen op zondagmiddag 11 december in bibliotheek Uden. De presentatie begint om 14.00 uur. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is gewenst. Dit kan in de bibliotheek, maar ook via tel. (0413) 263101 of contactuden@nobb.nl


Kerstworkshop bloemschikken

Docent Corrie Schilderink gaat tijdens de kerstworkshop bloemschikken met de deelnemers een prachtig tafelbloemstuk maken in kerstsfeer. De workshop vindt plaats op dinsdag 20 december om 19.30 uur bij Eigen Herd in Uden. De prijs is 30 euro per persoon, inclusief koffie/thee en iets lekkers. Aanmelden kan via www.eigenherd.nl of via het aanmeldingsformulier in de hal van Eigen Herd.

PLUS Eijkemans en DeMooiUdenKrant feliciteren...

PLUS Eijkemans heeft een speciale actie voor jarigen. Wie gebak koopt, krijgt zijn leeftijd in percentage korting. Kijk op de folder in de winkel voor de voorwaarden. Wie gebruik maakt van de actie kan op de foto gezet worden en deze wordt in DeMooiUdenKrant geplaatst op de felicitatie-pagina.

Wil jij ook iemand feliciteren met een verjaardag, jubileum of geboorte? Dat kan al vanaf 17,50 euro. Bel naar tel. (0413) 245933 of mail naar verkoop@demooiudenkrant.nl voor meer informatie.

Kort nieuws

Piet Foto: Redactie

Koopzondag

Mevrouw Jacobsen (100 jaar!)

Op zondag 4 december is het weer koopzondag in Uden. Winkeliers in het centrum en op de woonboulevard zetten hun deuren wagenwijd voor je open. De winkels op de woonboulevard zijn open vanaf 11.00 uur en in het centrum vanaf 12/00 uur. Alle winkels zijn open tot 17.00 uur.

Postzegelruilbeurs

Op zondagmorgen 4 december heeft de grootste postzegelvereniging van Oost Brabant van 09.00 tot 12.30 uur in het Muzerijk aan de Klarinetstraat 2 te Uden weer een Postzegelruilbeurs. De ruilochtend is voor leden van Philatelica en de jeugd met begeleiders gratis toegankelijk. Overige bezoekers betalen slecht 1 euro.

Udenaar de Toekomst: de volgende stap

Met trots kijkt de Passiegroep Udenaar de Toekomst terug naar de periode 2012-2016. Een periode waarin door heel veel mensen intensief en daadkrachtig is gewerkt aan het verder brengen van initiatieven. Initiatieven die door Udense mensen en het bedrijfsleven naar voren zijn gebracht om de Udense visie 2020, Groen, Gezond, Gezellig en Gastvrij een gezicht en gewicht te geven.

Inmiddels kan er teruggekeken worden op meer dan honderd initiatieven die ieder voor zich, zowel groot als klein, laten zien dat mensen in Uden meedoen. Zij staan voor de toekomst van Uden. Initiatieven als het Hof van de Toekomst, Repair Café, SamSam, Het Leercafé, Misfits, Uden doet Duurzaam, Energie Uden, Coderdojo en nog veel meer, zijn niet meer weg te denken uit het Udense beeld. Zeker ook de G1000, die lokaal en landelijk haar betekenis heeft gekregen, is een initiatief voortgekomen vanuit de Passiegroep Udenaar de Toekomst.

Hoe nu verder?
Hoe gaan we nu verder en wat zijn we van plan? Deze belangrijke dialoog is Coöperatie Passiegroep Udenaar de Toekomst nu aan het voeren. Dat doen ze in co-creatie. Samen met de politiek, de gemeente en de vele vrijwillige inwoners werken ze aan dat ene gezicht naar buiten, Udenaar de Toekomst 2020 en verder!
Ad Hartman namens Udenaar de Toekomst: "We zijn hard aan het werk om onze pioniersfase definitief om te zetten naar een volgende stap. Hiervoor hebben we menskracht en middelen nodig. Menskracht om de huidige bestuurders te helpen om verder te komen en zo nodig nieuw bloed toe te voegen. Nieuwe gezichten, frisse inzichten, inspiratie, energie en dynamiek."

Wil je meedoen? Kijk dan voor meer informatie deze week naar het programma Reactor van de lokale omroep SkyLine (op tv of via YouTube) of stuur een mail naar info@kantelhuis.nl of info@udenaardetoekomst.nl

The Dirty Daddies in De Pul

Met hun drukke speelschema is de kans zeer gering dat je deze zeven in het wit getooide titanen nog niet voorbij hebt zien razen met hun 120-hits-in-120-minuten-aanpak. The Dirty Daddies bewezen al dat ze de grootste festivals van Nederland volledig in hebben kunnen pakken, maar zetten met hun enthousiasme ook de lokale feesttent en het regionale dorpsfeest in lichterlaaie. Op vrijdag 2 december staan ze in De Pul.

In ingenieuze medleys hoor je de vetste hits aller tijden voorbij komen, waarbij vriend en vijand niet anders kunnen dan hand in hand mee hossen. Classics van Queen en The Rolling Stones, swingers als 'Take On Me' en 'Karma Chameleon', bouncers van Run DMC en 50 Cent, glijders van Whitney Houston en Roxette, maar daarna natuurlijk snel weer terug naar de beukers van AC/DC en Bon Jovi! LET'S GET DIRTY!

Tickets zijn online via www.ticketmaster.nl te bestellen en kosten 15 euro (excl. servicekosten). Avondkassa bedraagt 20 euro. Zaal open 19.30 uur, aanvang 21.00 uur. Zie voor meer info www.livepul.com

Hans Liberg met (voorlopig) laatste show in Markant Uden

Op vrijdag 9 december staat muziekkomiek Hans Liberg in Markant Uden met zijn voorlopig laatste show. Hans kondigde namelijk onlangs aan, na vijfendertig jaar, een pitstop in te lassen. Hans stopt gelukkig niet per direct. Op 9 december is hij te zien met zijn nieuwste show 'Trálálálá voor iederéén!'

Hans Liberg, de internationaal gelauwerde muziekkomiek, presenteert zijn nieuwe show. Tralalala wordt over de hele wereld gezongen en muziek is een internationale taal; het is een cliché, maar het is de waarheid. Muziek verbindt en helemaal als humor het transportmiddel is. Muziek verbroedert en dat is in deze tijd heel erg nodig, zo vindt Hans.
Het wordt dus een 'supra-internationale show', vol humor, met muziek van overal en op tientallen instrumenten, die Hans Liberg zoveel mogelijk zelf bespeelt. Het is een ideale muziekles, want ondertussen leren bezoekers er ook nog wat van. Door Libergs typische muzikale humor en het combineren van zaken die 'op het eerste gehoor' niks met elkaar te maken hebben, bezorgt hij het publiek een mooie, verrassende avond.

Meer info en ticketverkoop via www.markantuden.nl

Roos Vicee

Mannen die de hele middag naar autootjes staren die rondjes rijden… Tja, ik persoonlijk heb er helemaal niks mee, maar dat 'onze' Max het zo goed doet dat raakt ook mijn chauvinistisch hart natuurlijk. Alle fans analyseren, oordelen, veroordelen wat af in alle 'late night shows' en sport gerelateerde tv-programma's.

Ik ben benieuwd als het eens een seizoen wat minder gaat met 'onze' Max, maar goed, daar gaan we niet aan denken. Het is Max voor en Max na, want ook na de wedstrijd wordt de nabeschouwing gewoon voortgezet en krijg ik een uitgebreid verslag met termen die mij volslagen onbekend zijn. Ik ga ook écht niet vragen wat het allemaal betekent, want voordat ik het weet zit ik mijn tijd te verdoen met een té lange uitleg en verlies ik geheid mijn concentratie en dwaal ik af. Met als gevolg dat ik voor m'n kiezen krijg dat ik totaal niet luister en geen interesse toon. Euhhhh, nou, die interesse is er namelijk ook niet.

Ach, het is ook wel aandoenlijk dat grote mannen ineens weer kleine jongens worden en helemaal óp gaan in de strijd die geleverd wordt. Onder die noemer wordt er een zak chips opengetrokken, diverse biertjes en de kinderen krijgen alles voor elkaar wat ze aan manlief vragen. Als ze hem maar niet storen, zodat hij de wedstrijd kan kijken. En ik? Ik schenk mezelf dan ook nog maar een glas in en staar naar het beeldscherm van mijn laptop waar de nieuwste mode voorbij komt en ik mij laat verleiden om een aankoop te doen die vér boven het budget gaat. Ik troost mezelf met de gedachte dat hij toch niet gestoord wil worden en ik spontaan vergeet te melden dat er een pakketje van de week bezorgd kan worden.

