DeMooiUdenkrant

13 juni 2018

DeMooiUdenkrant 13 juni 2018


Museum sluit tijdelijk deuren voor verbouwing

Het MRK (Museum voor Religieuze Kunst) Uden sluit vanaf zondag 17 juni tijdelijk haar deuren voor het publiek. Het museum aan de Veghelsedijk start dan met de laatste fase van een ingrijpende verbouwing, waaraan al een aantal jaren wordt gewerkt.

Tijdens de sluiting wordt de huidige ontvangstruimte, beter bekend als de Refter, gesloopt om plaats te maken voor een glazen paviljoen naar een ontwerp van ontwerpbureau Dam. Het nieuwe bouwwerk moet beter aansluiten bij de aangrenzende kruidentuin, die na de heropening een prominentere rol krijgt bij het vernieuwde museum. De feestelijke heropening van het museum staat gepland voor begin november. In de tussentijd is het museum alleen geopend voor bezoekers op afspraak en educatieprojecten. In het vernieuwde museum zal volop ruimte zijn voor kunst, exposities, activiteiten en voor een lunch of koffie in het abdijcafé.

Jenny Smits ontvangt ode voor werk als ambassadeur

Jenny Smits Foto: Stijn Rademaker

Jenny Smits uit Odiliapeel ontving vrijdag een ode voor haar werk als ambassadeur van de campagne 'Nederland Onbeperkt'. Smits zette zich ruim anderhalf jaar in om mensen met een beperking zichtbaarder te maken in de samenleving. Kunstenaars Ien Sluyters en Marjon Deul (Mainkunstenaars) brachten een ode in de vorm van een beeld voor Jenny.

Jenny Smits vroeg in de campagne aandacht voor mensen die, net als zijzelf, een visuele beperking hebben. "Ik merk om me heen dat mensen het vaak lastig vinden om met mijn beperking om te gaan. Uit ongemak vragen ze dan maar helemaal niets aan mij. Dat voelt niet goed." Jenny nam als ambassadeur van de campagne onder andere zitting in de jury van de verkiezing 'Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland' die eerder dit jaar door de gemeente Hardenberg is gewonnen. "Die verkiezing heeft mij het begrip inclusieve samenleving gebracht; een samenleving die open staat voor iedereen, waarin iedereen kan meedoen. Dat vraagt niet alleen iets van mensen met een beperking. Maar ook van de samenleving. Integreren doe je namelijk samen."
Jenny Smits heeft voor haar beeld een paar uur model moeten zitten. "Nog nooit ben ik zo precies bekeken. Toen ik mijn beeld vrijdag in ontvangst mocht nemen, viel ik helemaal stil. Wat bijzonder om een beeld van jezelf te mogen ontvangen. Met als kers op de taart de boodschap die in braille in het beeld is verwerkt: zien doe je met je hart. En zo is het maar net!"

Knuppelbrug komt er

De Udense wijstgronden zijn zeer nat. Daarom zijn diverse natuurorganisaties een crowdfunding gestart voor de realisatie van een knuppelbrug. En deze crowdfunding is vorige week succesvol afgerond. Het Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU), IVN Uden en Vogelwacht Uden gaan de komende maanden die knuppelbrug daadwerkelijk realiseren. Op deze manier kan de wijst nog beter gebruikt en beleefd worden. In totaal hebben 125 mensen € 10.620 euro opgebracht (van de € 10.500). De crowdfunding is dus voor 101% geslaagd. Een heel mooi resultaat in 5-6 weken tijd. Zo kon men o.a. in schrijven op diverse tegenprestaties (b.v. een natuurontbijt met veldexcursie). Mede dankzij een forse bijdrage van de provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer, Camping De Pier en enkele andere recreatiebedrijven, en meer dan 100 burgerbijdragen is de actie geslaagd.

Gerrit Overmans wethouder in Hilvarenbeek

Gerrit Overmans (58) uit Uden, tot voor kort wethouder in de gemeente Uden, wordt donderdag geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Hilvarenbeek. Ook de andere twee wethouders van Hilvarenbeek komen van elders. Ted van de Loo (60) uit Middelbeers was tot voor kort wethouder in de gemeente Boekel en Guus van der Put (66) uit Goirle, tot voor kort wethouder in de gemeente Goirle. Gerrit Overmans zit momenteel namens de PvdA in de gemeenteraad van Uden en zijn zetel wordt overgenomen door Ingeborg Tros.

Klikobrand op Bijland

Foto: DeMooiUdenKrant

De brandweer is zaterdagochtend omstreeks 00.30 uur uitgerukt voor een klikobrand op Bijland in Uden. De brandweer heeft het brandje geblust en kon erger voorkomen.

De Visscherie scoort beste Hollandse Nieuwe bij eerste vangst in Denemarken

Gert de Visscher reisde maandag 4 juni samen met collega's Jasper en Jeffrey, af naar Denemarken om de eerste partijen Hollandse Nieuwe te keuren. "Leverancier FishPartners uit Spakenburg heeft daar een eigen fabriek voor de verwerking van de Hollandse Nieuwe", vertelt Gert. "De Visscherie uit Uden was door hen uitgenodigd om daar de eerste partijen Hollandse Nieuwe mee te keuren."

Denemarken? "Inderdaad!", glimlacht Gert. "In Skagen, het noordelijkste plaatsje van Denemarken aan de kust, wordt onze geliefde Hollandse Nieuwe haring aan wal gebracht en verwerkt. Met de vangsten uit de noordelijke delen van onze eigen Noordzee komen de boten daar dagelijks aan met 300.000 kilo verse haring aan boord. Per partij wordt gekeken naar het vetpercentage en de hoeveelheid voedsel in de vissen om te beoordelen of de partij goed genoeg is om de status van Hollandse Nieuwe te mogen verkrijgen. Op basis daarvan wordt ook beslist hoe de verhouding pekel is, die aan die partij haring wordt toegevoegd. Dit alles om de smaak natuurlijk zo optimaal mogelijk te maken!" In de verdere verwerking wordt de haring gesorteerd op grootte en gekaakt om daarna te rijpen in de pekel. "Na een dag rijping gaan de haringen in de vaatjes en in de diepvries! Na minimaal 48 uur diepgevroren te zijn geweest is deze gereed voor consumptie en gaan ze op transport naar de viswinkels in Nederland."

De Visscherie bij eerste keuring
Dinsdag 5 juni 2018, 's morgens vroeg om 4. 15 uur voer een Nederlandse vissersboot (onder Deense vlag), genaamd Astrid, de havens van Skagen in. Gert en Jasper waren er als de 'haringen' bij om daar de eerste partijen te keuren. "En oh, wat was deze veelbelovend!", zag Gert: "Een zeer goed vetpercentage met de potentie om nog malser te worden na de rijping. Zelden waren ze zo lekker! Dit moest onze partij worden!"

Vaderdag-actie
Het is gelukt, vertelt Gert met trots: "Deze heerlijke Hollandse Nieuwe wordt vanaf 13 juni weer vers voor u schoongemaakt in onze winkels, in het centrum en op de Drossaard. En mis onze Vaderdagactie niet! Op zondag 17 juni krijgt u, bij aanschaf van 4 Hollandse Nieuwe, er maar liefst 2 gratis bij. Maar vertel het niet verder…. want op = op!"

Ook benieuwd hoe lekker Gert de Hollandse Nieuwe haring vond? Check voor meer info over onze trip naar Denemarken Facebook op www.facebook.com/DeVisscherie

Maashorst Mysterie betovert publiek

Foto: Henk Lunenburg

Maanden was eraan gewerkt en gisteren was het dan zover: Kunst & Co presenteerde 'Het Maashorst Mysterie'. Een multidisciplinaire voorstelling in Markant Uden met al het moois dat Kunst & Co te bieden heeft. Van dans tot muziek, van theater tot musical en beeldende kunst, al deze kunstvormen vonden hun plekje in en om de voorstelling waaraan een kleine tweehonderd leerlingen van Kunst & Co deelnamen. Kijk voor meer foto's op www.mooiuden.nl. (foto's Henk Lunenburg)

Foto: Henk Lunenburg

OONIVOO haringparty met veiling voor Energy4All

Foto: Hier hoUden we van

Ondernemer en vinoloog Marco van Bergen houdt donderdag 14 juni vanuit zijn in 2017 volledig verbouwde restaurant OONIVOO op de Markt in Uden de eerste OONIVOO Haringparty. Er waren 150 kaarten beschikbaar die vrij snel waren uitverkocht. Van Bergen: "Ik ben met mijn idee direct naar Jasper en Gert gegaan van de Visscherie die gelukkig net zo enthousiast waren over het initiatief. Super dat we op deze manier samen weer iets in Uden doen. Het zou prachtig zijn wanneer we hier een mooie traditie van kunnen maken. Belangrijker nog is dat wij een aantal mooie kavels gaan veilen, met als hoogtepunt het allereerste vaatje van Brabant, beschikbaar gesteld door de Visscherie. De volledige opbrengst van de veiling gaat naar de stichting Energy4All.

"We zijn blij verrast met de keus van Oonivoo en de Visscherie voor de Stichting Energy4All", aldus Energy4All directeur Paul in Den Bosch. Elke week worden er kinderen geboren met een energiestofwisselingsziekte. Een genadeloze ziekte, waar nog geen medicijn voor is. Het onderzoek naar een medicijn is van levensbelang voor iedereen die deze ziekte heeft. Bij de ernstige vormen van de ziekte overlijdt een deel van deze kinderen al voor hun tiende levensjaar. Dit gegeven was voor Marco van Bergen, ondernemer en eigenaar van Oonivoo, reden om de Haringparty te wijden aan Energy4All.

Oonivoo
Restaurant Oonivoo is het in 2017 volledig verbouwde restaurant 't Raadhuis in Uden. Vinoloog en ondernemer Marco van Bergen kocht 't Raadhuis met het plan om een bijzonder concept in Uden neer te zetten: een restaurant waar de beleving vertrekt vanuit wijn. "Met meer dan 1.000 wijnen op de wijnkaart, die wij standaard op voorraad hebben, is dit een snoepwinkel voor wijnliefhebbers. Men is bij ons welkom voor lunch, borrel en diner, zeven dagen per week staat onze brigade klaar."

Struikelstenen Uden online met website en eigen Facebook-pagina

De werkgroep Struikelstenen Uden heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan de voltooiing van een website. Die is inmiddels in de lucht en te vinden via de link: struikelstenen-uden.jimdo.com. Op de website is veel informatie te vinden over Joden die in Uden zijn geboren, of hebben gewoond, en die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en in een concentratiekamp vermoord.