DayOff Events brengt Casino Royale naar de Preek

Gokliefhebbers opgelet! Vrijdag 9 december wordt Café de Preek namelijk omgetoverd tot een casino.

Vanaf 21.00 uur kun je onder het genot van een drankje en hapje een gokje wagen bij Black Jack, Roulette of Dobbel Seven. Er is ruim 400 euro aan prijzen beschikbaar gesteld in de vorm van waardebonnen en cadeau artikelen! Is 9 december jouw geluksdag?

Deelname kost slechts 17,50 euro en inschrijven kan via www.dayoff-events.nl/casino of bij Café de Preek. Let wel op, vol=vol! Houd de Facebookpagina van DayOff Events in de gaten voor updates.

NL-Alert

Veel Brabanders hebben NL-Alert ingesteld op hun mobiele telefoon. Toch heeft nog niet iedereen dit gedaan. Dat is wel raadzaam om te doen, want met NL-Alert weet je wat je moet doen in geval van een noodsituatie, bijvoorbeeld bij een grote brand of explosiegevaar. Op maandag 5 december zendt de overheid rond 12 uur een controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand daarvan kun je nagaan of jouw mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. NL-Alert is al meer dan 130 keer ingezet. Met name bij grote branden is NL-Alert veelvuldig gebruikt, maar ook bij explosiegevaar en onverwacht noodweer is NL-Alert ingezet om mensen in de directe omgeving te waarschuwen. Kijk op www.nl-alert.nl voor meer info en de instelhulp.

Mooi Gespot

Foto: Fransje Murphy

Fransje Murphy maakte deze foto in de Udense natuur. De winter komt weer aan!
Heb jij zelf ook iets gespot dat mooi of opmerkelijk is? Stuur je foto inclusief korte toelichting dan voor maandag 12.00 uur in naar redactie@demooiudenkrant.nl met als onderwerp 'Mooi Gespot'.

Huukske van Bruukske

Fietsen

Vruuger, waor 't fietse nog kei veilig. Dur reeje nog mar 'n pòr auto's rond èn de rest wier mi pèrd èn waoge vervoerd. Dus hadde mi oew fiets plots zat óp de weg. D'n innige keer dè ge 'n ongeluk kòst krèège waor eigelèk óp 't Zoggels pèdje. As ge daor iemeste teege kwâmt, dâchte be oew èège, "Och die gaot wel òn de kant." Mar as ge allebei 't zelfde dâcht, lâgde bei óp de grond mi oew boks k'pot geskaofde knie 'ne zeere èèrem. Ge kikt mekaore òn, wreeft 't zând van oew boks èn nò dè ge oew stuur wèr rêcht had gezet, fietste wèr wèijer.
De weege, waore berekend op 't verkeer èn ge hield rekening mi mekaor. Èn nou, vèftig jaor lòtter, lijkt 't wel of dè de geminte d'r alles òn gedaon hi um de weege, vur de fietser, zò gevaorlèk te maoke as 't mar kan. Want die achterl'ke ambtenaore hebbe bedâcht dè ze de smalle fietspaode, strak langs de weege moete legge èn dè de auto's dan wel zuutjeser gòn rèije. Nou, dè lèèste, doen ze tuurl'k nie, ze rèije oew de vouwe uit oew boks.
As ik bevurbild, van Úje Zuid, Hoenderbosch, nòr 't ziekenhuis moet, gaode uurst óvver de velmeuleweg. Daor is plots zat um 'n apart fietspad te maoke mar neeje, d'n pad ligt strak tigge de weg aon. Nò de rotonde, komde óp de kastanjeweg, òk daor rèijde mio gevaor vur oew èège leeve. Èn dan kumt 't, De Land van Ravensteinstraot. Óp de stoep, bij 't pliesieburo, doe'k uurst 'n skietgebedje vur dè'k wèijer fiets. Nò 'n pòr kèrre diep inaojeme, stapte wèr óp oew fiets èn rèijde, strak langs de geparkeerde auto's, bekant hardóp biddend, dè ge gin óngeluk krèijt, wèijer.
Èn dan…Hoe krijge ze 't verzonne? Óp 't drukskte punt van de weg, bij 't Muziekplein, moete óvversteeke… Leevesgevòrlek! Èfkes lotter, bij de rotonde van de Bitswijk, moete wèr óvversteeke. Èn ge geleuft 't bekant nie, mar óp de Nisserojseweg, moete nog 's d'n drukke weg óvver. Toen ik bij 't ziekenhuis ònkwâm, waor ik vort òlling tèène.
Èfkes lotter, wier m'nne bloeddruk gemeete èn de zuster zin: "hij is wel aan de hoge kant, hoe zou dat toch komen?" Ik keek de zuster aon en zeg: "Och zuster, ik ben óp de fiets gekomme!" Dè verkaorde veul…

Wanne!

Bruukske

Margot haalt geld op voor Jelle vd Berg Stichting

Margot van den Boom heeft 360 euro opgehaald voor de Jelle van den Berg Stichting.

Margot is werkzaam bij Hutten Catering in Veghel. Alle 1.600 medewerkers krijgen met Kerst een bedrag om een goed doel te steunen. Margot: "Het was ook mogelijk om zelf een goed doel aan te dragen. Aangezien mijn zonen bevriend waren met Jelle van den Berg, was die keus niet moeilijk." Met hulp van veel collega's wist ze het totale bedrag bij elkaar te krijgen, dat ondertussen overhandigd is aan de Stichting. Meer info over de stichting vind je op www.jellevandenbergstichting.nl

Mooi Kunst Foto

Foto: Henk Lunenburg

"Het beeld van deze week is De Smit. Het stond voorheen bij L.T.S. St. Eloy aan de Maasstraat en staat nu bij sector vmbo van het Udens College. Onderstaande informatie heb ik gekregen via de collectie van A. Verbakel. Het kunstwerk is gemaakt van gewapend beton. Het beeld is vervaardigd door de beeldend kunstenaar Hein Koreman te Breda. Het werd in het voorjaar van 1956 geplaatst bij de L.T.S. en herplaatst in 1999 naar het vmbo. De foto is gemaakt met een belichting van 30 seconden, F/9 en geheel bij gelicht met mijn led lampje."

Henk Lunenburg

Gaat Germenzeel geschiedenis schrijven?

Germenzeel is op dit moment de meest energie(ke) buurt van Uden. Dankzij een volhardend en zeer actief bewonersinitiatief komt daar nu veel van de grond op het gebied van duurzaamheid. Op woensdag 30 november wordt om 19.00 uur een uitermate belangrijke bewonersbijeenkomst in de 'Kom In' gehouden.

Daar wordt dan onder andere de winnaar van de posteractie gehuldigd en kan hij de prijs (het gedurende een dag rijden in een TESLA) in ontvangst nemen. Deze prijs is beschikbaar gesteld door de gemeente Uden en Area. Daarnaast zal Area het langverwachte en geheel vernieuwde voorstel aan de bewoners van Germenzeel bekendmaken. En het lijkt erop dat de Germenzeel daarmee geschiedenis gaat schrijven.
Dit is niet alleen belangrijk voor de bewoners van Germenzeel en Area, maar ook voor de gemeente Uden die haar doelstellingen wil halen om in 2035 binnen de bebouwde kom geheel energieneutraal te zijn. Daarnaast zal dit een richtinggevend voorbeeld zijn voor andere gemeentes en buurten in Nederland.

Jouw notaris vertelt… voorkom online leed (deel 1)

Veel huwelijken en relaties eindigen. En soms met ruzie. Na de scheiding wordt zo'n ruzie vaak online voortgezet. En dat kan verwoestend werken. Want als er online met modder wordt gegooid kunnen je baas, je toekomstige werkgever, je vrienden en je collega's dat zien op sociale media. En dat terwijl je online reputatie steeds belangrijker wordt. Dat wil je toch niet.

Wij bieden daarom een 'sociale mediaclausule' aan. Als onderdeel van je convenant waarin de afspraken rondom de scheiding of het einde van jullie samenwoning worden vastgelegd. Hiermee kan je online moddergooien en het publiceren van een naaktselfie door je ex eenvoudig voorkomen.

Of doe als de sterren. Neem een sociale mediaclausule op in je samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden.
In het huwelijkscontract van beroemde acteurs en andere wereldsterren zijn duidelijke afspraken opgenomen over wat er met de media gedeeld mag worden na een scheiding. Maar zo'n afspraak is nu eigenlijk voor iedereen interessant. Want ook jij deelt toch zaken met je partner die je na een scheiding liever niet terugleest op sociale media?

Daarom biedt je Netwerknotaris de sociale mediaclausule aan. Als je op het punt staat te gaan scheiden, kun je bij ons zo'n clausule in je contract laten opnemen. Als je ex de afspraken in jullie sociale mediaclausule toch overtreedt, kost dat hem of haar een fiks bedrag.

Ook alle andere zaken rondom je scheiding of einde samenwoning regelen wij zorgvuldig en goed voor jullie, wat zorgt voor een beter nieuw begin!

Kom dus gerust een keer binnenlopen tijdens het inloopspreekuur hiervoor op woensdagochtend op ons kantoor in Uden of bel voor een afspraak op een andere dag.

Over twee weken vertel ik in deel 2 over 'voorkom online leed' na overlijden.

Marie-José Rijkers

Schepers & Van Nunen Netwerk Notarissen
Telefoon 0413-262926
Uden, Velmolenweg 145
Veghel, N.C.B.-laan 1
Sint-Oedenrode, Laan ten Bogaerde 15

George Baker special guest tijden Udense Top 2000

George Baker (l) en William Kroot tijdens een repetitie  Foto:

Op zaterdag 17 december vindt de Udense Top 2000 plaats. Een avond met de grootste hits uit Nederlands bekendste hitlijst, gebracht door Udens Big Band, lokaal en regionaal zangtalent én een internationaal bekende artiest: George Baker! Natuurlijk zal hij op deze avond zijn wereldhit - én notering in de Top 2000 - Little Green Bag zingen. Ook brengt hij Superstition van Stevie Wonder. De Udense Top 2000, met afterparty door de topcoverbands Ruizz en Barracuda, vindt plaats in Markant Uden.

George Baker maakte kennis met Udens Big Band via William Kroot (dirigent van de band). William speelt in de Reservoir Dogs Band, deze brengt de soundtracks en muziek van de films van Quentin Tarantino live on stage. Little Green Bag werd voor de tweede keer een hit doordat dit de soundtrack was van de film Reservoir Dogs. Zodoende traden William en George weleens samen op. William vertelde daarbij meerdere malen vol enthousiasme over Udens Big Band. "Bij ons thuis werd vroeger al veel Jazz en Big Band muziek gedraaid, zoals de nummers van Benny Goodman en Frank Sinatra," vertelt George Baker. "Het leek me altijd al leuk om eens met een Big Band op te treden. En nu, met het initiatief van de Udense Top 2000, moest de daad maar eens bij het woord gevoegd worden."

Nieuw arrangement
Natuurlijk zingt George op 17 december ook zijn wereldwijde hit 'Little Green Bag'. Speciaal voor deze avond werd er een nieuw arrangement geschreven voor het nummer. Of het nummer ooit gaat vervelen? "Nee," vertelt hij, "ik heb zo enorm veel aan dit nummer te danken. Deze plaat heeft mijn leven veranderd en dat blijft bijzonder. Het optreden blijft na al die jaren geweldig om te doen. De reacties van het publiek, daar doe je het voor."

Tickets voor deze show kosten 10 euro (excl. ticketkosten) en zijn te reserveren via www.markantuden.nl

Wiep typt...

Begin november was de eerste jamsessie die ik heb georganiseerd voor/met mijn leerlingen. Dit super gezellige event vond plaats in De Preek in Uden. Daar organiseren ze wel vaker avonden met live muziek. Ik vind het belangrijk dat de jonge muzikanten van nu leren om samen op een podium te staan en te spelen. Helaas is er niet zo veel mogelijkheid voor ze om te leren spelen. Sowieso, als je tegenwoordig als antwoord geeft dat je graag zingt op de vraag: "Heb je hobby's?", dan is de eerste vraag die je terugkrijgt: "Ga je meedoen aan The Voice?" Alsof dat het enige is wat je ermee kunt doen, alsof dat het hoogst haalbare is. Ik vind dat heel raar. Ik kreeg vroeger de vragen: "Zing je in een bandje? Heb je zangles? Treed je wel eens op?"

Ik ben me ervan bewust dat ik 6 jaar geleden zelf heb meegedaan aan die bewuste talentenjacht en het was echt wel een hele toffe ervaring, maar ik had daar nooit de liveshows gehaald als ik niet al jarenlang intensief met muziek bezig was geweest. Jarenlang zangles gevolgd, in bandjes gespeeld, opgetreden, eigen liedjes geschreven, een muziekstudie gedaan etc. Het komt niet allemaal vanzelf aanwaaien en het is niet zo dat als je op tv bent geweest, dat je dan opeens alles weet. Om die reden probeer ik mijn leerlingen zoveel mogelijk een podium te geven. Dit doe ik met het concept 'Wiep & Friends'.

Er waren ook echt een heleboel muzikanten aanwezig op de jamsessie, van gitaristen tot saxofonisten! Wat me heel erg duidelijk werd tijdens deze avond, is dat de muzikanten in Uden en omgeving snakken naar gewoon ongedwongen avonden waar ze lekker muziek kunnen maken. Avonden zoals deze. Voor degenen die dat niet weten wat een jamsessie is: op een jamsessie is iedereen welkom. Er gaan wat muzikanten op het podium staan en beginnen te spelen op gevoel. Wat super belangrijk is tijdens een jamsessie, is dat je elkaar probeert aan te voelen en muzikaal bezig bent. Voor mij persoonlijk staat er één belangrijke reden voorop en dat is dat mijn leerlingen lekker kunnen zingen in een ongedwongen sfeer. Niks moet, alles mag, fouten mogen gemaakt worden en er is geen jury die je beoordeelt.

Donderdag 12 januari is de volgende jamsessie in De Preek in Uden, vanaf 20.00 uur. Kom eens gezellig kijken!

Wiep Laurenssen


Bloemschikdemonstratie Kerst

Groei en Bloei afdeling Uden houdt op dinsdag 6 december om 20.00 uur een Kerstbloemschikdemonstratie bij Eigen Herd in Uden.

Wim Sonnemans, een bekende bloemstylist uit Someren, laat zien wat er allemaal mogelijk is met het thema 'Kerst'. Wim is een echte autodidact die zich al 15 jaar lang verdiept in het maken van de mooiste creaties. Hij werkt graag met natuurlijk materiaal om ondergronden te maken die een tijdje mooi blijven en die later met enkele aanpassingen weer een nieuw bloemstuk vormen. Tijdens de demonstratie zorgt hij ervoor dat door te werken met verschillende technieken een mooie basis wordt gemaakt van het bloemstuk.

De zaal gaat om 19.30 uur open voor belangstellenden. De entree voor leden van Groei en Bloei is gratis, niet leden betalen 5 euro, inclusief koffie en thee en een gratis lot om kans te maken op een door Wim gemaakte Kerstcreatie.

Historisch Café

Historisch Café Uden vindt iedere eerste vrijdag van de maand plaats bij de bibliotheek in Uden. In december is dat op vrijdag 2 december.

Met het oog op Sinterklaas, Kerstmis en de Újese Kwis is het boek van de maand 'Uden … ge bent Úje nie mer!' Dit is een fotoboek met 340 foto's uit de periode 1940-1990. Het boek is gedurende het Historisch Café te koop voor de speciale prijs van 15 euro (normaal 19,95 euro). Meer info staat op www.bibliotheekuden.nl of mail naar info@udenarchief.nl

St. Caeciliakoor Uden viert St.Caeciliafeest

Afgelopen zaterdag was het dan zover. Het jaarlijkse naamfeest van St.Caecilia, waarbij jubilaris Rienes Appel in het zonnetje werd gezet vanwege zijn 40-jarig lidmaatschap. Het feest kende enkele bijzondere hoogtepunten

Op onnavolgbare wijze werd door Peter Dekkers een kolderiek verhaaltje voorgedragen en werd er door dirigent Marcus de Haard en soliste Maria van den Broek een duet gezongen uit de opera Don Giovanni: La Ci Darem La Mano, vrij vertaald: mag ik je hand vragen. Het is overduidelijk dat er veel talent aanwezig is bij dirigent en koorleden.
Komende zondag zingt het koor tijdens de hoogmis van 10.30 uur het Avé Maria en als communielied wordt het Gregoriaanse Rorate Caeli gezongen, prachtig vertolkt door de mannen en begeleid door de dames van het koor. Inmiddels is het koor, samen met Laudate Deo, druk doende met de repetities voor het Adventconcert dat plaats vindt op 18 december a.s. om 15.00 uur in de Petruskerk en ruim een uur zal duren. Er worden nieuwe, oude, bekende, onbekende en speciale kerstliederen ten gehore gebracht. Het concert staat onder leiding van dirigent Marcus de Haard en wordt begeleid door organist Jan de Laat. De toegang is gratis.