Ook beschikt de werkgroep over steeds meer foto's van de betreffende families. Desalniettemin doet de werkgroep nogmaals een oproep aan al diegenen die denken verhalen of fotomateriaal te hebben van de vooroorlogse of naoorlogse periode en waaruit zij bruikbare informatie kan halen, om zich bij één van de leden te melden. Dat kan ook via een contactformulier op de website of via de Facebook-pagina: Struikelstenen Uden.
Uden krijgt in 2019 vier struikelstenen voor Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd en in een concentratiekamp vermoord. De messing steentjes, die officieel Stolpersteine heten, zijn voor Antoinetta van Zwanenbergh-Wijnhausen, David van Zwanenbergh, Judith van Zwanenbergh-van Leeuwen en Helena Seijffers. Alle vier werden vermoord in Sobibor. Omdat de werkgroep meer wil doen met alle informatie die het inmiddels heeft verzameld over deze en andere Joodse Udenaren, is er een website gemaakt. "Maar vooral om de Joods Udense geschiedenis, die óók deel uitmaakt van de lokale geschiedenis, uit de vergetelheid te halen", zegt Erna de Klein, oprichter en lid van de werkgroep Struikelstenen Uden.

Judith en David van Zwanenbergh
Op de website van Struikelstenen Uden staan verhalen uit de geschiedenis over onder andere Judith en David van Zwanenbergh en hun dochter Betty. Dat verhaal is opgeschreven door Hans Stronkhorst en Mireille van der Slagt-Stronkhorst, de kleinzoon en achterkleindochter van Judith en David van Zwanenbergh. Zij maken ook deel uit van de werkgroep.
David van Zwanenbergh, geboren in 1895 in Uden, was veehandelaar en bezat veestallen. In 1919 trouwde hij met Judith van Leeuwen (geboren in 1894, Gorinchem). Ze woonden aan de Sint Janstraat A 160. Hun dochter Betty (geboren in 1923, Uden) overleefde de oorlog. Ze kreeg twee zoons, waarvan Hans er één is. Om in 1943 de dreiging van deportatie te onvluchten, vluchtte David met zijn gezin uit Uden. Voor vertrek begroef hij een ijzeren kistje met kleine bezittingen zoals sieraden, foto's en waardevolle spullen in de tuin. En juist die foto's hebben ertoe geleid dat er weer contact is met Uden, de geboortegrond van de opa en moeder van Hans. Ook over dat kistje en wat er in zat, is informatie te vinden op de website van Struikelstenen Uden. De werkgroep hoopt in de toekomst nog meer verhalen te kunnen publiceren op de website.

Kort samengevat; de website van de werkgroep Struikelstenen Uden is te vinden via de link struikelstenen-uden.jimdo.com. De Facebook-pagina is te vinden via www.facebook.com/groups/struikelstenen.uden.


'Onze gymclub heeft óók materialen nodig!'

Foto: André van der Linden

Ze sjouwt met zware tassen door de gang, leidster Anny van Nuland van de gymclub Volkel. Ja, het EHBO-hok is vrij, daar kunnen we even zitten voordat de Volkelse vrouwen gaan sporten in het achterste deel van De Wervel. Ze voelen zich ook achtergesteld, bijna gediscrimineerd, want het ontbreekt de club aan materialen en de gemeente doet er niks aan: "We hebben genoeg materialen gehad, maar alles wat kapot en versleten is, ging weg en er kwam niks meer voor terug."

Tekst & foto André van der Linden

"Andere sportverenigingen hoeven ook geen materialen mee te brengen", weet Anny die wekelijks drie groepen vrouwen aan het sporten zet. "We doen alle soorten gym, balspelen, grondoefeningen en eens in de maand een circuit, maar dan moet ik zoveel van thuis meebrengen, dat dat niet meer lukt. We zijn al een jaar bezig om de gemeente eraan te herinneren dat onze gymclub óók materialen nodig heeft. We krijgen niks. Het enige wat we van de gemeente horen is dat de lampen nog aan waren, of dat er niet goed opgeruimd is."

50 jaar
De gymclub in Volkel is er al heel lang. "Ik ben in 1978 bij de club gegaan dus ik denk dat het al kort bij de 50 jaar bestaat", vertelt Bep van de Rijt. "Het is hartstikke gezellig. Anders hadden we het zolang niet volgehouden. De sociale contacten zijn ook belangrijk en het is allemaal Volkels." Maar gezellig koffieleuten na afloop kan niet. "We stoppen om half tien en om kwart voor tien moet we eruit zijn. De wanden moeten omhoog, je moet alles opgeruimd hebben dus douchen kan al niet."

Mannen
Er is ook een gymclub voor mannen met hetzelfde probleem. "Die mopperen niet: 'We doen toch alleen voetballen en hebben niet meer nodig', maar als we een kast met materialen zouden hebben die ook voor de heren te gebruiken is, dan zouden ze dat ook gaan doen!" De 45 vrouwen van gymclub Volkel eisen daarom materialen, zodat ze niet spullen van thuis mee hoeven te nemen. Aan stoppen met de gymclub denken de vrouwen nog lang niet. "Het is gezellig en gezond voor ons", lacht Bep en Anny knikt. "Maar we moeten er te veel voor knokken om een leuke en gezellige gym te behouden."

Reactie gemeente
"De vraag van de gymclub is bij ons bekend", vertelt wethouder Ingrid Verkuijlen. "Zij hebben daarop van onze gemeente ook wat extra materialen ontvangen. Helaas moet ik uit dit artikel opmaken dat de club niet tevreden is over de afhandeling van hun klacht. We zullen opnieuw contact opnemen om in gesprek te gaan. Het werkt normaal gesproken zo: een sporthal wordt ingericht volgens normen voor het onderwijs. Dat is een uitgebreide basis aan materialen. Denk aan hoepels, ballen, kegels, enzovoort. Is er iets kapot of verdwenen, dan regelt het onderwijs bij de gemeente vervanging van het materiaal. Sportclubs die een sporthal huren mogen deze materialen ook gebruiken. Hebben zij voor hun activiteiten specifieke materialen nodig, dan organiseren en beheren zij die zelf."

Sofie van den Krommenacker: met dansende ogen het leven door

Dan denk je iets aan iemand opgemerkt te hebben en meent enig beeld te hebben van hem of haar en je merkt dat je je vergist, of minstens wat dingen te vlug hebt ingeschat en een en ander moet bijstellen. Zeker na pas één ontmoeting. Zoveel aspecten, eigen- en aardigheden zitten verscholen in een mens. Hoe duister, "mistig" ook, kan het zijn ! Maar tegelijk wonderlijk onverwacht, hoe de ander zich kan voordoen. 't Is een kunstwerk, de mens ! Om dat te kunnen duiden, vergt een nagenoeg eindeloze oefentocht. Wellicht dat je wat meer kijk op iemand krijgt, door er zo empathisch mogelijk mee om te gaan. Is dat een der euvelen van deze jachtige tijd met die hele digitale santenkraam ? Met meer aandacht voor dooie dingen dan voor de zich geleidelijk, ontwikkelende mens op weg naar ontluikende volwassenheid, al of niet in harmonie? Ik heb een openhartig, maar vooral vrolijk gesprek met een van twinkelende ogen voorziene telg uit een kunstzinnig geslacht. Of de voor mij idolate Sinterklaasbromtol met de daarbij behorende getokkelde Sinterklaas-is-jarig klassieker of mijn "ai-ai-ai-Maria-" deun, die ik uit mijn Hohnermondmuziekske weet te blazen, daarbij de doorslaggevende factor is geweest om mij het predicaat "muzikaal" toe te dichten, is me ontschoten. Niettemin kreeg ik aan het begin van mijn puberjaren bij Sofies opa, de meest virtuoze klarinettist van onze harmonie De Eendracht, de etudes voor es-klarinet voor de toen al beschadigde kiezen. Ik "vergat" niet alleen wel eens te biechten, maar had ook een broertje dood aan poetsen. Ook dat heeft zich gewroken. Met de kennismaking met de Van den Krommenackers etaleerde zich een scala aan kunstzinnigheden: revue, cabaret, poëzie, muziek, dans, schilderkunst, mode, toneel enz. Het meest bekend is Addy, inmiddels nationaal modekoning, die in de loop van de laatste twintig jaar de bekendheid van zijn oudere broer Hans, de vader van Sofie, heeft overtroefd. Harrie van den Krommenacker was in de jaren '50 de grote animator van de Udense revues met vooral zijn cabareteske lied "Ik zuuk ut nie"". De broer van Sofies oma (Leentje) was de vader van Frank Boeyen. De naam Van den Krommenacker duikt op in meerdere artistieke kringen. Zelden maakte ik kennis met een Udense familie, waarbij het begrip KUNST zo nadrukkelijk aanwezig is. Ook Sofies artistieke bloed kruipt al bijna een halve eeuw waar het niet gaan kan en de bijna ballerina beweegt zich luchtigjes in het marionettenspel van het leven. En hoe !

Toon Swinkels

Toon Swinkels

Rolstoelvriendelijk pad in Speeltuin de Wiebert

De speeltuin de Wiebert heeft afgelopen week een metamorfose ondergaan. Er is een rolstoelvriendelijke pad gerealiseerd. Zoals in andere berichtgeving via de DeMooiUdenkrant. In het najaar van 2016 hebben kinderen samen met de Speeltuinbende de speeltuin getest op toegankelijkheid. Het is een unieke speelvoorziening geworden voor Uden en omgeving met als motto: samen spelen is pas fijn!

Er is veel werk verricht in de laatste maanden, nieuwe speeltoestellen zijn er geplaatst waar elk kind met en zonder handicap samen kunnen spelen. Bestaande speeltoestellen zijn bereikbaar gemaakt of worden nog bereikbaar gemaakt. Elk kind heeft een uitdagende rol bij het spelen bij de nieuwe zand speelplek. In het wijkgebouw komt op 20 juni nog een aankleedstretcher zodat kinderen hier ook kunnen worden verzorgd.
Er zijn verschillende fondsen die hun steentje hebben bijgedragen o.a. NSGK fonds, VSBfonds, Kansfonds, Stinafo fonds, Franciscusfonds ,en ook de gemeente heeft bij gedragen. Drempels Weg Uden heeft de Wiebert ondersteund bij de voorbereiding en de subsidie aanvragen en wijkgebouw 't Huufke heeft haar medewerking verleend om het hele project tot een succes te maken. Dat is dus genieten voor alle kinderen uit Uden en omgeving! Kijk op www.speeltuindewiebert.nl voor foto's van het project toegankelijkheid.

Meditatieochtenden op donatiebasis

Merel Martens en Paul Verkuijlen van Institute for Meditation houden elke woensdagochtend van 9.30 - 11.00 uur meditatieochtenden bij Yogastudio Judith van Hal aan de Kerkstraat in Uden. De bijeenkomsten zijn op donatiebasis en lopen door tot half juli.

"We hebben meditatie leren kennen als een moeiteloos middel tot zelfonderzoek. Het heeft ertoe geleid dat we ons minder zorgen maken over de toekomst, we beter met verwachtingen kunnen omgaan en dat we ons minder hoeven te bewijzen. We willen dit graag delen met anderen en bieden daarom onze meditaties op donatiebasis aan zodat het voor iedereen toegankelijk is." Zie ook www.instituteformeditation.com.