Open Udense 2016: een geslaagd tafeltennisspektakel!

Foto: Foto de Vakman.nl

Zondag 27 november werden de 17e Open Udense Tafeltenniskampioenschappen gehouden, georganiseerd door TTV Smash'73/YOB. Ook deze keer werden de deelnemers ontvangen in Sporthal De Wervel in Volkel.

Tekst: Henk van Heeswijk
Foto's: Foto de Vakman.nl en Henk van Heeswijk

Op 27 tafels werden in totaal 150 deelnemers verdeeld over twee jeugdklassen, vijf seniorenklassen, de prominenten en de oud-internationals. Het niveau was dit jaar ongekend hoog en de onderlinge strijd was hevig, met als gevolg een reeks prachtige rally's en verrassende uitslagen op alle niveaus.
In een spannende A finale tussen Hugo Visser (TTCV Herwaarden) en Jan van der Linden (Taflan), was het uiteindelijk Hugo Visser die met de winst naar huis ging.

Foto: Foto de Vakman.nl
Foto: Henk van Heeswijk
Foto: Henk van Heeswijk

Prominenten
In de middag sloten de Udense prominenten zich bij het tafeltennisgezelschap aan. Zij lieten weer eens zien dat tafeltennis een toegankelijke sport is die door iedereen kan worden beoefend. Er werd dan ook een spannende finale gespeeld tussen Erik Jansen (Rabobank) en Bert Timmermans (Atletiek vereniging De Keien). Bert moest het onderspit delven en de titel ging dit jaar naar Erik.

Oud-internationals
Naast de prominenten gaven tegelijkertijd ook de oud-internationals acte de présence. Ook al hebben de meesten al jaren geleden hun tafeltenniscarriëre vaarwel gezegd, toch wisten ze nog een hoogstaand spel te laten zien. De finale in de A poule werd gewonnen door Ronald Vijverberg, Jaap van Spanje werd tweede. In de B poule ging de finale tussen Frans Willems en Peter Overbosch en werd gewonnen door Frans. De bekers werden zoals de laatste jaren gebruikelijk is uitgereikt door de burgemeester van Uden, de heer Henk Hellegers.

Vrijwilligerspenning
Marloes van der Locht (kleine foto rechts) werd afgelopen zondagochtend bij aanvang van het toernooi verrast met de voordracht voor de Vrijwilligerspenning van de gemeente Uden door Wethouder van Sociale zaken, Gerrit Overmans samen met de commissie. Voor haar 25 jaar lange -belangeloze- inzet voor TTV Smash'73/YOB, waarbij ze alle functies bekleedde, zoals diverse bestuursfuncties en commissies, organisatie van de bedrijven competitie, de Open Udense Tafeltennis kampioenschappen en nog veel meer. Op 2 januari vindt de officiële huldiging plaats.
Daarnaast kreeg oud-bondscoach Dusan Tigerman uit handen van NTTB voorzitter Jan Simons de Oeuvre prijs uitgereikt (kleine foto links).

De organisatie kan terugkijken op een geslaagde dag en hoopt iedereen volgend jaar opnieuw te mogen ontmoeten.

Uitslagen Open Udense 2016:
Senioren klasse A:
1e Hugo Visser (TTCV Herwaarden)
2e Jan van der Linden (Taflan)
3e Twan Derks (TTC Deurne)

Senioren klasse B:
1e Wim Bloemer (TTV Die Meede)
2e Lars Raijmakers (TTC Deurne)
3e Wesley Ketelaars (ATTV '71)

Senioren klasse C:
1e Zoltan Nyitrai (TTCV van Herwaarden)
2e Ayman kartabeel (ATTV'71)
3e Ahmed Sayed (ATTV"71)

Senioren klasse D:
1e Michel de Gooijer (TTV Stedebroec)
2e Erik Egelmeer (NTTV Nuland)
3e Edwin Bergmans (Wilvo / TTV Bergeijk)

Senioren starters:
1e Juul Silverenberg
2e Lia Boekemans (Smash'73/YOB)
3e Tieneke Verdouw (Smash '73/YOB)

Junioren E;
1e Jessica Jansen (TTV Flash)
2e Joey Chen (TTCV van Herwaarden)
3e Erwin van Vroonhoven (TTCV van Herwaarden)

Junioren starters:
1e Elijah de Groot (Revanche Schaijk / TT Herpen)
2e Bink van der Vleugel
3e Jochem Klerk

Prominenten A klasse:
1e Erik Jansen (Rabobank)
2e Bert Timmermans (Atletiek vereniging De Keien)

Prominenten B klasse:
1e plaats Henk Derks (Derks Makelaardij)
2e plaats Kees Konter (Kuijpers installaties)

Oud Internationals A klasse:
1e Ronald Vijverberg
2e Jaap van Spanje

Oud Internationals B klasse:
1e Frans Willems
2e Peter Overbosch


Uitstekende overwinning PLOP

Het eerste team van PLOP heeft afgelopen zaterdag een prima resultaat neergezet. Na het knappe gelijkspel tegen koploper Les Sabots uit Veenendaal twee weken geleden, moesten moesten de Udenaren deze keer tegen Le Chateau uit Wijchen. Bij winst kon de ploeg de laatste plaats op de ranglijst verlaten.

De eerste ronde werd met een 2-1 verlies afgesloten, dus wist de ploeg wat zij de overige twee rondes moesten doen. De beide triplets kwamen uitstekend voor de dag, zij wonnen beide wedstrijden vol overtuiging en de beslissing moest in de laatste ronde vallen.
In een uitermate spannende ronde wist PLOP twee van de drie partijen te winnen zodat de einduitslag van 5-3 werd bereikt. Door dit resultaat heeft PLOP afstand genomen en zijn zelfs beland op een gedeelde vijfde plaats!
Over veertien dagen speelt de ploeg in Deventer en als men dan de beide punten mee naar Uden neemt, kunnen zij verder op de ranglijst stijgen.

Tycho en Manou ontmoeten idool bij RTL Late Night

Tycho, Greg en Manou

Er kwam afgelopen vrijdagavond een droom uit voor de jonge schoonspringers Tycho en Manou Meulebeek. Greg Louganis zat aan tafel bij Humberto Tan van RTL Late Night. Helaas waren Tycho en Manou nog te jong om de show te bezoeken... maar er werd een uitzondering gemaakt. Tycho en Manou mochten erbij zijn en hadden achter de schermen een ontmoeting met hun idool, held, Olympisch Kampioen en vooral beste schoonspringer aller tijden Greg Louganis.

Na een telefoontje van de redactie van RTL Late Night ging alles in een stroomversnelling. "Of er die middag nog een filmpje opgenomen kon worden?" Welke dan in de avond te zien zou zijn voor Greg Louganis aan tafel bij Humberto. Met medewerking van het zwembad, de bondscoaches Balazs Ligart en Ramon de Meyer, de school, het fantastische camerateam van RTL Late Night en de enthousiaste redactie van RTL Late Night is het gelukt om een prachtig filmpje op te nemen met een vraag van Tycho aan Greg.

Achter de schermen
Greg zet zich nog altijd in om jeugdige talenten te coachen en hij was dan ook aangenaam verrast in de uitzending dat er een vraag kwam van de 14-jarige Tycho. Direct na afloop van de show mochten Tycho en Manou mee achter de schermen en hebben ze alle tafelgasten inclusief Humberto Tan en Marieke Elsinga natuurlijk nog even gezien en gesproken. Maar het meest bijzondere moment was natuurlijk een praatje met Greg Louganis. Een zachte, uiterst vriendelijke en rustige man die de tijd nam om de zemen van Tycho en Manou te signeren, vragen te beantwoorden en graag op de foto ging. Een uniek moment dat nooit zal worden vergeten en wat een enorme indruk heeft gemaakt op beide jonge springers.

165 deelnemers aan start Pnem-cross

De eerste bosloop van de crosscompetitie van De Keien Atletiek vond zondag 27 november plaats in bossen nabij de Pnemstraat in Uden. Zo'n 165 lopers, van jong tot oud, stonden aan de start van deze volledig onverharde cross.

De deelnemers gingen van start in verschillende categorieën. Voorafgaand aan de wedstrijd voor de recreatieve lopers vonden wedstrijden voor de pupillen plaats. Zij liepen allemaal een afstand van 955 meter. Vervolgens liepen de junioren, verschillend in afstand tussen 1.910 en 6.480 meter. Anne van den Broek zette de snelste tijd neer bij de Meisjes Junioren B (3.240 meter), terwijl B-junior Enrique van Zutven (4.860 meter) en A-Junior Stan Verstegen (6.480 meter) in hun categorieën aan het langste eind trokken.

Recreatieve lopers
De recreatieve lopers hadden de mogelijkheid te finishen na iedere grote ronde (1.620 meter) met een maximum van zes rondes. Tjerry van Schijndel, tevens voorzitter van De Keien Atletiek, eindigde bij de volledige afstand (9.720 meter) op de eerste plaats in een tijd van 38.14 minuten, gevolgd door Erik van der Helm en Jos Linders. Bij de vrouwen ging Dorinne Swinkels naar huis met de winst in 46.57 minuten. Karin van Venrooij werd tweede in 48.11 minuten en Rianne Geene complementeerde het rijtje met een tijd van 49.05 minuten.

De Pnemcross is de eerste bosloop van de crosscompetitie. Op zondag 8 januari 2016 vindt de Bedafcross plaats en zondag 5 februari kan iedereen deelnemen aan de Heuvelrugcross in de bossen tegenover restaurant De Pannekoekenbakker. De competitie wordt afgesloten bij stadion De Kuip van De Keien Atletiek aan de Sportlaan in Uden. Daar wordt op zondag 12 maart de Parkcross rondom het stadion georganiseerd. De volledige uitslagen van de Pnemcross zijn te vinden op www.dekeienatletiek.nl

José vd Hoogen behaalt eerste Dan Hapkido

Na jarenlange training, was het moment voor José eindelijk daar. Hij mocht zaterdag 26 november een examen afleggen bij de NBJJV (Nederlandse Budo Judo Jiu-Jitsu Vormgeving) voor de eerste Dan Hapkido. José legde dit examen met succes af.

Hapkido is een zelfverdedigingssport. Je maakt met Hapkido geen gebruik van je eigen kracht, maar gebruikt de kracht van de tegenstander en zet deze om in een techniek om jezelf te verdedigen. Namens Verbueken Sports en DeMooiUdenKrant van harte gefeliciteerd!

M6E1 van HCU kampioen

De meisjes van M6E1 van Hockeyclub Uden (HCU) zijn afgelopen wekkend kampioen geworden.

Op zaterdag moest M6E1 de laatste wedstrijd uit naar Zaltbommel. Het was ijzig koud, maar de meiden waren er op gebrand om ook hun laatste wedstrijd te winnen. Het stond al vlug 2-0 waardoor het leek dat er een monsteruitslag zou komen. Echter, Zaltbommel kwam goed terug en met de rust was het 2-2. Na de fruithap kregen de meiden een boost en stroopten ze de mouwen nog een keer op. Binnen vijf minuten was het 3-2 waarna het vlug 5-2 werd.
Na het laatste fluitsignaal gingen de armen de lucht in en kon na een reeks van alleen maar overwinningen de beker in ontvangst worden genomen. Van harte gefeliciteerd!

Nieuw tenue Odiliapeel D2

De D2 van RKSV Odiliapeel/Braks Groep heeft onlangs hun nieuwe shirts in ontvangst mogen nemen.

Na beëindiging van sponsoring door de vorige sponsor is de sponsor commissie hard op zoek gegaan naar een nieuwe shirt sponsor. In deze tijden niet perse een gemakkelijke klus, maar toen de commissie contact opnam met Rudi van der Wijst (eigenaar van Bouwbedrijf van der Wijst) hoefde deze hier niet lang over na te denken en was hij meteen bereid om de sponsoring op zich te nemen.

Afgelopen zaterdag werd deze formaliteit voltrokken en na een kort woordje door de sponsorcommissie was de officiële overhandiging van het nieuwe shirt door Rudi en Judith van der Wijst. De sponsorcommissie dankt Rudi en Judith voor dit mooie gebaar en de jeugd kan hiermee weer jaren vooruit!

Dames Saturnus verliezen van Flamingo's

Afgelopen weekend speelden de dames van Saturnus/Hendriks Coppelmans tegen het tweede elftal van Flamingo's.

Na een slechte start, knokte Saturnus zich terug in de eerste set. Helaas was de achterstand te groot en werd het 23-25 voor Flamingo's. De tweede set liep erg moeizaam en werd door de Udenaren verloren met 16-25. Saturnus kwam terug in de wedstrijd na een goede derde set die resulteerde in een 25-22 overwinning. Tot slot werd de vierde set gespeeld. De pass ging weer zeer wisselend. Saturnus had deze wedstrijd erg veel mooie, lange rally's. Om de pass onder controle te kunnen krijgen, moest coach Hubert veel wisselen. Toch lukte het Saturnus niet om te winnen van de Flamingo's en verloren ze met 21-25. De volgende wedstrijd wordt op zaterdag 3 december gespeeld om 16.30 uur in Meijel tegen Peelpush Ds3.

Boekel Sport verslaat Volkel (1-0)

Volkel mocht afgelopen zondag aantreden tegen buurman Boekel Sport in Boekel. De thuisploeg behaalde een minimale, maar terechte en zeer nuttige overwinning. Doordat het verschil één doelpunt was, bleef de wedstrijd tot het laatst toe boeien.

Merijn van Haandel raakte namens Boekel Sport in de vijfde minuut van dichtbij de lat. In de 22e minuut komt Boekel dan toch op voorsprong via een corner. Merijn van Haandel kon namens de thuisploeg van dichtbij hard raak koppen.

De rest van de wedstrijd bleef spannend en er waren wat kansjes over en weer. Volkel mocht een paar vrije trappen nemen op een metertje of twintig, maar wist hierbij enkel de muur of het vangnet achter de goal te raken. Door deze nederlaag mist Volkel de aansluiting bij de top van de derde klasse en staat het nu op vijf punten van nummer één Venhorst. (Foto: Boekel Sport)

FC Uden de nieuwe 'rode lantaarndrager'

Na de wedstrijd van afgelopen zondag in Schijndel tegen Avanti'31 is FC Uden de bezitter van de 'rode lantaarn'. Niet echt iets om trots op te zijn, maar wel de realiteit.

Avanti'31 begon fel aan de wedstrijd en zette meer 'kracht' in de onderlinge duels dan FC Uden. Dat resulteerde in de 17e minuut op een voorsprong voor Avanti toen een schot vanaf de rechterkant nog wel gekeerd kon worden, maar de terugspringende bal simpel werd binnen getikt door Koen van Engeland.
Net toen FC Uden zich terug in de wedstrijd leek te knokken viel de 2-0. Een vrije trap werd de zestien ingebracht, doorgekopt en bij de tweede paal binnen gekopt, opnieuw door Koen van Engeland. Na de rust verscheen Appie Telli in het veld voor Appo en ging FC Uden beter spelen. Dankzij een benutte penalty van Brim Franssen werd het nog even spannend (2-1), maar meer treffers werden er niet gemaakt.
Komende zondag speelt FC Uden om 14.15 uur thuis tegen Nulandia en dan zullen er punten gehaald moeten worden om niet als laatste de winterstop in te gaan.

Derby SCMH - FC de Rakt eindigt onbeslist (2-2)

Als koploper op doelsaldo tegen medekoploper SCMH was dit op voorhand al een speciale derby. Het Udense publiek was in Mariaheide dan ook met grote getale aanwezig.

Dat het een spectaculaire wedstrijd zou worden, bleek al uit een snelle goal van SMCH. In de tweede minuut was het Jorn de Koning die vrij stond bij de tweede paal en makkelijk kon binnenkoppen (1-0). SCMH speelde beter, maar kon het naar herstel zoekende FC de Rakt voor de rust geen verdere pijn doen.
FC de Rakt kwam als herboren uit de kleedkamers, het was trainer/coach Theo Hageman gelukt om zijn team te resetten en nu gebeurde het omgekeerde. Na rust was het FC de Rakt dat na twee minuten scoorde; een vrije trap aan de rechterkant werd door Dick Rooijendijk fraai in de zestien gekruld. Of de bal werd aangeraakt door verdediger Koen van Asseldonk was niet helemaal zeker. Maar dat de bal in het doel van de thuisploeg belandde was een feit (1-1).
FC de Rakt bleef vol doorgaan en overklaste SCMH op dat moment en komt op de 64e minuut op voorsprong als Dick Rooijendijk na een afgeslagen aanval de bal opnieuw vanaf links kan voorzetten. Het is de jarig Bart Langenhuijzen die in de scrimmage voor doel het laatste tikje geeft (1-2).
Mariaheide wordt weer wat sterker en in de 75e minuut weet Jorn de Koning namens de thuisploeg de gelijkmaker op het bord te zetten (2-2). De resterende tijd bleef spannend, maar er werd niet meer gescoord.