'Nog nooit zo'n goed kersenjaar als dit jaar'

Foto: André van der Linden

"Nog nooit zo'n goed kersenjaar als dit jaar", vertelt Nico Rovers en hij kan het weten, want hij heeft de gloriedagen van de Ujese kersenteelt meegemaakt. Als klein manneke kroop hij de ladder omhoog om in het topje van de boom de kersen te plukken en het is dat opa hem tegenhoudt, want anders kruipt kleine Nout ook hoog de boom in.

Tekst & foto André van der Linden

Foto: André van der Linden
Foto: Twan Gevers

"De nieuwe generatie", grijnst Nico al zijn er tegenwoordig nog nauwelijks hoogstam-kersen zoals vroeger. "Kersenbomen die je vanaf de grond kunt plukken, dat vind ik niks. Dat kan iedereen, maar met de ladder omhoog, dat is nostalgie! Het kan me niet hoog genoeg zijn, ik ga overal omhoog!"

Klompen
Net als vroeger op zijn klompen, want van schoenen kreeg je dikke enkels, beklimt Nico de ladder. Maar veel kersen hingen er nooit meer in zijn boom. "Normaal, als de kersen een beetje rood worden, hebben de vogels ze al te pakken, maar merels zijn er bijna niet meer, want daar heerst een ziekte onder. Normaal zitten hier ook veel kraaien en duiven, maar of die iets anders eten, dat weet ik niet. Het verbaast ons onnoemlijk dat we kunnen plukken. Meestal kunnen we maar een beetje plukken en net niet rijp genoeg, want anders heb je niks, maar nu volop. Lekker malse kersen."

Invriezen
Heel de familie kruipt de boom en plukt 'een soort Ujese zwarte', en wat niet meteen opgaat, gaat de vriezer in, vertelt Nico. "Je moet ze meteen invriezen en als je ze eruit haalt meteen in kokend water gooien, dan zijn ze weer vers. Als je ze eerst laat ontdooien, worden ze helemaal slabberig."
En zo eet Nico heel het jaar kersen. "Zo gauw er een keer volk is: kersen! En bij barbecues: Lia en Nico brengen de kersen mee."

Kersenpitjes
Nout wordt helemaal in de kersen opgevoed. Hij maakt al oorbellen van kersen en als Nico vraagt: 'wat doet opa als hij kersen eet?', dan spitst Nout zijn mondje en spuwt als een echte Ujese kersenteler in spé het pitje een meter verder.
Nico geniet met volle teugen en kijkt met voldoening naar zijn volle boom. "Het is nie hèndig te veul, maar nu hangen er eigenlijk te veul." Maar er hangen ook kersen waar Nico niet bij kan, want naast de kersenboom heeft hij ooit in een ondoordacht moment een vijver aangelegd. "Daar kunnen we geen ladder zetten dus helaas, die kant, daar kunnen we niet bij."

'Mensen hebben vaak geen idee'

Op 22 en 23 september 2018 is de eerste SamenLoop voor Hoop voor Uden, Volkel en Odiliapeel. Een 24-uurs wandelestafette door het sportpark van Uden voor iedereen die iets tegen kanker wil doen. Tijdens de estafette wordt op allerlei manieren geld ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. DeMooiUdenKrant vraagt aan vrijwilligers en deelnemers waarom ze meedoen. Deze week: Tiny van Duijnhoven, één van de Eregasten.

Waarom doe je mee?
Bij mij is eind vorig jaar in een vroeg stadium borstkanker ontdekt. Ik ben nu herstellende van het behandeltraject en de vooruitzichten zijn goed. Ik werk mee aan de SamenLoop voor Hoop omdat ik denk te begrijpen wat de Eregasten voelen en doormaken. Mensen die deze ziekte nog nooit van dichtbij hebben meegemaakt, hebben vaak geen idee van het verborgen leed bij (ex-)kankerpatiënten en hun naasten; de onzekerheid en voortdurende spanning. Het besef dat je lichaam je in de steek heeft gelaten en het gevoel van machteloosheid. Deze Eregasten verdienen het om speciale aandacht te krijgen en te worden verwend.

Wat ga je doen?
Samen met initiatiefnemers Kim en Mirte heb ik meegedacht over het programma voor Eregasten. Daarvoor heb ik mensen en diensten bij elkaar gezocht. Mijn eigen ervaringen kwamen daarbij van pas. Niemand wil eigenlijk Eregast zijn. Liever sta je langs de kant, iedereen toe te juichen en aan te moedigen. Toch ben ik zelf dus ook één van de Eregasten. Ik voel me dan ook erg betrokken.

Hoe vier je het leven?
Door vandaag te leven, vandaag schijnt de zon. Ik leef in het hier en nu en probeer niet te ver vooruit te kijken. Voor iemand die graag alles plant en onder controle wil hebben is dat een enorme uitdaging. Ik sta nu vooral stil bij wat er wèl is en geniet van leuke dingen.

Kom ook in actie! Meld je aan als vrijwilliger, doe mee als eregast of loop mee! Ga snel naar samenloopvoorhoop.nl/uden voor meer info en schrijf je direct in! Maandag 18 juni a.s. is er een informatiebijeenkomst in de kantine van de Volkelse voetbalclub RKSV, Eeuwsels 14 in Volkel. Vanaf 20.00 uur is iedereen welkom om meer te weten te komen over de Samenloop voor Hoop.

'Nog nooit zo'n goed kersenjaar als dit jaar'

Foto: André van der Linden

"Nog nooit zo'n goed kersenjaar als dit jaar", vertelt Nico Rovers en hij kan het weten, want hij heeft de gloriedagen van de Ujese kersenteelt meegemaakt. Als klein manneke kroop hij de ladder omhoog om in het topje van de boom de kersen te plukken en het is dat opa hem tegenhoudt, want anders kruipt kleine Nout ook hoog de boom in.

Tekst & foto André van der Linden

"De nieuwe generatie", grijnst Nico al zijn er tegenwoordig nog nauwelijks hoogstam-kersen zoals vroeger. "Kersenbomen die je vanaf de grond kunt plukken, dat vind ik niks. Dat kan iedereen, maar met de ladder omhoog, dat is nostalgie! Het kan me niet hoog genoeg zijn, ik ga overal omhoog!"

Foto: André van der Linden

Klompen
Net als vroeger op zijn klompen, want van schoenen kreeg je dikke enkels, beklimt Nico de ladder. Maar veel kersen hingen er nooit meer in zijn boom. "Normaal, als de kersen een beetje rood worden, hebben de vogels ze al te pakken, maar merels zijn er bijna niet meer, want daar heerst een ziekte onder. Normaal zitten hier ook veel kraaien en duiven, maar of die iets anders eten, dat weet ik niet. Het verbaast ons onnoemlijk dat we kunnen plukken. Meestal kunnen we maar een beetje plukken en net niet rijp genoeg, want anders heb je niks, maar nu volop. Lekker malse kersen."

Invriezen
Heel de familie kruipt de boom en plukt 'een soort Ujese zwarte', en wat niet meteen opgaat, gaat de vriezer in, vertelt Nico. "Je moet ze meteen invriezen en als je ze eruit haalt meteen in kokend water gooien, dan zijn ze weer vers. Als je ze eerst laat ontdooien, worden ze helemaal slabberig."
En zo eet Nico heel het jaar kersen. "Zo gauw er een keer volk is: kersen! En bij barbecues: Lia en Nico brengen de kersen mee."

Kersenpitjes
Nout wordt helemaal in de kersen opgevoed. Hij maakt al oorbellen van kersen en als Nico vraagt: 'wat doet opa als hij kersen eet?', dan spitst Nout zijn mondje en spuwt als een echte Ujese kersenteler in spé het pitje een meter verder.
Nico geniet met volle teugen en kijkt met voldoening naar zijn volle boom. "Het is nie hèndig te veul, maar nu hangen er eigenlijk te veul." Maar er hangen ook kersen waar Nico niet bij kan, want naast de kersenboom heeft hij ooit in een ondoordacht moment een vijver aangelegd. "Daar kunnen we geen ladder zetten dus helaas, die kant, daar kunnen we niet bij."


Kunst & Jezelf leren kennen

Eens in de maand schrijft Kunst&Co een column met achtergrondinformatie over de organisatie voor kunst- en cultuur. Deze keer schrijven dansdocente en muziekdocente Sonja Selten en Cindy van Rijn over Kunst als middel om jezelf beter te leren kennen.

In de jaren die wij werkzaam zijn als muziek- en dansdocent en als danstherapeut in het onderwijs en binnen de kunsteducatie hebben wij vele mooie en ontroerende momenten mogen meemaken. Cindy van Rijn: "Jaren geleden was er een heel verlegen en angstig meisje in een groep 8 die wekelijks muziekles kreeg van mij. Het meisje kon prachtig zingen en piano spelen. Ondanks dat zij werd gepest durfde ze helemaal alleen voor de klas te gaan staan en zong ze de sterren van de hemel. De hele klas was doodstil en klapte haar na haar optreden bemoedigend toe! Vanaf die dag zag ik een verandering in de houding van dit meisje, maar ook van de kinderen in haar klas. Een gouden moment! Jaren later kom ik haar nog regelmatig tegen op het podium als zangeres van een band."
Sonja Selten: "Zo kwam er bij mij eens een jongetje dansen in een groepje, omdat hij in zijn dagelijks leven heel druk was. Na een paar sessies vroegen zijn ouders me verbaasd, "Wat heb je gedaan! Hij heeft voor het eerst de hele maaltijd rustig aan tafel gezeten!"
Vele malen hebben wij mogen aanschouwen dat muziek maken en dansen verbindt, emoties losmaakt, je trots kan maken, vraagt om samenwerking en luisteren naar elkaar en je uit je comfortzone kan halen. Muziek maken en dansen kan een geweldig leuke belevenis zijn voor kinderen, maar is soms ook heel spannend. Kortom, een interessant leerproces! Kunstvormen als dans en muziek zijn prachtige middelen om jezelf te leren ontdekken en beter te leren kennen."

Om het 'therapeutische' effect van dans en muziek nog beter zijn werk te kunnen laten doen, starten we komend seizoen bij Kunst&Co kleine groepjes waarmee we 10 weken met kinderen aan het werk gaan. Bij aanvang hebben we een gesprek met de ouders en kunnen ze aangeven waarover ze zich zorgen maken bij hun dochter of zoon. Er is een keuze tussen een coachingstraject met dans "Danskanjers" of met muziek maken "Muzikanjers". Kinderen die om wat voor reden dan ook niet lekker in hun vel zitten zijn vaak gauw uit het lood geslagen. Toch hebben ze meestal maar kleine stapjes nodig om weer op de weg naar boven uit te komen. Wij vinden het zo fijn om kinderen daarbij te mogen begeleiden en ze vaak weer met blije gezichtjes de deur uit te zien lopen.