Odiliapeel speelt niet best, maar wint wel

Afgelopen zondag stond de wedstrijd tussen de kerkdorpen Wilbertoord en Odiliapeel op het programma. Dit alles vond plaats op sportpark van de Willy's.

Odiliapeel begon voortvarend en binnen zes minuten was het dan ook al raak wanneer Luuk van der Pol met het hoofd scoort. Vier minuten komt de Willy's via Rens Kuppen op gelijke hoogte. Niet veel later, in de dertiende minuut is het na slordig verdedigen van de Peelse defensie opnieuw raak voor de Willy's als Stein Jacobs binnenschiet. Net terug op eigen helft en nog niet klaar met juichen van de 2-1, is het Hans Adam die scherp en alert is en de 2-2 binnen knalt voor Odiliapeel. Nadat de defensie van Odiliapeel er weer niet goed uit ziet weet Sander Veldboer voor rust nog de 3-2 te maken voor de Willy's.
De tweede helft is niet veel beter en wordt vooral voorzien van rommelig voetbal. Roy van Lankveld benut namens de bezoekers een penalty (3-3) en in de slotseconden weet Hans Adam het winnende doelpunt binnen te tikken, wanneer doelman Schaap een voorzet niet klem vast pakt.
Het was geen hoogstaande wedstrijd, maar ook slechte wedstrijden moet je kunnen winnen. Odiliapeel staat nu op doelsaldo bovenaan, gevolgd door FC de Rakt, Mariaheide en O.K.S.V. met eveneens 24 punten.

26 / 28

Biljarten
BVOG

Periode 21 tot 26 november
Onderlinge comp. libre
Wim v. d. Heuvel - Richard Schippers 153-85 (13pt-13pt)
Henk Baron - Harrie v. d. Elsen 57-40 (11pt-11pt)
Tonnie v. Oers - Ad v. Gogh 26-25 (6pt-7pt)
Jo Wijdeven - Antoon Verstraten 26-38 (7pt-10pt)
Jo v. Heeswijk - Frans v. d. Heijden 27-23 (6pt-6pt)
Toon Swinkels - Fons Spierings 12-27 (5pt-10pt)
Johan v. Thiel - Aad Kouwenhoven 28-17 (8pt-6pt)
Toon v.d. Sangen - Sjef Daverveld 45-65 (8pt-10pt)
Joop Kanters - Henk Baron 56-38 (11pt-7pt)
Pieter v. Lieshout - Leo v. Berkel 30-38 (10pt-12pt)
Jo Wijdeven - Martin Verhoeven 32-19 (6pt-5pt)
Jan v. d. Broek - Henk Venmans 29-18 (12pt-7pt)
Jo v. Heeswijk - Willy v. Houtum 32-30 (7pt-9pt)

Onderlinge comp. bandstoten
Joop Kanters - Chris Cuijpers 33-39 (13pt-13pt)
Henk Baron - Toon v.d. Sangen 24-21 (10pt-8pt)
Pierre Bergmans - Jo v. Heeswijk 23-8 (10pt-5pt)
Toon v. Werde - Tonnie v. Oers 13-12 (9pt-7pt)
Jo v. Heeswijk - Toon v. Werde 11-15 (7pt-10pt)

Regio Nistelrode
Heesch 5 - BVOG 1 34-36
BVOG 2 - DIO 1 35-39
BVOG 3 - DOK 2 37-31
DOK 1 - BVOG 4 23-34

Regio Veghel
Uden 1 - Erp 1 71-72

Germenzeel
Bondswedstrijden
Germenzeel 1 - Jong Geleerd 4 25-23
Germenzeel 2 - BV Uden 28-24
BBB 2 - Germenzeel 3 30-24
De Vriendschap3 - Germenzeel 4 24-26
BBB 8 - Germenzeel 5 22-25

Regio comp. Oost-Brabant
Uden - Volkel 75-51

50+ competitie
Henk v. Tilburg - Leo Jansen 45-25
Theo v.d. Cruijsen - Kees Bekkers 42-36
Hennie v. Vught - Wim v. Lanen 76-32
Koos v.d. Pol - Ton Duurland 47-31
Piet de Louw - Joop Kampert 47-29
Ad Bongers - Peter Weijenhoven 35-35
Henk v. Tilburg - Ton Duurland 46-30

1 Ad Bongers 18w. 195pt. 1,489
2 Bart Verhofstad 16w. 169pt. 2,091

Bridge
B.K.U.

Dinsdag 22 november
A Lijn
1 Peter Houdijk & Jan de Koning 65.28%
2 Riet & Piet van Esch 64.93%
3 Thieu Bergmans & Harry v. Mil 57.29%

B Lijn
1 Marij Hoogendam & Jan Rutten 61.31%
2 Jeanne v. Asseldonk & Cees v. Iersel 54.76%
3 Pia & Ad v.d. Akker 54.17%

C Lijn
1 Milly v. Gessel & Martien v. Lieshout 64.76%
2 Wim v. Lanen & Loek Wubbolt 62.05%
3 Eveline Lehman & Rina v.d. Velden 58.92%

De Balans
Maandag 28 november
1 Jeanne Kremers/Diny v. Geffen 66,67%
2 Elly Wintjes/Henk Wintjes 61.67%
3 Nelly Kuijpers/Jan v. Vonderen 61,25%
4 Rieky v.d. Hurk/Gerrit Wientjens 55,83%
5 Noud v.d. Heijden/Tineke Spierings 53,33%

Phoenix
Zittinguitslag Topintegraal
Maandag 28 november                
1 Anneke Houdijk & Jan de Koning 66,32
2 Tilly Rutten & Hardy Zwaneveld 63,65
3 Francine v.d. Eijnde & Wim Hendriks 59,13
4 Betty v. Lanen & Ton de Bekker 56,79
5 Wil v.d. Louw & Jan Spitters 56,58
6 Marijke Hoogendam & Francien Joosten 56,44
7 Riet v. Esch & Aad Schaper 56,33
8 Leny Nederkoorn & Harry Brand 56,06
9 Gerda Nooijen & Mariet v. Os 55,59
10 Diny Rovers & Cor Rovers 55,36
11 Harrie Nooijen & Wim v. Os 55,05
12 Jeanne v. Duijnhoven & Jeanne Vrenssen 54,50
13 Joop Gaertner & Leo Rijkers 54,22
14 Annelies van de Donk & Tiny Kooijmans 54,15
15 Wim Duijsters & Peter Houdijk 53,96
16 Leo Derneden & Jan Schuurmans 53,45
17 Marian van der Heijden & Hans de Boer 53,28
18 Ingrid Kok & Jan Rutten 53,23
19 Ad Kuijpers & Giel van Liempd 53,19
20 Paul Faulhaber & Anton Swinkels 52,88
21 Josine de Jong & Cor de Jong 52,20
22 Tinij Meijsen & Cor Vrenssen 52,10
23 Adry van Hoek & Ad van Hoek 51,11
24 Annemie de Bekker & Mieke van Son 49,90
25 Magdalein Korstanje & Pierre van der Pol 49,81

K.B.O.
Vrijdag 25 november
Gele lijn
1 Mien Vissers - Magdalein Korstanje 59.38
1 Mieke Heesakkers - Joke Janssen 59.38
3 Gertie Cuijpers - Jo v. Stokkom 57.29
4 An de Bruin - Carla Wientjens 55.21
5 Jeanne v. Asseldonk - Diny v. Geffen 54.51

Blauwe lijn
1 Bernadette Stil - Wim Ermers 63.54
2 Toos v. Lijssel - Miep Peters 62.15
3 Bets en Piet Verwijst 60.76
4 Annie v.d. Cour - Mientje v. Zeeland 60.42
5 Pieta v. Dongen - An v. Geffen 56.94