Escape Room Kamer 237 in Volkel 'Het Beste uitstapje van Nederland'

Donderdagavond 7 juni was het dan zover, de uitslag van 'De Beste van Nederland'. De Volkelse Escape Room Kamer 237 heeft met 16,66% van de stemmen de 1ste plaats behaald in de categorie uitstapjes. In totaal zijn er 65.000 stemmen uitgebracht in de diverse categorieën en hebben er meer dan 1,7 miljoen mensen de uitzendingen bekeken via RTL4.

"We zijn Onwijs trots en super blij met deze titel", aldus eigenaar van Escape Room Kamer 237 StefanTrimbach. "We willen iedereen bedanken die een stem heeft uitgebracht op Kamer 237. Het was een hele spannende strijd maar uiteindelijk hebben we toch de meeste stemmen weten te behalen. Het is een enorme stimulans om met het volledige team nog beter ons best te gaan doen om iedereen een bijzondere ervaring te geven in Escape Room Kamer 237".
Een Escape Room is een interactief spel waarbij een groep mensen in een kamer wordt opgesloten. De deelnemers moeten door het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en raadsels de kamer binnen 60 minuten proberen te verlaten. Het spel vereist uiterste concentratie en actieve betrokkenheid van alle deelnemers. Goede samenwerking en communicatie zijn de belangrijkste sleutels voor een succesvolle ontsnapping.

Buitenspeeldag in Uden, Volkel en Odiliapeel

Buitenspelen is super belangrijk, maar wordt steeds minder vanzelfsprekend. Daarom organiseren Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon al meer dan 10 jaar de nationale Buitenspeeldag. Vandaag wordt Nederland tussen 13 en 17 uur één grote speelplek en in Uden zijn er zeven buurten die meedoen.

Buurtvereniging Zuiderzicht zorgt woensdag dat kinderen bij Mottoen lekker buiten kunnen spelen. Buurtvereniging Onder Ons gaat aan de Lage Randweg in Volkel hutten bouwen van pallets, hout en doeken. Buurtvereniging Lankes heeft aan de Looierstraat een grote opblaasbare stormbaan. In Odiliapeel aan de Boekweitstraat is een zeskamp met een spelletjesparcours. Op Germenzaal wordt een spetterfeest gehouden met als het warm genoeg is veel waterspelletjes. Op Krijten gaan kinderen fietsen versieren met vlaggen, wimpels en ballonnen om daarna een fietsoptocht te houden met veel toeters. In de Bogerd wordt een Piratenmiddag gehouden met spellen als jeanshangen, loopplank lopen, zeepbellen maken, touwtrekken, piratenhapjes en veel meer.

Sneller radiotherapie in Bernhoven

Patiënten kunnen binnenkort sneller in het ziekenhuis in Uden terecht voor gespecialiseerde zorg op het gebied van radiotherapie; het behandelen van kanker met bestraling. Bernhoven en Instituut Verbeeten zijn hiervoor een samenwerking aangegaan. Hierdoor ontstaat voor patiënten van Bernhoven één locatie voor uitgebreide oncologische zorg. Daarnaast zorgt deze manier van samenwerken in Uden voor goede afstemming tussen de specialisten onderling, wat de kwaliteit van zorg ten goede komt. Het brengt hoogwaardige zorg dichterbij de patiënt en verkort de reistijd.

Imca Marina schittert op Midzomeravond Sint Antonius

Foto: Henk Lunenburg

Foto: Henk Lunenburg
Foto: Henk Lunenburg

Wat was het gezellig: de midzomeravond in de tuin van Sint Antonius . Heerlijk weer, gezellige mensen en twee prachtige zangeressen... Susanne Menheere en Imca Marina zongen prachtig een heel veel bezoekers genoten hartstochtelijk. Kijk voor meer foto's op www.mooiuden.nl. (foto's Henk Lunenburg)

Zegels sparen voor gratis wasbeurt bij Carwash Uden

Wim van der Aa (l) en Wim Eijkemans Foto: Andre van der Linden

Ondernemers Wim en Wim slaan opnieuw de handen ineen voor een spaaractie. Wie bij supermarkt Plus Eijkemans (van Wim Eijkemans) boodschappen haalt, spaart voor een gratis wasbeurt bij Carwash Uden (van Wim van der Aa). "Na het succes van vorig jaar, geven we nu een vervolg aan de spaaractie", aldus beide ondernemers.

De voornaam is niet het enige dat deze twee ondernemers met elkaar verbind. Beiden streven naar een zo groen mogelijke onderneming. "We zijn de groenste carwash van Nederland, omdat we nagenoeg al het afvalwater van de kettingwasstraat hergebruiken en werken met biologisch afbreekbare zepen", aldus Van der Aa. Ook bij Eijkemans staat 'groen' hoog in het vaandel. "We verkopen veel fairtrade en biologische producten en hebben meerdere malen de prijs voor meest maatschappelijke supermarkt gewonnen en al onze Plussen gebruiken groene energie." Dat de twee ondernemers goed matchen, bleek vorig jaar toen ze voor het eerst de spaaractie hielden, die succesvol bleek te zijn. Ook nu gaat de actie goed van start. "De actie begon afgelopen zondag en maandagochtend werd de eerste volle spaarkaart al ingeleverd!", vertelt Van der Aa.

Zegels
De spaaractie steekt hetzelfde in elkaar als verleden jaar: bij aankoop van 10 euro boodschappen bij een van de twee Udense vestigingen van Plus Eijkemans ontvangt men één zegel. Een volle spaarkaart (tien zegels) kan worden ingeleverd bij Carwash Uden en is goed voor een gratis wasbeurt ter waarde van 7,50 euro. De actie loopt van zondag 10 juni tot en met zaterdag 14 juli. "Deelnemers aan de actie kunnen hun volle spaarkaart tot en met zondag 30 september bij ons verzilveren", aldus Carwash eigenaar Van der Aa. "Ze kunnen kiezen voor een gratis programma 'Basis' of 7,50 euro korting op de overige programma's. Waspas houders behouden hun extra korting."

Win 100 euro
Bezoekers van Plus Eijkemans Uden maken tot zaterdag tevens kans op 100 euro gratis Carwash Uden tegoed. Deze prijs wordt verloot onder alle kopers van een Staatslot. De winnaar wordt gekozen op Vaderdag, zondag 17 juni.

De spaaractie geldt in zowel de Plus aan de Botermarkt als de Plus op Uden-Zuid. De wasstraat is gevestigd aan de Industrielaan 27 in Uden en is doordeweeks geopend van acht tot acht, op zaterdag tot zes uur en op zon- en feestdagen van tien tot zes.

Geef de pen door ..

In deze rubriek krijgt een Udenaar 'de pen'. De schrijver wordt vrijgelaten in het onderwerp en de inhoud van de tekst. Vorige keer gaf Cees Jacobs de pen aan Herman Paalman.

Ik ben Herman en in 1953 in de Udense Sint Janstraat geboren als tweede zoon van slager Paalman. Ik ben inmiddels 37 jaar getrouwd met Sylvia en wij hebben twee kerels van zonen, Patrick en Brian.
Sinds het vervullen van mijn militaire broederlijke dienstplicht in 1974/1975 ben ik 9 jaar werkzaam geweest bij Tennant in Uden op de afdeling Engineering en Customer Service. Na een korte periode met een vroegtijdig einde, veroorzaakt door een faillissement van een broodmachineproducent, heb ik ruim 25 jaar gewerkt in de productie van aluminium lichtdoorlatende constructies, eerst als productieleider en later, na de samenvoeging van de bedrijven Vaculux en Brakel-Atmos, als servicecoördinator en vervolgens als projectplanner. Sinds januari 2016 ben ik met vervroegd pensioen en doe vrijwilligerswerk als chauffeur bij de BoodschappenPlusBus van Ons Welzijn om voor ouderen een dagje uit te verzorgen, eten rijden bij BrabantZorg en bij de technische dienst en bardienst van Muzerijk. Met wat wandelen en fietsen probeer ik mijn conditie in vorm te houden.
Sinds 1975 spendeer ik het merendeel van mijn vrije tijd aan het verenigingsleven; penningmeester en voorzitter drumband De Wiebert, 25 jaar EHBO, 10 jaar lid zangkoor H. Geestparochie, secretaris Stichting Jeugdbelangen H. Pius X, 25 jaar trompettist blaaskapel "Niks Aparts b.v." en al meer dan 20 jaar, waarvan 17 jaar als voorzitter, lid van "Viva la Musica" een vereniging die opera, operette en musical in zowel scenische vorm als concertant op de planken brengt. Na vele succesvolle concerten en voorstellingen zijn momenteel de voorbereidingen in volle gang voor de twee "Remembrance" concerten op 14 juni 2019 in theater Markant ter gelegenheid van de afsluiting van 100 jaar Vluchtoord. Wat voor ons daar zeer speciaal aan is dat een gevierd zangeres, Tania Kross, die haar carrière als Carmen, bij Viva la Musica in Uden begon, nu wéér met ons optreedt.

Ik geef de pen door aan Jacqueline van Driel.

Kaartverkoop Vluchtoord Vaarwel van start

In het Binnentheater Naat Piek wordt vanaf 10 november het documentair toneelstuk Vluchtoord Vaarwel gespeeld door spelers van toneelvereniging Naat Piek. Bezoekers komen naar een lezing over het Udense Vluchtoord en leren hoe de politiek en de Udense bevolking met elkaar de balans hebben moeten vinden tussen tolerantie, het toelaatbare en tekortkomingen. Leer hoe de gezondheidszorg in het kamp Vluchtoord zijn vorm kreeg. Ontdek of de Udenaren waren opgewassen tegen deze door de oorlog getraumatiseerde vluchtelingen. Dit alles wordt speels afgewisseld met een toneelspel waarin bekende en nieuwe personages worstelen om het leven te leiden dat ze door het lot is toebedeeld. De speeldata zijn 10, 11, 17, 18, 24 en 25 november 2018. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.naatpiek.nl.

Bedir verwelkomt 100ste leerling

Basisschool Bedir heeft op vrijdag 8 juni zijn 100ste leerling mogen verwelkomen. Lemar Al-Kuleb 4 geworden op 8 juni, is feestelijk onthaald door alle 99 leerlingen, ouders en team. Met klaphandjes, confetti en een mooi versierde boog wachtte de directeur haar op. Van school kreeg zij een boek van Nijntje, waar ze zelf de hoofdpersonage in is. "Nijntje leert lezen met Lemar".

Countrydansen in Eigen Herd

In de Eigen Herd aan de Rooijsestraat 32 in Uden is het zaterdag 16 juni om 20.00 uur Countrydansen op cd . DJ Guus draait populaire line- & koppeldansen, voornamelijk origineel country en natuurlijk ook verzoeknummers. "Wij hebben een zeer goede grote dansvloer, met ruimte voor iedereen. Deze avonden zijn ook zeer geschikt om te komen kijken of countrydansen iets voor u is. De entree is 2,50 euro." Bij Eigen Herd start op woensdagmorgen een beginnersgroep. Inlichtingen en/of aanmelden kan bij Dora Verbruggen 06-13752525."

Workshop aan de slag met duurzame inzetbaarheid

InZ.nu houdt 28 juni een workshop rondom Duurzame Inzetbaarheid van medewerkers. Deze praktische workshop is specifiek afgestemd op (HR) managers, bedrijfsleiders, directieleden, OR leden en bedrijfseigenaren. "Je hebt de ambitie om de (duurzame) inzetbaarheid van je medewerkers verbeteren? Je ziekteverzuim permanent te verlagen? Jouw aantrekkelijkheid als werkgever te verhogen? Meld je dan aan voor onze workshop."

De noodzaak om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid is groot. Denk bijvoorbeeld aan de krappe arbeidsmarkt, technologische en maatschappelijke veranderingen, verhoging van de pensioenleeftijd en veranderende klantvragen. Maar de vraag is vaak: waarmee en hoe te beginnen? Dat is precies waar de workshop antwoorden op geeft.

Inhoud
In de workshop kom je te weten wat duurzame inzetbaarheid op praktisch niveau is. Hoe je als onderneming kan zorgen voor bevlogen medewerkers. Welke stappen je moet zetten om duurzame inzetbaarheid direct te implementeren. Bovendien ga je naar huis met een concreet op jouw organisatie afgestemd actieplan.
Deelnemers hebben de workshop gewaardeerd met een gemiddeld cijfer 8. Twee quotes van eerdere deelnemers zijn: "De workshop gaf mij concrete handvatten met betrekking tot bevlogenheid waar je in de praktijk mee aan de slag kunt." en "Op een heldere wijze werden er mij tools gegeven die ik ga inzetten in mijn organisatie."

De workshop vindt plaats op donderdag 28 juni van 13:00 – 17:00 uur in Veghel. Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus schrijf je vandaag nog in. Kosten voor deelname bedragen € 175,- (exclusief BTW) per deelnemer. Voor meer informatie www.inz.nu/workshop-stop-duurzame-inzetbaarheid of bel met Erwin van der Zanden 06 -53 16 82 18.

IVN Uden wandelt 'In het spoor van de Belgen'

100 jaar geleden kwam er een einde aan de eerste wereldoorlog. Duizenden gevluchte Belgen die jaren op Vluchtoord in Uden hadden gewoond, keerden naar huis terug. Ter herdenking daaraan organiseert IVN Uden op zondag 17 juni een wandeling door het gebied Vluchtoord en omgeving. Vertrek: 10:30 uur bij Naat Piek, Pnemstraat 1, 5406 XA Uden. Deelname is gratis.

Op de vlucht voor oorlogsgeweld vonden tijdens de eerste wereldoorlog duizenden Belgische vluchtelingen in Uden een veilig toevluchtsoord. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat aan deze periode een einde kwam. Op deze zondag starten IVN natuurgidsen de wandeling bij het PNEM-gebouw en nemen u mee in het gebied waar eens een compleet dorp verrees. Daar zijn nu nog sporen van zichtbaar zoals de wielerbaan en diverse informatiepanelen. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en is zoals altijd gratis.

Kleedjesmarkt Uden-Zuid

De kersverse buurtvereniging "Zuiderzicht Uden houdt zondag 1 juli van 10 tot 14 uur voor de eerste keer een kleedjesmarkt op en rondom het veldje van "Mottoen" in Uden-Zuid. Er is een foodtruck aanwezig en voor de kinderen wordt voor klein vermaak gezorgd.

Tuurlek

In óns búrtskap, d'n Hoenderbosch, waore we, as klèèn jong, nogal liggelek buite te vijne. Hutte bouwe in 't Rieet of dikkoppe èn steekelbaorsjes vange in de loop of korrebloeme èn maddeliefjes plukke, die we dan in de loop, as prosèssie, volgde tot aon de Leygraof.
Of we gonge nor de vijver van de paoters, waor we èn ontdekte daor de geskiedenis van 't in d'n órlog kepotgeskoote missiehuis, wa alleen nog mar dùr bomkraoters èn 'n eenzaom altaor te herkenne waor.
In ónze groowte fantazie, dinne we dan krèk of we de pastoor èn de misdienaors waore die de mis ópdraogde vùr de visse in de vijver.
As we honger kreege, âte we braome of kroezels èn as we dôrst ha'n, ginge we óp onzen buik bij de sloot ligge um mi óns hèndjes wa wotter uit de sloot te skeppe. Dè kós toen nog…
Toen waor de netuur nog gezond. De vuggelkes waore nog welkom in 't dùrrep, ze kosse nog nesjes bouwe ónder 't dakbeskot of in hegge. Mar dùr landbouwgif èn 't iezoleere van de huize, vuule de musse, malders en meeze d'r èège steeds minder thuis in 't dùrrep. Mi as gevolg dè de buskusmot alle hegge óvverwoekere èn dùr dè wellie die bestrèije mi gif, stèèrefd de lêste malder èn 't lêste meesje.
Alleen de stèèrike vogels óvverleeve ut. Want wierde vrúger smèèriges nog wakker gemakt dùr 't fluite van de malder of 't tjielpe van de mus, tiggeswórrig heurde allenig nog mar krèije en duive.
Nou he'n we twee sórte mènse; goei èn heel goei. De goei, bestrèije de buskusmot mi gif. Èn de heel goei, keeke úrst óp internet hoe dè ze 't bisje e-weg kunne krijge mi bioloogies èn netúrlek grèij. Tot de heel goei, heure ók de mènse van Water, Natuurlijk, Aa èn Maas, 't IVN èn sVLU. Ik lâs lêst in de krant dè hullie d'r vùr gezùrrigd hebbe dè de sloote wer krèk zó skón zen as vùr 1975. Dus ge zot bekant wer kunne drinke uit de sloot. Dùr ben ik kèi blij mi want de netuur moet gered worre, nog vùr dè de maddeliefjes kaod worre, de pinksterbloeme nie mer geleuve èn de rooze nie mer klappe. Want dan zen we te laot,

Wánne …!

Bruukske

Open tuinendag in Odiliapeel

Groei en Bloei afdeling Uden houdt zaterdag 16 juni in Odiliapeel een open tuinendag. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur kunnen dan acht tuinen worden bezocht bij inwoners in Odiliapeel. De tuinen zijn herkenbaar via bordjes 'Open Tuin', vlaggen of een spandoek 'Groei en Bloei ' De tuineigenaars hebben hun uiterste best gedaan om er voor te zorgen dat de te bezoeken tuinen er tijdens de open tuinendag gelikt bijliggen. Het zijn verschillende tuinen ieder met een eigen uitstraling en invulling.

De tuinen die bezocht kunnen worden zijn wat grootte en invulling betreft heel afwisselend. Zo zijn er mooie siertuinen die verscholen liggen achter de woning en tuinen die meer een natuurlijke uitstraling hebben. In één van de tuinen staan bloemdecoraties die gemaakt zijn door de dames van de bloemschikclub. Er is op deze dag iemand aanwezig om uitleg te geven over deze tak van Groei en Bloei. In de natuurtuin van Antoon en Elly van Beusekom van maar liefst 3, 5 hectare groot, is gelegenheid om gratis koffie of thee te verkrijgen. Ook zijn in deze tuin Ouessant schapen te bewonderen, dit is het kleinste schapenras ter wereld. Er is een mooie fietsroute uitgezet die langs de te bezoeken tuinen gaat.
De tuinen die bezocht kunnen worden zijn: Fons en Christien Braks Beukenlaan 54 ( Startplaats), Pieter en Mariet Heeren Oudedijk 60, Rien en Miranda van Duinhoven Ontginningsweg 6a , Jan en Nellie van Geffen Wikkestraat 9, Antoon en Elly van Beusekom Lorkenweg 4a ( Pauzeplaats met koffie en thee), Ben en Riek Coppens Noordlaan 8, Wim en Joke van de Pol Rechtestraat 38 (startplaats) en Willie en Betsie Wijnen Oudedijk 79. Deelname aan deze open tuinendag is gratis. Bij de tuinen waar gestart kan worden, liggen routebeschrijvingen.

Meer informatie is te vinden op www.uden.groei.nl en daar is ook de route te downloaden

Zetelverdeling

"Micky heeft Jesse Klaver gezien en ik heb Alexander Pechtold gezien", vertelt Krulle. Met zijn klas is hij naar de Tweede Kamer geweest. "En ik hoefde mijn riem niet uit te doen!"
Op de groep 7-app stromen even later de foto's binnen van lachende kinderen die het Binnenhof verkennen. Een groepsfoto bij het torentje van Rutte, op de trappen van de Ridderzaal en wauw, een foto in de Tweede Kamer zelf. "We mochten op de stoelen van het CDA zitten", vertelt Krulle. Kei leuk! En wat jammer dat ik geen chauffeur was van de klas, maar ja, het was op een dinsdag en dat is deadline-dag voor de krant.
Vroeger bestond dat niet, een excursie naar het parlement. Eén keer ben ik zelf naar de Tweede Kamer geweest om te kijken, het was nog de oude balzaal, verder dan de wachtkamer voor de tribune kwam ik niet. Toen Sultan Günal kamerlid werd, mocht ik wel naar binnen, samen met onze politieke verslaggever Paula en dat was erg leuk. Sultan nam ons mee naar 'de wandelgangen' en naar de 'patatbalie', waar altijd de journalisten de ministers en Wilders ondervragen na de vergadering die vaak erg lang duurt en dan eten de journalisten friet, vandaar 'patatbalie'. Journalist is een ongezond beroep, ook buiten Rusland, maar je komt dus wel op bijzondere plekken. We kwamen ministers tegen zoals Asscher en Dijsselbloem. "Dag Jeroen", zei Sultan en Jeroen zei "Dag Sultan."
Een paar maanden geleden was ik weer in de Tweede Kamer met Hanneke, het Joods meisje dat later in de politiek ging en een schoolklas ontving net zoals Krulle ook ontvangen werd. Ik heb dus hetzelfde als Krulle meegemaakt en we kwamen allebei thuis met dezelfde sticker op onze trui met 'bezoeker' erop. Alleen de ontvangst was toch anders. Ik moest mijn schoenen uitdoen en door de metaaldetector laten gaan, zelfs mijn broekriem moest uit, maar dat hoefden de kinderen dus niet. Ze mochten even zetelen op het pluche, geweldig toch en onvergetelijk. "Papa, daar ben ik geweest", roept Krulle als het journaal kijkt." Die roltrappen, daar hebben wij op gestaan!"
Zijn politiek interesse is gewekt en hij heeft ook al een volgend doel: "Ik wil de muur zien! Papa, gaan we naar Berlijn?"
Wauw, wat een besef!
'Wat vond je eigenlijk het leukste aan de tweede kamer?'
"Dat we een ijsje en cola kregen."