U.B.C.'73
Kofferbridge
Zaterdag 26 november
NZ
1 56,77 Eveline & Joke
2 55,21 Pieta & Simon
3 54,69 Dorette & Hans

OW
1 58,07 Pieta & An
2 56,51 Mieke & lambert
3 53,91 Sjef & Henny

Hockey
HC Uden

Zaterdag 26 november
Uden JA1 - Den Bosch JA4 4-0
Uden JA2 - Heesch JA1 2-1
Uden JB1 - Oedenrode JB1 2-1
Oranje-Rood JB6 - Uden JB2 3-2
Son JC1 - Uden JC1 0-3
Boekel JC1 - Uden JC2 8-1
Uden JD1 - Geel-Zwart JD1 1-3
Uden JD2 - Eindhoven JD2 2-1
Uden MA1 - MEP MA1 0-2
Uden MA3 - Boxmeer MA3 1-12
Uden MA4 - Berlicum MA3 6-0
Son MA3 - Uden MA5 4-0
Uden MB1 - Den Bosch MB3 1-0
Geel-Zwart MB2 - Uden MB2 4-0
Uden MB3 - Civicum MB2 5-1
Den Bosch MB8 - Uden MB4 4-2
Mill MB1 - Uden MB5 9-2
Uden MC1 - Oss MC2 4-0
Uden MC2 - Boxmeer MC1 0-6
Heesch MC2 - Uden MC3 3-5
Rosmalen MC3 - Uden MC4 2-0
Best MC8 - Uden MC5 0-2
Uden MD1 - Mierlo MD1 2-2
Uden MD2 - Hopbel MD1 0-5
Dommel MD3 - Uden MD3 4-1
Oedenrode MD3 - Uden MD4 0-8
MEP MD5 - Uden MD5 1-6
Uden MD6 - Hopbel MD3 1-8

Zondag 27 november
Shinty H1 - Uden H1 3-4
Den Bosch H4 - Uden H2 6-0
Helmond H4 - Uden H3 1-2
Uden H4 - Were Di H5 1-2
Uden HJ2 - Dommel HJ1 2-3
Uden HA - HOD HA 2-2
Basko HA - Uden HB 4-3
Eersel D1 - Uden D3 1-3
Uden D4 - Grave D1 11-0
Concordia DJ1 - Uden DJ2 1-0
HOCO DJ2 - Uden DJ3 1-7
Venlo DDA - Uden DDA 0-2
Oranje-Rood DA - Uden DA 2-2

Jeu de boules
PLOP

Zaterdag 26 november
PLOP 1 - Le Cateau 1 5-3
Ammerzo 1 - PLOP 2 3-5
PLOP 4 - Boule de Boef 4 3-5
Jeu de Bouckles 3 - PLOP 5 6-2
PLOP 6 - Lingewaard 2 3-5
Jeu de Bouckles 4 - PLOP 7 2-6
Lingewaard 3 - PLOP 9 8-0

Kaarten
Kom in Germenzeel

Donderdag 24 november
Klaverjassen
1 Wim v.d. Dungen 6140 pt.
2 Tiny de Ruijter 6016 pt.
3 Marry Toba 5867 pt.

Jokeren
1 Hedy de Kort 47 pt.
2 Anneke Gejas 49 pt.
3 Nelly van Doorn 56 pt.

Rikken
1 Andre Aarts 36 pt.
2 Carla Boosten 17 pt.
3. Henk v. Lieshout 8 pt.

O.K.B.'67
Rikken
1 Hr. Kuipers 153
2 Mvr. v.d. Ven 139
2 Hr. Wolters 139
4 Mvr. v.d. Broek 82
5 Hr. de Louw 75
6 Hr. v.d. Laar 73
7 Mvr. Huibers 71
7 Hr. Verwijst 71

Jokeren
1 Mvr. v. Gennip 195
2 Mvr. de Groot 138
3 Mvr. Linssen 124
4 Mvr. Schulthis 77
5 Mvr. v. Hooydonk 76

Mini Racing
M.R.T.U.

X12 - comp.
Vrijdag 25 november
1 John van Os 262.83
2 Noud Taabe 260.65
3 Paula Moerer 255.89
4 Peter Pijpers 246.12
5 Hennie Wijnen 240.37
6 Pim van Nunen 195.47
7 Igor van der Velde 184.00
9 Godfried Vondenhoff 103.99

Schaken
SV ODI

Donderdag 24 november
Ludwig Kapl Bokaal, eerste ronde
Toon Swinkels - Emile Böhmer 0-1

Ludwig Kapl Bokaal, 1/8-ste finales
Shakeel Hoosein - Ruud Hooijer 0-1
Cees de Boorder - Henk Sliedrecht 1-0

Tom Grooten Trofee, ronde 11 (cyclus 1)
Niels van der Wielen - Cor Cornelissen 1-0
Jurgen Wilsch - Willy Kremers 1-0
Humphrey Moll - Sjef Groenemans 1-0
Bill van Herpen - Danny Oppers 1-0
Willy van Geffen - Joop Kivits 0-1
Henk Vissers - Quinten van Asseldonk 1-0

Joop Böger Competitie (Ladder)
Willy van Geffen - Joop Kivits 1-0
Toon Swinkels - Humphrey Moll 1-0

Voetbal
FC de Rakt

Zaterdag 26 november
FC de Rakt JO19-1 - DAW JO19-2 1-6
Vianen V. JO17-1 - FC de Rakt JO17-1 4-1
FC de Rakt JO17-2 - Schijndel JO17-3 1-13
ST Ravens. JO15-1G - FC de Rakt JO15-1 7-0
FC de Rakt JO15-2 - HVCH JO15-5 8-0
Rhode JO13-1 - FC de Rakt JO13-1 1-1
Handel JO13-1G - FC de Rakt JO13-2 3-0
Avesteyn JO13-2 - FC de Rakt JO13-3 8-0
ST SDDL/Raven. JO11-1 - FC de Rakt Jo11-1G 2-1
FC de Rakt JO11-2 - FC Uden JO11-1 3-9
SCMH JO11-1 - FC de Rakt JO11-3 4-3
FC de Rakt JO11-4 - Gemert JO11-7 0-10
Erp JO9-1 - FC de Rakt JO9-1 6-3
FC de Rakt JO9-2 - UDI'19 JO9-8 1-0
Boerdonk JO7-1G - FC de Rakt JO7-1 0-1
HVCH MO17-2 - FC de Rakt MO17-1 0-0
FC de Rakt MO15-1 - Vorst. B. MO15-1 9-1
Schijndel MO15-1 - FC de Rakt MO15-2 1-1
FC de Rakt MO11-1 - Estria/GVV/SCV MO11-1 7-6

Zondag 27 november
SCMH 1 - FC de Rakt 1 2-2
FC de Rakt 3 - Gemert 9 1-1
SCMH 5 - FC de Rakt 4 2-6
FC Uden 5 - FC de Rakt 5 2-0
FC de Rakt 6 - VCO 3 6-1
FC de Rakt 7 - HVCH 13 1-4
SES VR1 - FC de Rakt VR1 9-0
Handel VR1 - Rakt/UDI'19 VR2 11-1

FC Uden
Vrijdag 25 november
FC Uden VR30 - Boerdonk VR30+1 0-0
ASV'33 VR30+1 - FC Uden VR30 0-3
FC de Rakt VR30+1 - FC Uden VR30 0-8

Zaterdag 26 november
FC Uden JO19-1 - Odiliapeel JO19-1 1-0
SCMH JO19-2 - FC Uden JO19-2 1-9
ST HRC'27/Stormvogels'28 JO17-1G - FC Uden JO17-1 2-2
Nooit Gedacht JO15-2 - FC Uden JO15-2 6-0
FC Uden JO15-3 - TOP JO15-3 0-1
Rood Wit'62 JO13-1 - FC Uden JO13-1 5-3
FC Uden JO13-2 - S.V. Brandevoort JO13-5 10-4
FC Uden JO13-3 - Festilent JO13-2 2-0
FC de Rakt JO11-2 - FC Uden JO11-1 3-9
FC Uden JO11-2 - Berghem Sport JO11-5 8-1
Blauw Geel'38 JO11-6 - FC Uden JO11-3 3-6
Boskant JO11-1G - FC Uden JO11-4 0-17
FC Uden JO11-5 - SCMH JO11-2 7-0
FC Uden JO11-6 - UDI'19 JO11-13 0-7
FC Uden JO9-1 - Blauw Geel'38 JO9-2 0-8
Margriet JO9-3 - FC Uden JO9-2 9-2
Erp JO9-4 - FC Uden JO9-3 1-1
Juliana Mill JO9-6 - FC Uden JO9-4 0-1