André

Marokkaanse lunch in Eigen Herd

In de Eigen Herd is het zondag 1 juli weer genieten van een heerlijke Marokkaanse lunch. De kookkunsten van Ilham Kassimi werden eerder al met succes en ontvangen. De Marokkaanse en Spaanse invloeden op de gerechten laten het water in de mond lopen dus dat wordt weer smullen. De kosten zijn 10 euro exclusief drankjes. Voor meer informatie en reserveren 06-13752525 of info@eigenherd.nl

Wilde groenten, eetbare bloemen- en kruidenwandeling

Natuurgids en kruidendeskundige Jules Faber houdt zondag 17 juni een 'Wilde groenten, eetbare bloemen- en kruidenwandeling' door Uden en de omgeving van ziekenhuis Bernhoven. "Duizenden jaren at, de mens wat de natuur te bieden had", vertelt Jules Faber. "Terwijl de natuur toch gewoon 'eten' blijft maken, de berm bij u om de hoek biedt veel verschillende smaken. Maar hoe pak je dat aan, waar kunnen we deze vruchten en planten vinden, waar moeten we opletten, wat kunnen we eten en waar moet je met een grote boog omheen lopen?" De wandeling begint om 10.30 uur bij Ben Van Dijk, Bitswijk 1 in Uden. Aanmelden kan via Jlfaber@hetnet.nl of 0416284870.

De Maatschappelijke stage

Met maatschappelijke stage leveren leerlingen in het voortgezet onderwijs een onbetaalde bijdrage aan de samenleving. De maatschappelijke stage is verplicht voor alle middelbare scholieren, dat betekent dat ze dertig uur lang mensen, dieren of de natuur een handje gaan helpen. De leerlingen maken zelf de keuze waar ze naartoe gaan, de school bepaalt de periode waarin het moet plaatsvinden. Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) probeert jaarlijks 3.000 maatschappelijke stageplaatsen te realiseren. Stad en platteland hebben vaak geen goed beeld van elkaars leef- en werkwijzen. Via een stage op de boerderij kunnen de leerlingen kennismaken met het boerenleven en krijgen ze de kans bij te dragen aan plattelandsontwikkeling in eigen land. De boeren laten daarbij zien wat ze doen op hun bedrijven. Het project van het Udens college heet "Burgerschapsvorming in de agrarische sector". Het is voor leerlingen van VMBO T4.
In samenwerking met het Udens College hebben we al verschillende jaren de leerlingen van VMBO T4, op onze boerderij begeleid. Zo ook dit jaar, 3 jongens Onno, Robin, Jarno van 16 jaar oud hebben een groepje "Bevers" (kinderen van de 5 tot 7 jaar) van de scouting Uotha uit Uden, zelf uitgenodigd. Na een inleiding over het bedrijf en de varkens d.m.v. een "Powerpoint presentatie", hebben ze heel gedreven de kinderen mee overalletjes en laarsjes aangedaan. Daarna hebben ze ieder een groepje kinderen door de stallen rondgeleid en daarbij uitleg gegeven. Als afsluiting hebben ze een quiz gehouden, ranja ingeschonken en snoepjes uitgedeeld. Je zag de jongens groeien in hun rol. Tijdens de rondleiding hoor je de jongens vol trots over ons bedrijf praten, alsof het bedrijf van henzelf is. Ze praten daarbij zelfs in vaktaal, "kraamstal, zeugenstal, voerstation, drinknippel". Ze gaven uitleg alsof ze al jaren op de boerderij werken. De kinderen van de scouting hebben een biggetje mogen knuffelen en biggen gras kunnen voeren. Je zag aan de VMBO'ers dat ze het, tot hun eigen verbazing, achteraf veel leuker hebben gevonden om te doen, dan ze vooraf hadden ingeschat en enkele van de "Bevers" van de scouting vonden dat de quiz zelfs langer had mogen duren.

Foto: Martien van Dooren

Mooi Gespot

Foto: Gi van Dinteren

"Wat is dit nou", vroeg Gi van Dinteren zich toen ze dit bijzondere diertje in haar tuin ontwaarde. Gelukkig konden andere lezers van www.mooiuden.nl het dier thuisbrengen. Het is een de Lindepijlstaart.

Heb jij zelf ook iets gespot dat mooi of opmerkelijk is? Stuur je foto inclusief korte toelichting dan naar redactie@demooiudenkrant.nl met als onderwerp 'Mooi Gespot'.


Open dag wisentgebied Maashorst

Er wordt weer een open dag gehouden in het wisentgebied. Op zondag 17 juni tussen 13.00 en 16.00 uur kunnen wandelaars het wisentgebied bezoeken. Maashorstrangers verwelkomen bezoekers bij de twee voetgangerspoortjes en wijzen waar de wisentenkudde is. Bezoekers kunnen dan alleen of in kleine groepjes het gebied in lopen (honden worden niet toegelaten). In de buurt van de kudde zijn ook Maashorstrangers aanwezig.

Bezoekers kunnen het wisentengebied in- en uitwandelen via de voetgangerspoortjes die dan open zijn. Het ene voetgangerspoortje bevindt zich in het raster langs de Zevenhuizerweg te Uden. Het is te bereiken door deze weg af te fietsen of te lopen. Na het passeren van het veerooster is even verderop het voetgangerspoortje. Het andere voetgangerspoortje bevindt zich in het raster langs de Udense Dreef te Uden, ter hoogte van de uitkijkheuvel. Verder is het wisentengebied toegankelijk voor deelnemers aan een excursie van Natuurcentrum De Maashorst [aanmelden via www.natuurcentrumdemaashorst.nl/agenda]. Een groot deel van het wisentengebied is ook goed te overzien vanaf het fiets- en wandelpad aan de Udense Dreef te Uden.

Dirk Broekhaus beklimt Alpe d'Huez zes keer

Drie keer is scheepsrecht, het fameuze gezegde geldt zeker voor Dirk Broekhaus, die na drie keer eindelijk zijn doel heeft nagestreefd door de Alpe D'Huez zes keer te beklimmen. Het was zeker geen makkie, met de nodige beproevingen die hem te wachten stonden.

Van kapotte schoen tot noodweer, het hield Dirk niet tegen. De dorpelingen waren nog zo vriendelijk om de schoen van Dirk op tijd op te knappen zodat hij op tijd aan de start kon verschijnen. Hadden ze daar maar wat meer tijd voor genomen, want het heeft nog een uur en een kwartier mogen duren voordat Dirk daadwerkelijk van start kon gaan. Het door noodweer geteisterde evenement startte in de vroegte op donderdag 7 juni; het weer zorgde ervoor dat de eerste twee beklimmingen moesten worden volbracht in doorweekte kleding en op spekgladde wegen. Toch was daar de verlichting bij bocht 5, waar het team van vrijwilligers van Rotary Uden de benodigde hulp en steun boden. Was het niet door de muziek of door de versnaperingen, dan was het wel door de ontzettend gezellige sfeer die in die bocht hing, zonder zijn vrouw en zoon te vergeten, die de hele tijd paraat stonden om waar nodig te steunen. Na de eerste twee beklimmingen kwam er eindelijk zonneschijn aan de hemel, die echter maar van korte duur was. De gehele dag werd afgewisseld door regen, zon, regen en zon. U kunt u wellicht wel voorstellen hoeveel energie er nodig is om telkens van kleding te wisselen om zo weer opnieuw die berg te kunnen beklimmen, dat is niet niets! Toch heeft Dirk zich niet laten weerhouden en door weer en wind doorgetrapt tot het einde.

Waar het twee jaar geleden een geslaagd jaar leek, viel dat helaas in duigen door het missen van de officiële tijdsregistratie waardoor het geen officieel record werd. Het jaar daarna moest de zesde beklimming vroegtijdig worden gestaakt door onweer en extreme weersomstandigheden, maar gelukkig was het dit jaar dan raak mét de officiële tijdsregistratie: de volledige zes keer zijn volbracht!

Marc van der Locht fietste vijf keer de Alpe d'Huez

Donderdag 7 juni begon de koersdag van Alpe d'HuZes met heel veel regen. Legpluimveehouder Marc van der Locht uit Volkel was voor het vijfde achtereenvolgende jaar van de partij om samen met collega´s uit de agrarische sector met BIG Challenge de berg te bedwingen.

In vijf jaar zamelde Marc van der Locht zo'n € 50.000 euro in. Dit jaar staat de teller op ruim € 8.000. "Allemaal voor KWF voor de strijd tegen kanker. Zodat we later kunnen zeggen dat we niet meer dood gaan aan kanker, maar met kanker", zegt de Volkelse kippenboer.

Zware maar mooie editie
"Het was zwaar dit jaar," vertelt Marc. "De dag begon met regen. Na de afdaling met de auto moesten we nog een uur in de regen wachten tot het startsein klonk." Boven op de berg kon hij in het oppeppunt van BIG Challenge, farmers against cancer, bijkomen, wat eten en drinken en opwarmen. De heteluchtkanon draaide volop.
Vanaf 11 uur was het weer bloedheet. "Ik kreeg na de derde beklimming last van mijn rug. Gelukkig waren er bij het oppeppunt masseurs, ook vrijwilligers, die mijn rug weer oppepten", vertelt Marc. Tijdens het fietsen leef je toe naar het entertainmentpunt van BIG Challenge, tussen bocht 3 en 4. "Je fietst echt door een haag van mensen die je aanmoedigen, een duwtje geven, een lekker gekookt eitje of wat eten of drinken aanreiken. Je kunt mooi doorfietsen. Twee vrijwilligers staan de longen uit het lijf te schreeuwen om je aan te moedigen. Geweldig, dan krijg je even vleugels."

Prachtig finishmoment
"Het finishmoment, dat blijft elk jaar weer geweldig. Kom je met meer dan 200 man de finish over. Voorop de check met 1.001.664 euro. Toch weer een sloot geld die we als boeren meebrengen", zegt Marc trots. Ook zijn schoonzus Renske van der Locht die woensdag de Alpe d'HuZus liep, is erg onder de indruk van BIG Challenge. "Het is zo'n fijne, gezellige groep mensen. Ze gaan er samen echt voor. Ik voel mij er erg thuis en heb een hele bijzondere week meegemaakt. Echt een cadeau voor het leven. Nu snap ik waarom Marc elk jaar terug blijft komen." Of het Marcs laatste jaar is, dat moet nog blijken. Hij is al gevraagd als teamcaptain. "We zien nog wel," is zijn antwoord. Zeker is wel dat hij trots is op de prestaties van zijn BIG Challenge. "We hebben toch maar mooi bijna 10 procent van de hele opbrengst van Alpe d'HuZes binnengehaald."

De BIG Challengers hebben deze tiende editie samen al een bedrag van 1.001.664 euro bijeen gebracht voor onderzoek naar kanker. De voorlopige opbrengst van Alpe d'HuZes 2018 in het totaal is meer dan 11 miljoen. Dat is 1 miljoen meer dan in 2017. Omdat de acties doorlopen zal dit bedrag nog verder oplopen.

Udense Avond4daagse, wat een wandelfeest!

Foto: André van der Linden

De 45ste Udense Avond4daagse vond vorige week plaats. Zo'n 2.500 deelnemers wandelden vier avonden door het mooie Uden en omgeving. Zij ontvingen op vrijdagavond allen een welverdiende medaille. Daarnaast wandelden nog ongeveer 1.000 begeleiders met de wandelgroepen mee.

Het zat de organisatie, de Stichting Schoolsport Uden, wel erg mee dit jaar. De aangekondigde regenbuien en het onweer trokken soms net onder Uden door, waardoor de wandelaars vier heerlijke wandelavonden mochten beleven. Alle Udense basisscholen verleenden ook dit jaar haar medewerking. De ouderraden hebben weer overuren moeten draaien om alle kinderen te voorzien van een hapje en een droogje op de rustplaatsen. Er liepen naast de 5 en 10 kilometer deelnemers, ook ongeveer 55 wandelaars mee, die de 15 km aflegden, vaak ter voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse. Mede dankzij de medewerking van zo'n zestig vrijwilligers verliep het gebeuren op rolletjes.

Op vrijdagavond vond de glorieuze intocht plaats in het sportpark van Uden. Zo'n 2.000 bezoekers zagen de wandelaars daar hun laatste meters afleggen. Daarbij werden ze muzikaal ondersteund door 't feestorkest Panache en D.J. Alex. Begeleid door een heerlijk zonnetje trok een uur lang de bonte stoet via de Boekelsedijk naar de finish. Het was prachtig om al die blije kindergezichten te zien als ze de eindstreep passeerden. In het park bleven de meeste deelnemers en bezoekers nog gezellig wat napraten, waardoor deze mooie plek bijna helemaal gevuld was met mensen.

De Stichting Schoolsport Uden is natuurlijk erg blij dat het evenement zo goed is verlopen en kijkt daarom nu al uit naar de editie van 2019, die plaats gaat vinden van 4 tot en met 7 juni. Kijk voor meer foto's van de Avond4daagse op www.mooiuden.nl (Foto André van der Linden).

NJK Schoonspringen levert Tycho en Manou titels op

Het weekend van 8, 9 en 10 juni stonden in het teken van de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen schoonspringen in het prachtige nieuwe zwembad Amerena in Amersfoort.

Manou was ingeschreven op maar liefst 4 onderdelen en is daarmee behoorlijk all round. Dit NJK is gestart met de wedstrijden op het onderdeel 3 meter plank synchroon. Samen met haar vriendin en schoonspringmaatje Maud van Kempen sprongen ze een fantastische wedstrijd met 4 prachtig uitgevoerde sprongen. Dit leverde het duo de titel Nederlands Jeugd Kampioen op op dit onderdeel. Manou sprong deze eerste dag ook nog het onderdeel Platform waarbij ze een uitstekende 2e plek behaalde.

Ook Tycho deed het fantastisch met zijn schoonspringmaatje Bram Meulendijks. Hun 3,5 salto voorwaarts leverde een mooi puntenaantal op. Met een enorm punten verschil op de nummers 2 behaalden ze samen de titel Nederlands Jeugd Kampioen.

Ook op zaterdag en zondag vielen broer en zus in de prijzen. Tycho haalde een 2e plek op de 3 meter. Erg knap, omdat hij als eerstejaars 15-jarige vrijwel alleen maar tegen (bijna) 18-jarige sprong. Ook werd Tycho derde op de 1 meter.
Manou lag op koers voor een gouden medaille op de 1 meter, maar door een ongelukkige foutieve sprong werd ze tweede. Op de 3 meter plank maakte ze het goed met een gouden medaille.

Maar liefst 7 medailles hebben broer en zus opgehaald tijdens dit weekend. Daarmee sluiten ze een geweldige periode met coach Nora af waarvoor ze haar enorm dankbaar zijn.

Rotary Uden haalt 9.000 euro op bij Alpe d'HuZes

Vermoeid maar vol enthousiasme over het behaalde resultaat zijn de Udense Rotarians en hun gezinnen weer terug in Nederland aangekomen. Het slechte weer was geen spelbreker, sterker nog, iedereen die meeliep of fietste heeft zijn of haar doelen gehaald. En het mooiste is nog dat er veel geld is opgehaald voor het onderzoek naar kanker.

Henri van Maasakkers, voorzitter van Rotary Uden, is trots op de deelnemers: "Opgeven is geen optie en dat hebben ze dan ook niet gedaan. Door hun inzet en die van de anderen en hun gezinnen is er het indrukwekkende bedrag van ruim 9.000 euro opgehaald, die goed gebruikt kan worden in het gevecht tegen deze verschrikkelijke ziekte."

Jongste deelnemer
Van alle 4.543 deelnemers was Irina Lusthof met haar 7 jaar de jongste deelnemer van deze editie van Alpe d'HuZes. Irina liep, samen met haar moeder, vader en grote broer Sander de Alpe d'Huez op. De klim is maar liefst 13,8 km lang en heeft een stijgingspercentage van 7,9 %. In totaal hebben alle deelnemers 1061 hoogtemeters overbrugd. Ook Sam en Joepke Halmans, die in Uden geld hadden ingezameld door zelf gebakken cupcakes te verkopen, hebben de pittige klim naar boven volbracht.

Minioren Zeester-Meerval zwemmen goed Brabants Kampioenschap

In het weekend van 9 en 10 juni vond er in Roosendaal de Brabantse Miniorenfinale plaats. Een kampioenschap voor zwemmers tot meisjes 11 jaar en jongens 12 jaar. Er deden 32 verenigingen mee, met een totaal van 168 zwemmers. Vanuit Zeester-Meerval deden vijf zwemmers mee. Deze meiden mochten in totaal zeventien keer starten.

Benthe van de Ree nam voor de eerste keer deel aan dit kampioenschap. Ze verbeterde haar inschrijftijd en zwom naar de 14e plaats op de 100 meter rugslag.

Bregje Dekkers mocht op 4 afstanden starten; 100 meter vrije slag, 100 meter wisselslag, 50 meter vlinderslag en 100 meter schoolslag. Net als voor Benthe was het haar eerste kampioenschap. Op al haar afstanden heeft ze haar inschrijftijd dik verbeterd en zwom ze op al haar afstanden een top 5 plaats. Hoogtepunt: een geweldige derde plaats op de 100 meter wisselslag.

Evy van Duijnhoven mocht op 2 afstanden starten; 100 meter vlinderslag en 100 meter schoolslag. Op beide afstanden verbeterde ze haar inschrijftijd met meerdere seconden! Ze werd 14e en 5e.

Lesley van den Elzen mocht op 5 afstanden aan de bak; 100 meter vrije slag, 100 meter rugslag, 100 meter schoolslag, 50 meter vlinderslag, 200 meter wisselslag. Lesley mag terug kijken op een goed kampioenschap. Ze verbeterde op al haar afstanden haar inschrijftijd, met de grootste procentuele verbetering van alle 5 de dames, op de 50 meter vlinderslag. Ze behaalde een knappe vijfde plaats op de 100 meter rugslag.

Lotte Mudde had een vol programma; 100 meter vrije slag, 400 meter vrije slag, 100 meter rugslag, 100 meter vlinderslag en 200 meter wisselslag. Ze zwom, op de 100 meter rugslag na, alleen maar top 5 plaatsen. Op 3 afstanden behaalde ze 3 geweldig bronzen medailles, namelijk op de 100 meter vlinderslag, 100 meter vrije slag en 400 meter vrije slag.

Zeester-Meerval mag met een goed en trots gevoel terug kijken op dit kampioenschap. 17 nieuwe persoonlijke records, 10 top vijf plaatsen en daarvan 4 bronzen medailles is iets om trots op te zijn!

Udense jongens naar finale NK Cruyffcourt 6x6

Zet een groepje fanatieke jongens uit Uden bij elkaar die allemaal één passie hebben nl voetbal, laat ze een naam bedenken: team FORTNITE! en laat ze voetballen met respect voor de tegenstander hoog in het vaandel en zie wat daaruit voort komt.

Via Uden naar kwartfinales in Waalwijk door naar de halve finales in Eindhoven en nu is het einddoel bereikt: de finales in Den Helder. De jongens hebben keer op keer laten zien dat ze wedstrijden kunnen winnen, kunnen bouwen op elkaar en met respect om kunnen gaan met elkaar, tegenstanders, wedstrijdleiding en supporters. Ze mogen 16 juni de strijd aangaan met de andere provincies voor de titel NK Cruyffcourt 6x6. De respectaward prijs die ze afgelopen 2 juni in Eindhoven (naast een mooie 2e plek) hebben mogen ontvangen geeft ze recht op deelname aan dit NK. Stijn, Ryan, Mathijs, Guus, Daan, Jesper, Daan, Giel en Kay zet hem op!

Jongens HCU JC1 Kampioen

Het hockeyteam HCU JC1 is afgelopen zaterdag kampioen geworden na de gewonnen thuiswedstrijd tegen Oss.

Na een spannende competitie hebben ze ook de laatste wedstrijd kunnen verzilveren met een prachtige 10-0 overwinning. Na de winst vorige week tegen HC Den Bosch kon het bijna niet meer mis gaan.
De jongens kregen na afloop een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen shirt en hoodie cadeau. Ze hebben hun kampioenschap meteen goed gevierd!

RKSV Volkel MO11-1 wint districtsbeker KNVB zuid 2

Op zaterdag 9 juni speelde RKSV Volkel MO11-1 de bekerfinale in Schijndel. Tegenstander was Maaskantse Boys MO11-1.

De meisjes begonnen wat gespannen aan de wedstrijd en er waren kansen voor beide teams. Op slag voor rust scoorde RKSV Volkel de 1-0. In de rust werden de meiden nog even op scherp gesteld. De concentratie mocht niet verslappen.
In de tweede helft werd er hard gewerkt. Maaskantse Boys kreeg een grote kans, maar gelukkig was de keeper alert en onderschepte zij de bal.
Wat een spannende wedstrijd! Volkel was het meeste in balbezit en was duidelijk beter, maar het bleef opletten. De keeper van Maaskantse Boys maakte een paar goede reddingen. Eindelijk floot de scheidsrechter voor einde wedstrijd! RKSV Volkel MO11-1 had de finale gewonnen! Kinderchampagne werd ontkurkt, kampioensshirtjes uitgereikt en daarna op naar de prijsuitreiking! Met een mooie, grote beker ging de reis terug naar Volkel. Daar werd de overwinning gevierd met taart en natuurlijk een ronde door Volkel op de platte kar.

RKSV Volkel feliciteert speelsters en staf van MO11-1 met deze topprestatie! Ook feliciteren zij MO15-1 en JO11-1 met hun behaalde kampioenschap!