Zondag 27 november
Avanti'31 1 - FC Uden 1 2-1
FC Uden 2 - Volkel 3 2-3
FC Schadewijk 4 - FC Uden 3 7-1
FC Uden 4 - Volkel 4 4-2
FC Uden 5 - FC de Rakt 5 2-0
O.K.S.V. 2 - FC Uden 6 4-0
Boekel Sport 7 - FC Uden 7 0-0
FC Uden VR1 - Racing Boys VR1 9-1

Odiliapeel
Zaterdag 26 november
FC Uden JO19-1 - Odiliapeel JO19-1 1-0
Boekel Sport JO15-5 - Odiliapeel JO15-1 0-7
Erp JO13-2 - Odiliapeel JO13-1 2-3
Odiliapeel JO13-2 - Volkel JO13-2 3-2
Odiliapeel JO11-1 - ST SCV'58/GVV'57 JO11-2 11-0
Odiliapeel JO 9-1 - Berghem Sport JO-9-6 1-0
Odiliapeel JO7-1 - Festilent JO7-1 23-8

Zondag 27 november
De Willy's - Odiliapeel 1 3-4
Odiliapeel 2 - Juliana Mill 2 1-1
Constantia 4 - Odiliapeel 3 3-2
Odiliapeel 4 - Venhorst 4 4-0
Estria/GVV'57/SCV'58 VR3 - Odiliapeel VR1 13-0

RKSV Volkel
Zaterdag 26 november
Festilent JO11-1G - Volkel JO11-1 3-0
Venhorst JO11-3 - Volkel JO11-3 1-9
S.V. Brandevoort JO13-1 - Volkel JO13-1 2-3
Odiliapeel JO13-2G - Volkel JO13-2 3-2
Volkel JO13-3M - ST RKOSV Achates/De Zwaluw JO13-3M 1-0
Volkel JO15-1G - DSV JO15-1 7-2
Festilent JO15-2 - Volkel JO15-2 6-0
Volkel JO17-2 - Gemert JO17-5 2-5
Handel JO19-1 - Volkel JO19-2 3-1
Avesteyn JO9-1 - Volkel JO9-1 5-0
Volkel JO9-2G - Festilent JO9-1 0-11
Volkel JO9-3 - Berghem Sport JO9-7 0-1
Boekel Sport JO9-6G - Volkel JO9-4 1-0
JVC Cuijk MO11-1 - Volkel MO11-1 15-0
Volkel MO15-1 - OSS'20 MO15-2 0-1

Zondag 27 november
Boekel Sport 1 - Volkel 1 1-0
Erp 3 - Volkel 2 3-1
FC Uden 2 - Volkel 3 2-3
FC Uden 4 - Volkel 4 4-2
Volkel 5 - Ruwaard 4 3-1
Volkel 7 - Constantia 5 10-2
VCO VR1 - Volkel VR1 0-6
Volkel VR2 - Festilent VR3 5-0

UDI'19/Beter Bed
Maandag 21 november
JO17-1 - Unitas'59 JO17-1 0-3
        
Zaterdag 26 november        
Boekel Sport Veteranen - Veteranen 0-3
G1 - MULO G1 3-3
NWC G2 - G2G 7-5
JO19-1 - UNA JO19-1 1-4
JO19-2 - Nulandia JO19-1 1-6
Festilent JO19-2 - JO19-3 3-9
JO19-4 - Heeswijk JO19-2 4-2
Mierlo Hout JO17-1 - JO17-1 3-1
Nulandia JO17-1 - JO17-2 1-2
JO17-3 - Constantia JO17-1 1-7
JO17-4 - SJO/VITA JO17-1 2-6
JO17-5 - Maaskantse Boys JO17-1 4-3
Bl. Geel'38/JUMBO JO17-6 - JO17-6 9-2
SCMH JO17-1 - JO17-7 4-1
Sparta'25 JO17-3 - JO17-8 5-2
JO15-1 - DZC '68 JO15-1 1-3
JO14-1 - Deurne JO14-1 7-1
JO15-2 - EVVC JO15-1 3-9
Bl. Geel'38/JUMBO JO15-4 - JO15-3 1-2
Schijndel/DE WIT JO15-4 - JO15-4 0-19
JO15-5 - Handel JO15-2 5-2
JO15-6 - Bl. Geel/JUMBO JO15-10 10-0
Margriet JO15-5 - JO15-7 6-0
JVC Cuijk JO13-1 - JO13-1 1-4
Deurne JO12-1 - JO12-1 0-4
Prinses Irene JO13-1 - JO13-2 uitg
JO13-3 - Juliana Mill JO13-1 3-4
Boekel Sport JO13-2 - JO13-4 3-2
JO13-5 - Boekel Sport JO13-3 10-1
ST Ravenstein/SDDL JO13-3 - JO13-6 1-3
JO13-7 - Schijndel JO13-5 2-4
Sparta'25 JO13-5 - JO13-8 1-12
OSS'20 JO11-2 - JO11-3 0-3
JO11-4 - HVCH JO11-3 4-1
Boekel Sport JO11-1 - JO11-5 4-0
JO11-6 - OSS'20 JO11-5 7-1
JO11-7 - Boekel Sport JO11-4 7-1
JO11-8 - Sparta'25 JO11-4 10-0
Heeswijk JO11-4 - JO11-9 2-9
JO11-10 - Prinses Irene JO11-5 uitg
Erp JO11-4 - JO11-11 0-15
Nooit Gedacht JO11-4 - JO11-12 19-2
FC Uden JO11-6 - JO11-13 0-7
HVCH JO9-1 - JO9-1 5-2
JO9-2 - Gemert JO9-2 3-4
JO9-3 - Gemert JO9-3 3-1
JO9-4 - ST Ravenstein/SDDL JO9-1 1-0
JO9-5 - Berghem Sport JO9-4 2-3
JO9-6 - Erp JO9-2 0-1
Boekel Sport JO9-4 - JO9-7 0-1
FC de Rakt JO9-2 - JO9-8 1-0
Sc.Hubert/De Willy's JO9-2 - JO9-9 1-0
JO9-10 - Margriet JO9-6 0-1
WHV JO9-2 - JO9-11 1-0
Olympia'18 MO19-1 - MO19-1 2-0
Berghem Sport MO17-1 - MO17-1 uitg
Bl. Geel'38/JUMBO MO15-1 - MO15-1 10-0
JO13-9M - Olympia'18 JO13-5 2-2
MO13-1 - Berghem Sport MO13-1 5-2
MO11-1 - Constantia MO11-1 7-1
        
Zondag 27 november
Quick'20 1 - UDI 1 1-2
UDI 2 - Volharding 2 1-0
SES 2 - UDI 3 2-2
DSC 2 - UDI 4 3-1
Bl. Geel'38/JUMBO 3 - UDI 5 4-1
UDI 6 - Festilent 3 1-1
RKOSV Achates 3 - UDI 7 1-0
UDI 8 - Sparta'25 4 uitg
Avesteyn 4 - UDI 9 1-4
UDI 10 - Achilles Reek 2 2-3
UDI 11 - Sparta'25 6 4-2
UDI 12 - Bl. Geel'38/JUMBO 16 2-2
SCV'58 3 - UDI 13 2-3
Handel 3 - UDI 14 5-0
UDI 15 - Boerdonk 3 5-2
UDI 16 - WEC 7 4-2
DBS VR2 - VR1 3-2
Handel VR1 - ST FC de Rakt/UDI'19 VR2 11-1

Volleybal
Saturnus/Hendriks Coppelmans

Zaterdag 26 november
Saturnus DS 1 - DWFFlamingo's'56 DS 2 1-3
VC Unitas DS 1 - Saturnus DS 3 0-4
The Athletes Foot/VC Sittardia HS 1 - Saturnus HS 1 3-1
Saturnus HS 2 - DWFNuvoc HS 2 1-3
VC Polaris HS 3 - DWFSaturnus HS 3 4-0
Saturnus MC 1 - DWFVC Unitas MC 1 4-0

Waterpolo
Zeester-Meerval

Zeester-Meerval CG1 - Gorgo/Zeester 29-0
Zeester-Meerval Da1 - Hieronymus Da1 9-1
Zeester-Meerval DG1 - Hieronymus DG1 11-2
Aegir EG1 - Zeester-Meerval EG1 4-15
Zeester-Meerval H1 - HZPC H1 12-7

27 / 28