Uden scoort op Nationale Special Olympics

De Nationale Special Olympics 2018 werden afgelopen weekend gehouden in de Achterhoek. Uden was vertegenwoordigd met vier sportploegen: hockey, paardrijden, voetbal en zwemmen.

De hockeyers kwamen thuis met een knappe bronzen plak, terwijl de voetballers in een pittige pool als vierde eindigden. De zwemmers kwamen uit op veel onderdelen en afstanden en daar was de score dan ook formidabel! Op de estafette werd goud en brons behaald. Door de individuele nummers kwamen er nog eens 9 gouden, 4 zilveren en 7 bronzen medailles mee naar Uden.

De Special Olympics bestaan internationaal 50 jaar. Het zijn spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. In de eerste dag van de wedstrijd gaat het om de divisioning ofwel indeling op sterkte. Op de slotdag wordt gestreden om de ereplaatsen, maar steeds onder het motte van de SO-eed: "Ik ga voor de overwinning, maar door mijn inzet ben ik al winnaar". Over 2 jaar is het weer zo ver en dan zijn de Spelen in Den Haag.

FC Uden JO15-1 wint districtsbeker

FC Uden JO15-1 won afgelopen zaterdag de beker door met 3-1 te winnen van OVCS JO15-1 uit Sittard. Dit gebeurde onder het oog van veel supporters op het sportpark van Schijndel. FC Uden wil spelers en staf van harte feliciteren met deze prachtige prijs!

Bridge

B.K.U.

Zomerbridge
A-lijn
1 Tilly Rutten & Toos van Lijssel 62,50%
2 Leni & Tini Manders 58,33%
3 Diny Vogels & Jan Timmers 55,00%
4 Pia & Ad vd Akker 54,69%
5 Jeannette v Alphen & Leny Nederkoorn 48,13%

B-lijn
1 Jeanne v Asseldonk & Harrie Dielissen 68,75%
2 Frieda Verbakel & Betsie de Koning 65,00%
3 An Janssen & Aad Schaper 57,50%
4 Wim de Groot & Ger Neggers 54,58%
4 Wim Ermers & Will Latijnhouwers 54,58%

De Balans

Competitieronde 7.4 - 11 juni
1 Jeanne Kremers/Diny v. Geffen 63,08%
2 Els v. Vonderen/Noud vd Heijden 58,59%
3 Nelly Kuijpers/Jan v Vonderen 58,07%
4 Carla Wientjens/Josje Stolten 50,54%
5 Adri KLerks/Angela Rolfes 48,70%

Phoenix Bridge

Colora Zomercompetitie
Maandag 11 juni
A - Lijn
1 Ria Brouwers & Wim Duijsters 68,15
2 Toos v Lijssel & Henk Reuvekamp 64,29
3 Wil vd Louw & Jan Spitters 57,14
4 Ernst Jührend & Aad Schaper 55,65
5 Enny Bruurmijn & Milly v Gessel 54,76
6 Annelies vd Donk & Tiny Kooijmans 54,17
7 Annemie de Bekker & Mieke v Son 51,49
7 Francien Joosten & Annie v Lieshout 51,49
9 Tilly Rutten & Hardy Zwaneveld 51,19
10 Tiny Meijsen & Jan Rutten 47,62

B - Lijn
1 José v Kessel & Annet Verschuur 60,42
2 Nelleke Buijssen & Annie Hendriks 58,04
3 Magdalein Korstanje & Mien Vissers 56,85
4 Wim Ermers & Will Latijnhouwers 56,55
5 Mies Spierings & Maricus de Vries 53,87
5 Ton vd Heijden & Harrie Hendriks 53,87
7 Ingrid Kok & Jeanne Vrenssen 52,68
8 Heijden vd Jeanne & Wies vd Ven 50,89
9 Bets en Piet Verwijst 50,30
9 Annie en Harrie v Kuijk 50,30

Seniorenbelang Uden

Vrijdagmiddag 8 juni
Gele lijn
1 Bets & Piet Verwijst 60.83%
2 Jo van Stokkom & Gertie Cuijpers 56.25
3 Maria Bekkers & Nelly vd Eertwegh 53.33
3 Riet van Kampen & Lieke Verberk 53.33
3 Mientje vd Sterren & Wim v Lanen 53.33

Blauwe lijn
1 Toos v Lijssel & Miep Peters 67.71%
2 Tiny Meijsen & Gerda vd Stek 56.77
3 Annie vd Coer & Mien v Zeeland 55.73
4 Evelien v Holstein & Tilly Rutten 54.69
5 Riet Coolen & Thea vd Rijt 50.00

Kaarten

Kom In (Germenzeel)

Jokeren
1 Jenny vd Berg         52 punten
2 Jeanne Mouwen         64 punten
3 MarieJose Peters         66 punten

Rikken
Henk van Lieshout
Ans Versteegde
Janny van Lamoen
Bert Rensen

Klaverjassen
1 Wim vd Dungen         6484 punten
2 Marry Toba                6484 punten
3 Antoon Richel         5898 punten

Voetbal

FC de Rakt

Zondag 10 juni
FC de Rakt 1 - HBV 1 (wnv) 3-1

FC Uden

Zaterdag 9 juni
FC Uden JO15-1 - OVCS JO15-1 3-1

RKSV Volkel

Donderdag 7 juni
RKVV Keldonk 3 - Volkel 4 2-3
UDI'19 15 - Volkel 8 2-6

Zaterdag 9 juni
Heeswijk JO13-2 - Volkel JO13-2 5-2

UDI'19/CSU

Woensdag 6 juni
SCMH 6 - UDI 16 5-6
        
Zaterdag 9 juni
Alphense Boys JO17-2 - JO17-1 1-2
JO13-3 - SC Helmondia JO13-1 0-3
SV Geuldal JO13-1 - JO13-3 3-3
JO13-3 - ST RKDSO/DEV-Arcen JO13-1 0-3
        
Zondag 10 juni
Boskant 2 - UDI 4 1-3
Rhode 8 - UDI 13 7-1
Gemert VR1 - VR1 1-5
JO9-3 - MULO JO9-2 2-3
KVC Oranje JO9-2 - JO9-3 3-5
JO9-3 - Koningslust JO9-1G 2-6


Toontje Verkuijlen toernooi Ist Die immer lacht!

Toontje Verkuijlen toernooi wordt weer een spektakel. De Hit van Tanja Lasch is nu al de FC de Rakt toernooiplaat 2018. Op zaterdag de 16e juni zul je vanaf 11 uur verrassende voetbal spel elementen te zien krijgen.

De jeugd zal zijn en haar talenten laten zien, samen met geïnteresseerden en nieuwe leden van onze voetbalvereniging tijdens de #FCdeRakt #jeugd #voetbaldag met als klapstuk de vette trucks van #NelsondeKok. Op deze manier leer je de unieke vereniging kennen en geniet je van een middag met gezonde strijd op het voetbalveld!

De teams JO15, MO15 en JO17 strijden in de middag voor Toontje Verkuijlen Jeugd trofee. Aan het einde van de middag komt de keeper van FC de Bosch om zijn goal schoon te houden, ben jij ook zo benieuw of hem dat gaat lukken? De deelnemers kunnen via voorrondes bij hem strijden om de Jeugd penalty bokaal. Om 18 uur komen de sponsoren aan de bak voor het altijd niet te voorspellen bedrijventoernooi. Tijdens deze avond wordt er een ludieke 3e helft gespeeld die van invloed is op de eindstand. Dit jaar nemen ook weer teams deel uit ons zuster gemeente Lippstadt de voetbalclub SV Viktoria.

Zondag beginnen we om 9.30 uur het vrouwen en heren toernooi om Toontje Verkuijlen wisselbeker met vele teams uit de Brabantse omgeving. De 16 herenteams spelen 11 tegen 11 op een en de 6 vrouwenteams op halve velden en voetballen 7 tegen 7. Onze slogan "Meer dan voetbal alleen" zal voor de 15e keer op rij worden uitgedragen tijdens de Joost Wijdeven & Friends wedstrijd. Omdat FC de Rakt in 1968 is opgericht hebben alle Sara's en Abrahams die geboren zijn in dit jaar de eer om mee te mogen doen! Komt dat zien dat zal en lachen gieren brullen worden! Na de sportieve strijd start een spetterend Voute Veest op het grote Rakt terras. Wil je je nog aanmelden als 50 jarige kan dat altijd via tvt@fcderakt.nl.

Het wordt weer gezellig voetbalfeest, heb je zin kom dan naar het sportpark Moleneind van FC de Rakt aan de Aalstweg en geniet van een prachtig weekend.

Robinson en Van de Ven ondersteunen jeugdafdeling FC De Rakt

Met ingang van het nieuwe seizoen 2018-2019 gaan Ryan Robinson als techniektrainer en Marc van de Ven als Hoofd Opleidingen aan de slag bij FC de Rakt.

Zowel bestuur als jeugdbestuur zijn erg blij met deze twee aanwinsten voor FC de Rakt. Voor zowel Marc en Ryan heel veel succes toegewenst voor komend seizoen! In het kort stellen ze zichzelf voor.
Ryan Robinson: Als techniektrainer ben ik de afgelopen seizoenen betrokken geweest bij FC Den Bosch en namens Tribe Sports word ik als trainer ingezet bij de KNVB. Komend seizoen ben ik op de woensdag- en vrijdagavonden actief bij FC De Rakt om alle pupillen van deze mooie club meer functionele technische bagage bij te brengen.
Marc van de Ven (foto rechts): Nadat vorig seizoen mijn zoon is gaan voetballen bij FC De Rakt ben ik steeds meer betrokken geraakt bij de voetbalinhoudelijke kant van de jeugd van FC De Rakt. De afgelopen jaren heb ik onder andere als trainer gewerkt bij de KNVB en FC Den Bosch en vanaf komend seizoen ben ik als trainer en coördinator actief bij de jeugd van PSV. Met deze ervaring draag ik graag mijn steentje bij aan de verdere ontwikkeling van het voetballend vermogen van de jeugd van FC de Rakt.

Veteranensportdag volgend jaar naar Uden

De veteranensportdag in Zijtaart was weer een fantastisch evenement. Voor afdeling Uden was deze dag wat resultaten betreft weer geweldig.

De dames behaalden in de diverse onderdelen ereprijzen. Bij het marcheren werden ze zelfs eerste. In het totaalklassement werden ze kampioen, Dinther werd tweede en Zijtaart kwam op een derde plaats.

De heren waren ook goed op dreef en werden op het onderdeel piramidebouw knap tweede achter Zijtaart. Ook bij de vrije en gecombineerde oefening vielen ze in de prijzen en bij het marcheren werden ze zelfs eerste. Het was een zeer geslaagde sportdag, enthousiaste deelnemers en veel toeschouwers. De veteranensportdag in 2019 wordt georganiseerd door afdeling Uden. De datum en plaats is nog niet bekend maar er zal snel duidelijkheid komen.